Türklüğün yakın komşusu: Çin

Türklüğün yakın komşusu: Çin
31 Mayıs 2022 - 14:09

Türklüğün yakın komşusu: Çin

Prof. Dr. İskender Öksüz ve Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, ortak çalışmaları olan "Çin Dünyayı Ele mi Geçiriyor?" adlı kitapta Çin'le ilgili duymaya alıştığınız genel geçer ezberler yerine, Çin'in iç yapısı ve düşüncesini ayrıntısıyla analiz ediyorlar. Ülkemizde Çin hakkında yeteri kadar araştırma yapılmadığına dikkat çeken Öksüz ve Ercilasun böyle bir kitap hazırlamaktaki gerekçelerini şöyle açıklıyor:

"Çin Halk Cumhuriyeti, gittikçe daha fazla ilgi odağı hâline geliyor. Bunda ekonomik büyümesinin ve dünyada sesinin gittikçe daha çok duyulmasının etkisi var. Ülkemizde de Çin'e yönelik haberler, tercümeler, araştırmalar ve yayınlar giderek artıyor. Ancak Çin'in dünyada oynamaya başladığı rol dikkate alındığında ülkemizdeki yayınların hâlâ sayıca yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Amerika, Avrupa ve Rusya'da Çin üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor ve bu durum o ülkelerin akademik yayın sayılarına da yansıyor. Dünya üzerindeki coğrafi konumumuz ve Çin'in son yıllardaki küresel atılımları, bizi de bu ülkenin menziline soktu. Dolayısıyla, bizim de en az diğer ülkeler kadar bir Çin araştırmaları düzeyine ulaşmamız gerekiyor

Tarihimizin eski devirlerinde komşumuzken en çok ilişkide bulunduğumuz milletlerden biri olan Çin'i mutlaka daha yakından tanımalıyız. Gündelik hayatımızda Çin'i kendimizden çok uzak görebiliriz. Fakat aslında 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra dünyadaki siyasi gelişmeleri düşündüğümüzde Türkiye'nin yanına başka Türk Cumhuriyetlerinin de eklendiğini görüyoruz. Sadece Türkiye'yi düşünürsek Çin'le aramızda beş bin kilometreden fazla bir mesafe var. Fakat bağımsız Türk Cumhuriyetlerini düşündüğümüzde Çin, Türklüğün en önemli komşularından biridir. Üstelik önemli bir Türk yurdu olan Doğu Türkistan'ı da hâkimiyeti altında tutuyor. Sadece bu iki olgu bile, Çin'i en az diğer gelişmiş ülkeler kadar ve hatta onlardan da fazla araştırmamızı gerektirir."

Panama Yayıncılık

Tel:(0312) 432 14 89

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları