Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Emine Japarova'nın "Kırım Platformu" ile ilgili görüşleri

Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Emine Japarova "Kırım platformu" yarımadanın uzaklaşmasını destekleyen tüm dünya ülkelerine açıktır.

Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Emine Japarova'nın "Kırım Platformu" ile ilgili görüşleri
22 Aralık 2020 - 10:12 - Güncelleme: 22 Aralık 2020 - 14:52
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Japarova, "Kırım Platformu" fikrinin ana itici gücü ve aktif savunucusu Ukrinform'a, bu konferansa katılımını, hazırlığının hangi aşamasında ve beklenen sonuçların neler olduğunu şimdiden doğrulayanlar söyledi.

PLATFORM, KIRIMIN DEKOKÜLASYONUNU DESTEKLEYEN DÜNYANIN TÜM ÜLKELERİNE AÇIK

- Bayan Emine, eğer kısaca, bu ise "Kırım , platform" olarak orada fikri yaratılmasından ve birlikte ne amaçla Dışişleri Bakanlığı ataşeliğini için onun katılımıyla hala daha ülke?
- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanımızın girişimini geliştirmek için geliştirilen Kırım Platformu, Kırım'a adanmış uluslararası bir platform olup, koordinasyon ve diyalog formatında çalışacak, nihai hedef Kırım'ın uzaklaştırılması ve Ukrayna kontrolüne geri dönmesidir. Bu hedefe giden yolda Kırım yarımadasındaki işgalin tanınmaması politikasını güçlendirmek ve yaptırımlar da dahil olmak üzere Kremlin üzerindeki siyasi ve diplomatik baskıyı artırmak için çalışmayı planlıyoruz. Kırım Platformu ayrıca Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarındaki insan hakları ihlallerine karşı koymayı ve işgalin getirdiği güvenlik, ekonomik, çevresel ve diğer zorlukları ele almayı hedefliyor. Kırım Platformu çerçevesinde en üst düzeyde açılış etkinliği şeklinde gerçekleşmesi ve Platformun çalışmalarına resmi bir başlangıç ​​yapması gereken bir Zirve planladık. 
Bu görevlerin çeşitliliğinden, bu formatta olabildiğince çok devleti dahil etme arzumuz açıkça ortaya çıkıyor.

- Zirve tarihi belli mi?
- Şimdi bu zirveyi ne zaman yapmanın daha iyi olacağı üzerinde çalışıyoruz. Ne yazık ki nesnel nedenlerden ötürü, salgın nedeniyle, 2021'de onu fiziksel olarak Kiev'de tutabileceğimiz bir tarih arıyoruz - bu Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın ilkeli tutumudur. Ve bu tarihin ne olabileceğini anladığımızda, hemen ülke liderlerine davetiye göndermeye başlayacağız.
- Zirveye kaç ülke ve uluslararası kuruluş katıldığını doğruladı, kaçının daha katılması planlanıyor?
- Bir "Kırım Platformu" yaratma girişimine şimdiden övgüde bulunan ortaklar arasında - Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İngiltere, Türkiye, Gürcistan, Danimarka, Estonya, Litvanya, Slovakya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, ayrıca AB ve bazı üye devletler.
Platform, hedeflerini destekleyen tüm dünya ülkelerine açıktır ve bu, öncelikle Kırım'ın deokupasyonudur.
Uluslararası kuruluşlarla ilgili olarak, Kırım Platformu'nun BM, AGİT, Avrupa Konseyi ve NATO bünyesindeki uluslararası ortaklarla adımlarımızı koordine etmemize de olanak sağlayacağını söyleyebilirim. Bu yolda, bu kuruluşların kararlarında elde edilen başarılara zaten sahibiz ve bu işbirliğini güçlendirmeyi planlıyoruz.
Bugün uluslararası ortaklarımızla istişareler devam ediyor. Sonuç olarak, Platformun faaliyetlerini destekleyecek devletler çemberinin giderek büyüyeceği duygusu var.
- Sizce "Kırım Platformu" çalışmalarına katılmayı kabul eden ülkeleri birleştiren nedir?
- Her şeyden önce uluslararası hukukun norm ve ilkelerine saygıdır. Rus saldırganlığının en başından itibaren bağımsızlığımızı, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü destekleyen Ukrayna ortakları, Kırım Platformu'nun çalışmalarında yer alacak. Bunlar, Kırım işgalinin tanınmaması politikasının temelini oluşturan belgelerin kabul edilmesini destekleyen devletlerdir.
Yarımadanın işgalinden tam sorumluluk taşıyan Rusya "Kırım Platformu" na davet edilmelidir.
- Bu forumun düzenlenmesi, Ukrayna'nın, örneğin Minsk Protokolü'ne benzer, yeni ve kalıcı bir müzakere platformunun organizasyonu üzerine bahis oynadığı anlamına mı geliyor? Zirve, Kırım işgali konusunu uluslararası gündemde hayata geçirmekle sınırlayacak mı?
- Nitekim Zirvenin amacı, Kırım işgali konusuna daha fazla dikkat çekmek ve bunu uluslararası gündemde güncellemektir. Aynı zamanda Kırım Platformu Zirvesi'nin de önemli bir görevi var. Dediğim gibi, Platformu resmi olarak başlatması gerekiyor.
Platformun nihai amacından itibaren işin kendisi kalıcı olacak ve Kırım'ın dağılmasına kadar devam edecek. Hükümetler arası, parlamentolar arası ve uzman seviyelerde gerçekleşecek ve yaptırımlar, militarizasyon ve güvenlik, navigasyon özgürlüğü, insan hakları ihlalleri ve uluslararası insani hukuk, ekonomi ve çevre ile ilgili özenli, günlük çalışmaları içerecek ve Kırım meselesini siyasi ve bilimsel söylemle ilgili tutacaktır. medyanın dikkatinin odağında.
Özellikle, Ukraynalı ve yabancı bağımsız uzmanları, akademisyenleri ve sivil figürleri bir araya getirecek olan Platform'un uzman ağı, Platform'un faaliyetlerine analitik ve bilgilendirici desteğin yanı sıra Ukrayna'da ve yurtdışında hedeflerine yönelik savunuculuk sağlayacaktır.
- Kırım konusunun kapalı olduğunu defalarca belirten Rusya forumuna katılmak için bir davetiye gönderilecek mi?
- Şu ana kadar Zirveye katılmak için davetiye göndermedik. Kırım Platformu ve açılış Zirvesi'nin formatları ve içeriği konusunda ortaklarımıza danışıyoruz.
İlkesel tutumumuz, işgal ve sonuçlarının tüm sorumluluğunu üstlenen işgalci bir güç olarak Rusya Federasyonu'nun Kırım Platformu'na davet edilmesi gerektiğidir.
- Zirve gündemini belirlemenin hangi aşamasında? Devletin toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme genel bağlamında doğu Ukrayna'daki işgal altındaki bölgelerin sorunlarını içerecek mi, yoksa "Kırım Platformu" kavramı yarımadayı dağıtmanın yollarını bulmaya mı odaklanıyor?
- Donetsk ve Luhansk'taki geçici işgal altındaki topraklarla ilgili görüşmeler Normandiya formatında yürütülüyor. Bu nedenle hemen açıklamak istiyorum: "Kırım Platformu", Kırım'ın deokuplasyonuna adanmış uluslararası bir platformdur. Uluslararası toplumun Kırım işgaline ve onun oluşturduğu tehditlere tepkisinin bir formatıdır.

Zirve için bir deklarasyon taslağı hazırlamak için çalışmalar halen devam etmektedir. Zirve katılımcılarının, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlar içindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği yeniden teyit etmesi ve Kırım'a yönelik uluslararası politikanın temellerini tanımlaması bekleniyor.
KIRIMDA MESLEK ALTINDA YAŞAYAN KİŞİLERİN GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ OLMALIDIR
- Bugün Kırım'da yaşayan ve Rus işgalinin sonuçlarını hissedenlerin Kırım Zirvesi'ne katılımları tartışılıyor mu?
- Zirve her şeyden önce devlet liderlerinin bir araya gelmesidir. Kuşkusuz, işgal altındaki topraklarda rehin tutulan insanların sesleri uluslararası arenada da duyulmalıdır. Bunun için uygun bir form arayacağız. Çünkü şu anda Kırım'da işgal altında yaşayan insanların güvenliği öncelikli olmalıdır.
- Kırım konulu uluslararası forumlar, örneğin 26 Şubat - Kırım'ın Rus işgaline Direniş Günü'ne ithaf edilen etkinliklerin bir parçası olarak daha önce Kiev'de her yıl düzenlendi. Ne gibi etkileri oldu ve planlanan uluslararası forumun öngörülen sonuçları nelerdir? 
- Kuşkusuz bu tür forumlar hem Kırım meselesinin gündemde tutulması hem de oradaki durum ve işgalin sonuçları hakkında bilgi alışverişi açısından etkili oldu.
Bu tür önlemlerin önemli bir bileşeni, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik siyasi desteğin ifadesidir. Rusya, yarımadada çeşitli sözde "uluslararası etkinlikler" düzenleyerek Kırım'ın kendi topraklarının bir parçası olduğu izlenimini yaratmak için hiçbir çabadan kaçınmıyor. Dolayısıyla işgalci güç, bu sahte balonu siyasi düzleme taşıma umuduyla, en azından medya düzleminde ayrı bir gerçeklik yaratmaya çalışıyor. Ortaklar tarafından Kiev'deki söz konusu forumlarda açıklanan destek, diğer şeylerin yanı sıra, böyle bir anlatıyı çürütmeye hizmet ediyor.
2021 için planladığımız zirve, yukarıda bahsedilen etkileri önemli ölçüde artıracak üst düzey bir etkinlik olacak.
- Birkaç ay içinde Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin üzerinden yedi yıl geçecek. Şubat 2014 ve Aralık 2020'deki durumu karşılaştırırsak, Ukrayna yarımadasının işgali gerçeğini değerlendirmede dünyada ne gibi olumlu değişiklikler oldu?
- Şubat 2014 ile karşılaştırıldığında, Rusya'nın rolü uluslararası toplumun tüm üyeleri için açıkça ortadadır. Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen Ukrayna toprakları olarak Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin statüsü, BM Genel Kurulu kararlarında ve uluslararası kuruluşların diğer kararlarında ve ayrıca Rusya'nın Kırım'daki belgelenmiş suçlarında yer almaktadır. 
Özellikle, 2014 yılında BM Genel Kurulu kararı olan "Ukrayna Bölgesel Bütünlüğü" elimizde. İşgal altındaki yarımadadaki insan hakları durumuna ilişkin kararlar da önemlidir. 2016'dan beri her yıl benimsenmekte ve her seferinde metne yeni önemli unsurlar eklenmektedir. Özellikle, insan hakları ihlallerini kaydetmenin yanı sıra, bu kararlarda Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilmiş bir Ukrayna toprağı olarak statüsü de kaydedildi. Bu yıl, BM Genel Kurulu'nun ilgili Üçüncü Komitesi tarafından onaylanan taslak bir karar, Rusya Federasyonu'nun geçici olarak işgal edilmiş Kırım'daki organlarının ve yetkililerinin gayri meşru olduğunu ve "Rusya Federasyonu'nun işgal gücü" olarak adlandırılması gerektiğini belirtiyor. Bir hafta önce 7 Aralık'ta BM Genel Kurulu'nun 75. oturumunda Kırım, Sivastopol ve Kara ve Azak Denizlerinin bazı kısımlarının askerileştirilmesi sorununa ilişkin bir karar kabul edildi.
Buna ek olarak, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tecavüze tepki olarak yaptırımlar kabul edildi ve sadece sürdürülmekle kalmıyor, aynı zamanda giderek genişliyor. "Kırım Platformu", Kırım'ın dağılmasına yönelik uluslararası politikaya yeni bir ivme kazandırmak ve bu önlemlerin etkinliğini artırmak için tasarlanmıştır.
Uluslararası durumlarda davaların değerlendirilmesinden bahsetmek önemlidir: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, Uluslararası Adalet Divanı'nda, Uluslararası Denizcilik Mahkemesi'nde. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı ile işbirliği devam ediyor. Bu oldukça yavaş bir durumdur, ancak insan hakları ihlalleri, ırk ayrımcılığı ve terörün finansmanı, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar usulüne uygun olarak belgelenmiş ve ilgili makamlara iletilmiştir ve geçici tedbirler konusunda ara kararlar vardır.
KIRIMDA DURUM DAHA İYİ İÇİN DEĞİŞİYOR
- 2014'e kıyasla daha kötü ne değişti?
- Yarımadadaki durum kesinlikle daha kötüye gidiyor. Giderek daha fazla insan insan hakları ihlallerinin kurbanı oluyor. Rus işgal yönetimi yarımadada eğitim dahil yaşamın her alanını askerileştiriyor. Savaş çocuklar arasında bu şekilde yayılıyor. Siyasi baskı ve temel özgürlüklerin kısıtlanması, etnik veya dini gerekçelerle zulüm var. Yarımadanın doğal ve kültürel mirası tehdit altında.
Uluslararası toplumu bu olumsuz eğilimlere mevcut tüm siyasi, yasal ve ekonomik yollarla ortaklaşa karşı koymaya çağırıyoruz. Pek çok devletin buna katılma iradesini görüyoruz.


- Sizce Ukrayna - hükümet, kamu kuruluşları, uzmanlar topluluğu - Kırım'ın yerlerinden uzaklaştırılması için yeni araçlar bulmak için başka ne yapabilir?
- Aslında tüm bunlar "Kırım platformu" kavramına zaten yansımış durumda.
Onun "ev ödevi" (bu arada, zaten uygulanmaktadır) Ukrayna yaptırım mevzuatını güncellemektir. Ayrıca, ilkeleri Kırım'a yönelik politikamızın mevcut görev ve hedeflerine uymayan FEZ "Kırım" a sorular da var.
Bu, ulusal bir dehşetten uzaklaşma stratejisinin geliştirilmesidir. Dış politika bileşeninin zaten Dışişleri Bakanlığı tarafından geliştirildiğini söyleyebilirim ama ulusal strateji hem yurt içi hem de yurt dışı tüm unsurları içeriyor. Bu çalışma devam ediyor.
Kırım Platformu hizipler arası dernek Verkhovna Rada'da kuruldu. Şüphesiz parlamentonun rolü hem ulusal hem de uluslararası düzeyde önemlidir.
STK'lar, özellikle insan hakları kuruluşları, Platform'da belirlediğimiz hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlıyor. Bu arada, Rusya Federasyonu tarafından yasadışı bir şekilde gözaltına alınan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için bu yaz devlet ve devlet dışı kurumlar arasında bir işbirliği formatı başlattık.
Bu işbirliği Kırım Platformu uzman ağının kurulması çerçevesinde devam etmekte ve genişlemektedir. Bu ağı kurmak için yaptırım politikası, uluslararası hukuk, insan hakları, güvenlik ve diğer profesyoneller alanlarından uzmanlar getirdik. Daha önce de belirttiğim gibi bu uzmanlar, Kırım Platformu'nun faaliyetlerine analitik raporlar, sonuçlar, tavsiyeler, savunuculuk kampanyaları ve uzman diplomasi faaliyetleri hazırlayarak analitik ve bilgilendirici destek sağlayacaklardır.
Bu nedenle, hedefimize - Kırım'ın dönüşüne - ulaşmak için hem belirli başarıları hem de yetkililer ile sivil toplumun ortak çabalarını dahil etmenin başka yollarını görüyoruz.

Zera Aşirova , Kiev
Fotoğraf: Ukrinform ve basın servisi tarafından sağlanmıştır

Kaynak: https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3154794-emine-dzaparova-persa-zastupnica-ministra-zakordonnih-sprav-ukraini.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum