TÜRKSAT 5A uydusu fırlatıldı!

TÜRKSAT 5A uydusu fırlatıldı!
08 Ocak 2021 - 15:01

TÜRKSAT 5A uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden başarılı şekilde fırlatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A uydusunun fırlatılmasını Ankara’da katıldığı program ile canlı olarak takip etti.

Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu TÜRKSAT 5A, bugün Türkiye saatiyle 05.15’te ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ve beraberindeki bürokratlar, uydunun fırlatılışını düzenlenen törende izledi. Bakan Karaismailoğlu, fırlatmanın başarılı sonuçlandığını belirterek, “35’inci dakikadan sonra, ilk ayrılmadan sonra da ilk sinyal geldi. Hiçbir sıkıntı yok. Yolculuğa devam ediyor 5A uydumuz” dedi.

31 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNDE HİZMET VERECEK

Uydu, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri tamamlandıktan sonra “31 derece doğu” yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü ise Gölbaşı Uydu Yer İstasyonundan yapılacak. Uydu, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonundan gönderilecek komutlar ile 1 ay boyunca performans testine tabi tutulacak.

TÜRKSAT 5B HAZİRAN AYINDA FIRLATILACAK

Öte yandan Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da haziran ayında fırlatılmasının planlandığını belirterek, “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan TÜRKSAT 5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz.” diye konuştu. TÜRKSAT 6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini vurgulayan Bakan, TÜRKSAT 6A’nın da 2022 yılının ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını açıkladı.

ERDOĞAN’DAN TÜRKSAT 5A PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydusu ile ilgili açıklamada bulundu. Sosyal medya hesabından konu ile ilgili mesaj paylaşan Erdoğan, “TÜRKSAT 5A uzaydan bizlere ilk selamını inşallah yarın verecek. Hayırlı uğurlu olsun.” diye kaydetti.

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum