Ukrayna'da yaklaşık 1 milyon Müslüman Ramazan ayını, Rusya'nın saldırılarının gölgesinde karşıladı

Ukrayna'da yaklaşık 1 milyon Müslüman Ramazan ayını, Rusya'nın saldırılarının gölgesinde karşıladı
02 Nisan 2022 - 12:04 - Güncelleme: 02 Nisan 2022 - 15:20

Ukrayna’da yaklaşık 1 milyon Müslüman, bu yıl Ramazan ayını, Rusya’nın saldırılarının gölgesinde karşıladı. Ülke genelindeki camilerde, Ramazan ayının ilk teravih namazı kılınamadı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Müslümanlarını mübarek Ramazan ayı dolayısıyla tebrik ederek, “Bu ay samimi dualar, karşılıklı bağışlama ve hayır işlerini temsil eder.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana havadan ve karadan aralıksız devam eden işgal saldırıları altındaki Ukrayna’da Müslümanlar, Ramazan ayına savaş koşullarında girdi. Rus bombardımanları altındaki ülkede can güvenlikleri tehlikede olan yaklaşık 1 milyon Müslüman, bu yıl Ramazan sevincini yaşayamadı.
Ukrayna genelinde ilan edilen savaş durumu nedeniyle ülkedeki camilerde ramazan ayının ilk teravih namazı kılınamadı, camilerdeki iftar çadırlarının ise sadece saldırıların daha az meydana geldiği batıdaki kentlerde kurulabileceği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY’DEN RAMAZAN TEBRİĞİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bu gece yaptığı açıklamada Ramazan ayının başladığına dikkat çekerek, “Samimi dualar, karşılıklı bağışlama ve iyi işler bu ayı karakterize eder. Fakat Ukrayna’da bunlara, Ukrayna özgürlüğü için yürütülen mücadelede silah arkadaşlarına ve halkına duyulan sadakat. Bağımsızlığımız için yürüttüğümüz bu savaşta biz mutlaka kazanacağız. Mutlaka tüm dünya için barışı sağlayacağız. Herkese, tüm Ukraynalılara ve tüm dünyaya barış diliyorum!” dedi.

MÜFTÜ SAİD İSMAGİLOV: İÇME SUYU VE TEMEL GIDA DAHİ BULUNMUYOR

Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (Umma) Müftüsü Said İsmagilov, ülkedeki savaş nedeniyle bu Ramazan ayını kısıtlı şartlar altında geçirmek zorunda kalacaklarını söyleyerek, ülkede Rus askerlerinin ele geçirdikleri bölgelerde yoğun çatışmaların sürdüğünü ve şu ana kadar 3 caminin zarar gördüğünü ifade etti.

İsmagilov, Ukrayna’nın batısında yer alan kentlerdeki camilerin, çatışmaların yoğun devam ettiği bölgelerden tahliye edilen Müslümanlarla dolu olduğunu aktardı ve “Saldırıların yaşandığı bölgelerde camiler harap olmuş durumda, insanlar çok kötü şartlar altında yaşıyor. İçme suyu ve temel gıda bulunmuyor.” diye bildirdi.

İsmagilov, başkent Kıyiv’de ise çoğunlukla Ukrayna ordusunda savaşan Müslüman askerlerin kaldığını ve şehirdeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle camilerde de herhangi bir program planlanmadığını kaydetti.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
02 Nisan 2022, 10:03

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum