ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ, ERMENİSTAN'IN MİSKET BOMBASI KULLANDIĞINI DOĞRULADI

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ, ERMENİSTAN'IN MİSKET BOMBASI KULLANDIĞINI DOĞRULADI
31 Ekim 2020 - 01:06

Uluslararası Af Örgütü, Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerine yaptığı saldırılarda misket bombası kullandığını kabul etti. Uluslararası Af Örgütü, Ermenistan’ın Berde kentine yapılan saldırıda yasaklı misket bombası kullandığını bildirerek, bu fiilin zalimce olduğu kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü, (Amnesty International) 29 Ekim 2020 tarihinde yayımladığı açıklamaile Ermenistan’ın Berde’ye yasaklı misket bombaları attığını doğruladı. Ermenistan, Berde’ye iki gün üst üste füzelerle saldırı düzenledi. O saldırılarda çocuklar da dahil 25 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. İlk kez uluslararası bir kuruluş Ermenistan’ın savaş suçu niteliği taşıyan bu eylemini doğrulayarak, tepki gösterdi.

ERMENİSTAN BERDE’DE HASTANE YAKINLARINDA SİVİLLERİ VURDU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, dün Uluslararası Af Örgütü’nün konuya ilişkin açıklamasını, sosyal medya hesabından duyurdu.

BERDE’YE MİSKET BOMBASI ATILDIĞINA DAİR FOTOĞRAFLAR YAYIMLANDI

Uluslararası Af Örgütü sitesinde, Ermenistan’ın Berde kentine düzenlediği saldırı sonrası bölgeye saçılan mühimmat parçalarının fotoğraflarını yayınladı. Füzelerden misket bombası ateşlendiğine ilişkin medyada yer alan haberleri de doğruladı.

Örgütün Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Marie Struthers, “Misket bombalarının sivil bölgelere ateşlenmesi zalimce ve pervasızcadır” dedi.

Ermenistan, 28 Ekim’de Azerbaycan’ın Berde kentini Rus yapımı Smerç füzeleri ile vurdu. Hastaneye yakın bir yerleşim biriminin hedef alındığı hain saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi de yaralandı.

MİSKET BOMBALARI

Misket bombaları, kullanımlarından yıllar sonra sivil nüfusa acı çektiren, doğası gereği ayrım gözetmeyen silahlardır ve 100’den fazla eyalet tarafından desteklenen bir antlaşma ile uluslararası olarak yasaklanmıştır.

Misket bombaları, geniş bir alana yüzlerce bomba veya altbomba saçar. Küme bombalarının yüzde 5 ila 20’sinin patlamadığı tahmin ediliyor. Daha sonra anti-personel kara mayınlarına benzer bir tehdit oluşturarak geride bırakılırlar. 

Bu silahların kullanımı, serbest bırakılan çok sayıda bombanın geniş alanı kapladığı ve patlamamış cephanelerle temas eden herkes için yarattığı tehlike nedeniyle ayrım gözetmeksizin saldırı yasağını ihlal ediyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum