Hatta bizzat Yunanistan Dışişleri Bakanı, geçtiğimiz dönemde Türkiye adına gerilim yaratan tüm konuları Türk Dışişleri Bakanı ile birlikte gündeme getirerek, iyi bir iklimin sağlanması, gerilimlerden kaçınılması ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Atina'nın Ankara'da gündeme getirdiği bu konuların başında Kasos meselesi ve yaz aylarında sahada sürtüşme izlenimi yaratan ve Yunan tarafının fark ettiği tek farktan kaynaklanan Yunanistan ile Kıbrıs arasındaki elektrik enterkonneksiyon soruşturmaları yer alıyordu. komşu ülkeyle çözüme ihtiyacı olduğunu, Ege ve Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığının ve MEB'in sınırlandırılmasını diplomasi olarak görüyor.
"Adım adım inşa ediyoruz. İlk adımın sakin sulara gitmek olduğundan emin oluyoruz. Fidan'la görüşmesinin ardından Giorgos Gerapetritis, koşullar olgunlaşırsa en karmaşık konulara gireceğiz ve bu bize daha uzun bir barışı garanti edecek" dedi ve Kasos'taki soruşturmaların arka planını bir kez daha vurguladı. Türkiye'nin deniz sınırlarının çizilmemesi nedeniyle olağan iddialara neden olmaya devam etmesi, bölgede sürdürülebilir bir barışın pekiştirilmesi için Türk-Yunan diyaloğunun "derin" sularına dalmanın önemini vurguluyor. uluslararası hukukun temeli.


Eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu’nda her iki liderin de bu konuyu masaya yatırması bekleniyor. Görüşmelerin ardından Aralık ayında Ankara’da yapılacak Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısına kadar iki tarafın diplomatik temaslarını sürdüreceği öngörülüyor.

Neredeyse hiçbir şey olmayacak

Atina'da, New York toplantısında bile hiçbir şeyi göz ardı etmeden, yıl sonuna ve Ankara'daki yeni zirve toplantısına kadar elle tutulur hiçbir şeyin olmayacağı yönünde bir his var. Diplomatik bir kaynağın belirttiği gibi, "Böyle bir tartışmanın başlayabilmesi için dürüstlük ve iyi işbirliğinin yanı sıra ortamdaki atmosferin de nispeten uygun olması gerekiyor.
 
Kaynak:https://www.tanea.gr/2024/09/08/politics/government/ellada-tourkia-to-kryfo-xarti-tis-neas-yorkis/
Ta Nea