Türkmen lider Salihi'den yıkılma tehlikesindeki Kerkük Kalesi için önemli çağrı

Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi için bir çağrıda bulundu. Kerkük’teki Türk varlığının tehlikede olduğunu bildiren Salihi, tarihi eserlere sahip çıkılması için girişimde bulunacaklarını bildirdi.

Türkmen lider Salihi'den yıkılma tehlikesindeki Kerkük Kalesi için önemli çağrı
03 Mart 2021 - 09:36 - Güncelleme: 03 Mart 2021 - 09:38

Irak’ta Türklerin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Kerkük Kalesi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1980’lerde Saddam rejimi tarafından bir kısmı yıkılan kale, şu anda doğal yollardan yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

Resim

“KERKÜK’ÜN KİMLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARAN ESERLER, İHMAL SEBEBİYLE YOK OLMAK ÜZERE”

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, UNESCO’ya restore için çağrıda bulundu. Salihi, Türk tarihinin en eski yapıtlarından birisi olan Kerkük Kalesi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Kerkük’ün kimliğini ortaya çıkaran tarihî eserler, ihmal sebebiyle yok olmak üzere. Kerkük Kalesi ve Kışlası bu dediklerimize sadece birer örnektir. Kerkük Kalesinin kurtarılması için bir çağrı yapıyoruz. Çağrımıza kulak verip, tarihî eserlerimizin kurtarılmasına yardım edin.”

  • Resim

KERKÜK KALESİNDE OSMANLI SUBAYLARI MEZARLIĞI

Irak’ta Kerkük kentinin simgesi olan Tarihi Kerkük Kalesi yıkılmayla karşı karşıya. Kent merkezinde yer alan ve en eski yerlerden biri olarak kabul edilen tarihi kalenin içindeki eserler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kalenin bir kısmı 1980 yıllarında Saddam rejimi tarafından yıkılırken, aileler zorla göç ettirilmişti. Bugünlerde ise tarihi kale doğa olayları ile tam anlamıyla yıkılmanın eşiğine geldi. Peygamberlerin kabrine de ev sahipliği yapan ve Irak Türklerinin ilk yerleşim yeri olan kaleye sahip çıkılmasını isteyen Kerküklüler, restorasyon yapılması için yetkililere seslendi.


https://qha.com.tr/haberler/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum