Türkmenistan, Türk Konseyi'nin 8. Liderler Zirvesine katılacak

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkmenistan’ı ziyaret eden Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev’i kabul etti. Kabulde, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov Türk Konseyi’nin 8. Zirvesine katılacağını belirtti.

Türkmenistan, Türk Konseyi'nin 8. Liderler Zirvesine katılacak
03 Temmuz 2021 - 12:12

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, 2021 yılının Kasım ayında İstanbul’da yapılacak olan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi) 8. Zirvesi’ne katılacağını bildirdi. Aşkabat’a gelerek Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ile görüşen Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, Türkmenistan’ın da zirveye katılacağını duyurdu.

BERDİMUHAMMEDOV, TÜRKMENİSTAN’IN TÜRK DÜNYASI AİLESİNİN AYRILMAZ BİR ÜYESİ OLDUĞUNU KAYDETTİ

Görüşme kapsamında Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, Türkmenistan’ın Türk Konseyi’nin bir parçası olmaya hazır olduğunu kaydederek, Türk dünyasında gelişen birlikteliğin önemine dikkat çekti. Berdimuhammedov, ülkesini Türk dünyası ailesinin ayrılmaz üyesi olarak gördüğünü dile getirdi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, Berdimuhammedov’a Türk Konseyi’nin ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm, gençlik ve spor alanlarındaki projeleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca Türk Yatırım Fonunun kurulması ve örgütün gelecek stratejilerine yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

TÜRK KONSEYİ

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi),  3 Ekim 2009’da Nahçıvan’da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kuruldu.

Türk Konseyi’nde halen Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan aktif üye olarak yer alıyor. Macaristan ise gözlemci üye statüsüyle konseyde yer alıyor. Bunun haricinde Türkmenistan da yapılan toplantılara katılım gösteriyor.

Üye devletlerin yaklaşık 5 milyon kilometrekare toprak üzerindeki varlığı ile etkin Türk Keneşinin temel amacı ise dış politika, ekonomi, ulaşım, gümrük, turizm, eğitim, medya, gençlik ve spor dahil birçok alanda iş birliğini geliştirmek. Türk devletleri arasında daha derin ilişkileri hedefleyerek Avrasya bölgesinde ve İslam dünyasında, özellikle de Orta Asya ve Kafkaslarda uluslararası iş birliğini geliştirmeyi de amaç edinen Keneş, bölgede barış ve istikrarın güçlendirilmesi, iş birliğinin artırılması ve ortak kalkınma potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik dış politika çalışmalarına ağırlık veriyor.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesi gerçekleştirildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı. Türk Konseyi gözlemci üyesi Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban ile üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan’ın Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov da toplantıda hazır bulundu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
01 Temmuz 2021, 21:17

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum