TÜRKSOY, Hive'de "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği düzenledi

TÜRKSOY, Hive'de "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği düzenledi
15 Eylül 2021 - 20:56

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Hive’de “Türk Dünyası Kültür Başkenti” etkinliği düzenledi. Etkinlik Türk dünyasını Hive’de bir araya getirdi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2019’da Kırgızistan’ın Oş şehrinde yapılan TÜRKSOY 37. Dönem Toplantısı’nda Özbekistan’ın tarihi Hive şehri “2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilan edildi. Geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen “Hive-2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti” açılış etkinliği bugün 500’e yakın sanatçının katılımıyla Özbekistan’ın Hive şehrinde bulunan tarihi İç Kale’de gerçekleştirildi. Etkinlikte, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Bakanı Kayrat İmanaliyev, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdıralı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf ve diğer kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katılım sağladı. Tören nedeniyle Hive şehri açık hava gösteri alanına dönüşürken, etkinliğe katılan sanatçılar İçan Kale’nin tüm sokaklarında birer sahne oluşturarak geleneksel müzik ve dans gösterileri sergiledi.

Özbekistan'ın tarihi Hive şehrinde "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

AA’nın aktardığına göre etkinlik kapsamında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenlediği Türk Dünyası Kültür Başkenti Fotoğraf Sergisi’nin açılışı da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ayrıca Özbekistan’ın geleneksel motiflerini yansıtan kreasyondan oluşan defile de düzenlendi.

Özbekistan'ın tarihi Hive şehrinde "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ COŞKUYA SAHNE OLDU

Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Turizm ve Spor Bakanı Aziz Abduhakimov, açılış töreninde konuşarak Hive’nin 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinden dolayı TÜRKSOY’a teşekkür etti. TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı ise teşkilatın Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının Türk coğrafyasında büyük coşku yarattığını ifade etti. UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimlerden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Gabriela Ramos da Hive’nin insanlığın önemli şehirlerinden biri olduğunu kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Çakıcı, “Hive-2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti” beratını Özbekistan Kültür Bakanı Azadbek Nazarbekov ve Hive Belediye Başkanı Timur Davletov’a takdim etti.

Özbekistan'ın tarihi Hive şehrinde "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği

HİVE’DE TÜRK DÜNYASI MÜZİK ŞÖLENİ

Etkinlikte sahne alan sanatçılar Özbekistan’ın çeşitli müzik ve dans gösterileri ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Macaristan gibi farklı coğrafyalardan örnekler sergiledi.

Özbekistan'ın tarihi Hive şehrinde "Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinliği

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
15 Eylül 2021, 15:36

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum