Türkiye'de Erivan Cumhuriyeti (Batı Azerbaycan) kuruldu

Türkiye'de Erivan Cumhuriyeti (Batı Azerbaycan) kuruldu
11 Mayıs 2020 - 20:01

Türkiye'de Batı Azerbaycan Cumhuriyeti'nin (Erivan) kurulduğu açıklandı.

Erciyes Üniversitesi'nde bir Ermeni bilimçi ve profesör Gafar Çakmaklı başkanlığındaki Girişim Grubu'nun BAO (Bütün Azerbaycan Ocakları) tarafından düzenlenen bir video konferansta Muhacerette Batı Azerbaycan Cumhuriyeti (Erivan) ilan ettiğini bildirildi.

Gafar Çakmaklı, bu yıl Azerbaycan ve Türk halkının gündeminde olan bu fikri gerçekleştirmek için kararlı bir adım atıldığını söyledi. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Batı Azerbaycan kökenli insanların hayallerinin gerçekleştirilmesi yönünde cesur bir adım atılmıştır:

"Dün Batı Azerbaycan Cumhuriyeti'ni (Erivan) muhacerette ilan ettik. Yetkili, ilk olarak Cumhuriyet Ulusal Konseyi'nin kurulacağını sözlerine ekledi. Bir sonraki aşamada, cumhuriyetin Milli Meclisi seçilecek ve hükümet kurulacak.

"Tarih bu adımı atmamızın ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Yüzyıllar boyunca daimi evimiz olan Batı Azerbaycan, bizim ulusal devletimiz olmuştur, bu devletin yönetimi altında yaşayan diğer halklar adaletle yönetilmiştir, ulusal ve kültürel gelişmeleri sağlanmıştır, ulusal ve dini ayrımcılığa asla izin verilmemiştir. Azerbaycan devletinin haleflerinden olan Erivan Hanlığı'nın mevcut olması çok eski bir tarih değildir. Rusya Erivan'ı işgal ederek oradaki devlet geleneklerimize son verdi.

1918'de Azerbaycan hükümetinin Erivan'ı Ermenilere belli koşullar altında bıraktığını belirtmek gerekir. Ermeniler önce bu koşulları kabul etseler de, daha sonra onları ihlal ettiler. Zangazur ve Dağlık Karabağ'a iddialarından vazgeçmediler. Bu topraklardan biri Zangazur sözde Ermenistan devletiyle birleştirilmiş, diğeri (Dağlık Karabağ) de şu anda işgal altında.

Azerbaycan topraklarında oluşturulan sözde devletin topraklarına SSCB liderliği tarafından gösterilen "bakım" sonucunda Ermenistan toprakları, Azerbaycan tarihi topraklarının "hediye" olarak verilmesi ile 9.000 km metrekareden 29.000 km metrekareye kadar arttı. Bundan sonra Azerbaycan Türklerinin bu bölgelerden çeşitli bahaneler ve baskılar altında göç ettirilme politikası devam etti. Bu devlet düzeyinde yapıldı. Buna bir örnek, SSCB Bakanlar Konseyi'nin 23 Aralık 1947 tarihli kararıdır.
"Kolektif çiftçilerin ve diğer Azerbaycanlıların Ermeni SSR'sinden Azerbaycan SSR'sinin Kur-Araz ovalarına yerleştirilmesi hakkında " karara ve sayısız belgeye dayalı olarak bugünün Ermenistan'ının bizim tarihi vatanımız olduğunu ve burada bir devlet kurma hakkımız olduğunu söyleyebiliriz." diye yetkili söyledi.

Gafar Çakmaklı, Azerbaycan'a karşı daima toprak iddiaları yapan ve üçüncü on yıldır topraklarımızın bir kısmını işgal eden Ermenistan'dan, babalarımızdan kalan topraklarımızı, 1918 yılında geçici olarak verdiğimiz Erivan şehrini, Zengibasarı, Göyçeni, Zengezuru, Gümrünü, Dereleyezi ve diğer Vatan topraklarımızı geri almanın zamanı geldiğini söyledi: "Biz, Batı Azerbaycan kökenli bir entelektüel grubu olarak, bu hedeflere ulaşmak ve buradaki insanların haklarını korumak için Batı Azerbaycan Cumhuriyeti'ni (Erivan) Muhacerette ilan ediyoruz."

Kaynak: Asasmedya.info 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum