UNESCO'NUN YENİ RAPORUNDA KIRIM'DAKİ DURUMUN KÖTÜLEŞMEYE DEVAM ETTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

UNESCO'NUN YENİ RAPORUNDA KIRIM'DAKİ DURUMUN KÖTÜLEŞMEYE DEVAM ETTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
13 Ekim 2020 - 15:53

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eğitim, bilim, kültür, bilgi yayma ve medyanın işleyişi alanlarındaki durum ile ilgili yeni raporunu yayımladı.

Ukrayna UNESCO Daimi Temsilciliğinden 12 Ekim 2020 tarihinde yapılan açıklamada, raporun UNESCO İcra Kurulunun 207. oturumunda aldığı “Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki  (Ukrayna) Durumun Gözlenmesi” başlıklı karar doğrultusunda hazırlandığı bildirildi. Kasım 2019 – Temmuz 2020 döneminde toplanan bilgileri içeren belgede, işgal altındaki Kırım’da örgütün tüm yetki alanlarındaki durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulandı.

KIRIM’DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Raporda, kültürel ve doğal mirasın korunması, yasadışı arkeolojik araştırma ve kazılar, kültürel varlıklar kaçakçılığı ve dini geleneklerin ihmal edilmesi sorunlarına dikkat çekildi.

İşgal altındaki yarımadada başta Kırım Tatarları ve etnik Ukrainler olmak üzere insan hakları ve özgürlüklerin ağır bir şekilde ihlal edildiği belirtilen belgede, eğitim ve kültürel hakların sağlanmaması, bilginin serbestçe yayılmasının ve medya faaliyetlerinin engellenmesi ve gazetecilere uygulanan baskı gibi ihlallerin, örgütün temel ilkeleri ve normlarına aykırı olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, Kırım’da yaşayan etnik Ukrainler ve Kırım Tatarlarının ana dilinde eğitim alma haklarından maruz bırakılmasının, 1960 UNESCO Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Sözleşme’yi açıkça ihlal ettiği belirtildi.

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya hazırlandığı bildirilmişti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum