TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov Ukrayna'da temaslarda bulundu

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov Ukrayna'da temaslarda bulundu
26 Aralık 2020 - 16:47

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Oleksandr Tkaçenko ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile bir araya geldi. Görüşmeler, Kaseinov’un Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e düzenlediği ziyaret çerçevesinde gerçekleşti.

Ukraynalı ünlü bilim insanı, Ukrayna Milli Bilimler Akademisinin kurucularından Agatangel Krımskiy’in eserlerinin yer aldığı “Doğu Devlet Kurma Gelenekleri” kitabının tanıtım etkinliği çerçevesinde 24 Aralık 2020 tarihinde Kıyiv’de bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Oleksandr Tkaçenko ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile görüşmeler yaptı. Görüşmelerde TÜRKSOY ve Ukrayna arasındaki kültürel iş birliği ele alındı.

KASEİNOV UKRAYNA KÜLTÜR BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

TÜRKSOY’dan yapılan açıklamaya göre Kaseinov, dün Ukrayna Kültür Bakanını makamında ziyaret etti. Görüşmede, TÜRKSOY ve Ukrayna arasında kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusu ele alındı. Taraflar, Ukrayna’da önemli nüfus yoğunluğuna sahip Kırım Tatarları, Gagauz, Azerbaycan Türkleri, Kazak haklarının temsilcilerinin katılımıyla ortak faaliyetlerin düzenlenmesi, Ukrayna’nın genç yeteneklerinin TÜRKSOY çalışmalarına katılarak dünya genelinde düzenlenen etkinliklerde Ukrayna milli kültürünü tanıtması ve ortak sergiler, turneler düzenlenmesi olanakları değerlendirildi.

Görüşmede ortak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için Ukrayna Kültür Bakanlığı ile TÜRKSOY arasında iş birliği protokolünün imzalanması yönünde mutabakata varıldı.

Görüşme sonunda Kaseinov, Tkaçenko’ya TÜRKSOY tarafından ünlü Kazak aydını Abay Kunanbay’ın 175. doğum yıl dönümü vesilesiyle hazırlanan “Abay’ı Okumak” isimli sanat albümü ile TÜRKSOY Tabağını hediye etti.

KASEİNOV-CEPPAR GÖRÜŞMESİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Genel Sekreter Kaseinov ve Bakan Yardımcısı Ceppar, TÜRKSOY ile Ukrayna arasındaki kültürel iş birliği konularını görüştü.

Ukrayna’nın TÜRKSOY’un faaliyetlerine aktif olarak katılmak istediğini dile getiren Ceppar, ülkesinin Türk Dünyası ile özel bağlarının bulunduğunu ve düzenlenecek ortak faaliyetlerin bu bağların güçlendirilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Ukrayna’da Kırım Tatarları, Gagauzlar, Azerbaycan Türkleri, Kazaklar gibi Türk halklarının birçok mensubunun yaşadığına dikkati çeken Ceppar, TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamaları, kültür sanat buluşmaları gibi etkinlikleri Ukrayna’da da düzenlemekten memnun olacaklarını belirtti.

Aynı zamanda UNESCO Ukrayna Milli Komisyonu Başkanı görevini de yürüten Emine Ceppar, kültür ve sanat alanlarında ortak değerler ve başarıları teşvik etmek için TÜRKSOY ile iş birliğine hazır olduğunu dile getirdi.

Kaseinov, Ukrayna’nın Türk Dünyası ve TÜRKSOY ile iş birliği kurma niyetini memnuniyetle karşıladığını belirterek ortak kültürel mirası koruma, geliştirme ve tanıtma konusunda iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum