TÜRKİYE: YUNANİSTAN, LOZAN'I İHLAL ETTİ!

TÜRKİYE: YUNANİSTAN, LOZAN'I İHLAL ETTİ!
11 Kasım 2020 - 22:53

Türkiye Cumhuriyeti, Oruç Reis Gemisi için Doğu Akdeniz’de yeniden Navtex yayımladı. Oruç Reis, 23 Kasım 2020’ye kadar sismik araştırmalar yapacak.

Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Oruç Reis için yeni bir Navtex kararı aldı. Buna göre, Türkiye’nin sismil araştırma gemisi, Oruç Reis, beraberindeki Ataman ve Cengizhan isimli gemiler ile 11 Kasım saat 21.00’den 23 Kasım saat 20.59’a kadar faaliyette bulunacak. Paylaşılan duyuruda, Oruç Reis’in faaliyet alanının koordinatları paylaşılırken; Oruç Reis gemisinden 6 deniz mili açık geçilmesi gerektiği uyarısı da eklendi.

TÜRKİYE: YUNANİSTAN, LOZAN’I İHLAL ETTİ

Türkiye’nin yayımladığı Navtex kararında Yunanistan tarafından ilan edilen Navtex’e atıfta bulunularak, Lozan Barış Anlaşması‘nın ihlal edildiği vurgusu yapıldı. Sakız, Semadirek, Sisam ve Limni adalarının, 1923 Lozan Barış Anlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü hatırlatıldı. Türkiye, bunun ihlal edilmesi noktasında Yunanistan’a tepki gösterdi.

NAVTEX NEDİR?

İngilizce tanımlamasıyla “Navigational Text Messages” ifadesinin kısa hali olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru anlamına geliyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor. Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

ORUÇ REİS SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.
Dünyadaki tam donanımlı ve çok amaçlı ender araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis’te, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum