Türkmenistan ile Azerbaycan Arasında Dostluk ve İşbirliği Görüşmeleri - Yazar: Aygul Agayeva

21 Ocak 2021’de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüntülü sohbet aracılığıyla bir araya geldi.

Türkmenistan ile Azerbaycan Arasında Dostluk ve İşbirliği Görüşmeleri - Yazar: Aygul Agayeva
29 Ocak 2021 - 22:04

21 Ocak 2021’de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüntülü sohbet aracılığıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanları toplantıda, iki devletin ve halkın arasındaki karşılıklı saygı ve güven ilkelerine ve ortak tarihi, kültürel ve manevi değerlere dayalı dostane ilişkilerin geliştirilmesine olan bağlılıklarını yinelediler.

Devlet başkanları, ikili ilişkilerin siyasi, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlardaki mevcut durumunu ve kalkınma fırsatları hakkında fikir alışveriş yaptılar.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeyhun Azizogly Bayramov başkanlığındaki Azerbaycan heyetinin iki günlük Türkmenistan ziyareti 20 Ocak 2021’de başladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Başkanı Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov tarafından kabul edildi. Ardından Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı binasında Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov’un Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeyhun Aziz oğlunun Bayramov ile görüşmesi yapıldı. Diplomatlar, siyasi, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlarda üst düzey ikili ilişkileri memnuniyetle kaydetti.

Diplomatlar, iki ülke arasındaki siyasi-diplomatik görüşmelerin etkinliğini vurguladılar. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gündemlerle ilgili konuları tartıştılar. Bu bağlamda, Türkmenistan ile Azerbaycan arasındaki işbirliğinin bölgesel ve uluslararası alandaki önemi vurgulanmıştır.

Toplantıda iki ülke, modern ulaşım, demiryolu ve deniz altyapısı ile ulaşım ve transit tesislerinin aktif kullanımı yoluyla ekonomik ve yatırım işbirliğini genişletme olasılığı hakkında konuştular.

Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti ve Afganistan İslam Cumhuriyeti arasındaki Transit ve Taşımacılık İşbirliği (Lapis Lazuli) Anlaşmasının önemi vurgulandı. Bilindiği üzere, taraflar, ulaştırma ve iletişim sektöründe yaratılan etkileşimin üçlü hükümetler arası bir format çerçevesinde Lapis Lazuli geçişinin olanaklarını güçlendirmeye isteklidirler. Ayrıca İki devlet halklarının güçlü tarihi, kültürel ve manevi değerlerle birleştiği de kaydedildi. Türkmenistan’ın inisiyatifiyle kabul edilen BM Genel Kurulu Kararı gereği Uluslararası Barış ve Güven Yılı ilan edilen bu yıl içinde ortak etkinlik düzenleme olanakları da görüşüldü.

https://orhaajans.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum