Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov erken başkanlık seçimi talimatı verdi

Türkmenistan’da 12 Mart 2022 tarihinde erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Ulusal Konseyi Halk Meclisi olağanüstü toplantısında Merkez Seçim Komisyonu Başkanı’na erken başkanlık seçimi talimatı verdi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov erken başkanlık seçimi talimatı verdi
13 Şubat 2022 - 13:13

Türkmenistan’ın başkenti 11 Şubat 2022 Cuma günü erken saatlerde, Parlamentonun üst kanadı Halk Maslahatı’nın olağanüstü toplantısında Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, genç liderlere yol vermek için zor bir karar aldığını duyurdu. Konukların onayını alan Berdimuhamedov, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı’na, “Türkmenistan’ın anayasasına ve kanunlarına göre seçim çalışmalarına başlayabilirsiniz.” dedi. Böylece Türkmenistan’da 12 Mart 2022 tarihinde erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının talimatı verilmiş oldu.

Berdimuhamedov, 2007 yılında Türkmenistan Devlet Başkanlığı görevini devralmıştı. Meclis oturumunda Cumhurbaşkanı, tam 15 yıl önce seçildiğini kaydetti. 

Президент Туркменистана Гурбангулы Бердымухамедов

YENİ CUMHURBAŞKANI SERDAR BERDİMUHAMEDOV MU OLACAK

Türkmenistan lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, cumhurbaşkanı koltuğunu Türkmenistan başbakan yardımcısı olan 40 yaşındaki oğlu Serdar’a devretmek niyetinde olduğunun sinyallerini verdi. Bundan önce, Serdar Berdimuhamedov, özellikle Dışişleri Bakan Yardımcısı, Sanayi Bakanı ve Yüksek Denetim Odası Başkanı olmak üzere bir dizi başka hükumet görevinde bulundu.

Гурбангулы Бердымухамедов повысил сына до губернатора области

Türkmenistan’ın Azattyk Radyosu temsilcisi Farrukh Yusupov, Türkmenistan’daki yakın güç geçişiyle ilgili tartışmaların üç yıldır devam ettiğini kaydetti. Tüm bu zaman boyunca Berdimuhammedov’un tek oğlunu bu pozisyon için neredeyse açıkça hazırladığını ifade eden Yusupov, cumhurbaşkanın oğlu ile ilgili olarak, “Serdar Berdimuhamedov ülkenin hangi bölgesine giderse gitsin o bir padişah olarak kabul ediliyor. Hangi siyasi faaliyette ve törende bulunursa bulunsun o bir cumhurbaşkanı olarak kabul ediliyor.” ifadesine yer verdi.

Daha önce 2016 yılında Türkmen parlamentosu cumhurbaşkanlığı süre sınırını kaldırdı ve anayasa değişikliği cumhurbaşkanlığı süresini beş yıldan yedi yıla çıkarmıştı. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın tek oğlu Serdar Berdimuhamedov, ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Kasım 2021’de cumhurbaşkanı, oğluna ülkenin petrol ve gaz kompleksini kontrol etmesi talimatını vermişti. Gurbanguli Berdimuhamedov “Arkadag” yani “patron” unvanını taşıyor. En kapalı devletlerden biri olarak kabul edilen Türkmenistan’ı yöneten 64 yaşındaki Gurbanguli Berdimuhamedov, eğitimli bir diş hekimi. Siyasi kariyeri 1990’ların sonunda Türkmenistan Sağlık Bakanı olarak atanmasıyla başladı. 2007 yılında, Türkmenistan’ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’un ölümünden sonra, Berdimuhammedov yüzde 89’un üzerinde bir resmi sonuçla devlet başkanı seçildi. O zamandan beri, resmi MSK verilerine göre oyların yüzde 90’ından fazlasını alarak iki kez daha üst göreve seçildi. Berdimuhammedov’un evcut görev süresi 2024’te sona eriyor. Türkmenistan Anayasası’na göre 40 yaşını doldurmamış adaylar cumhurbaşkanlığına aday olamıyor. Serdar Berdimuhamedov geçen Eylül ayında 40 yaşına girdi.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Manas
13 Şubat 2022, 12:04

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum