Türkiye ve İtalya arasınada yaşanan gelişmelerle ilgili İtalyan Havacılık, Savunma ve Güvenlik Şirketleri Federasyonu Başkanı Giuseppe Cossiga ile yapılan röportaj

İtalya ile Türkiye arasında pragmatizm adına bir endüstriyel ittifak. Cossiga (Aiad) ile röportaj

Türkiye ve İtalya arasınada yaşanan gelişmelerle ilgili İtalyan Havacılık, Savunma ve Güvenlik Şirketleri Federasyonu Başkanı Giuseppe Cossiga ile yapılan röportaj
30 Nisan 2025 - 10:43
Yazan: Riccardo Leoni

İtalya ve Türkiye arasında savunma sektöründeki anlayış, özellikle drone cephesinde yapılan yeni endüstriyel anlaşmalarla daha da sağlamlaşıyor. Avrupa'nın bu stratejik teknolojilerde hala geride kaldığı bir ortamda Roma, NATO ve Akdeniz'de merkezi bir aktörle bağlarını güçlendirerek pragmatik bir yaklaşım seçiyor. İlgili endüstriyel senaryoları açan ve İtalya'nın yeni Avrupa-Akdeniz dengesindeki konumunu güçlendiren bir işbirliği. İtalyan Havacılık, Savunma ve Güvenlik Şirketleri Federasyonu (Aiad) Başkanı Giuseppe Cossiga ile röportaj
Akdeniz'in kalbinde İtalya ve Türkiye, savunma sektöründe endüstriyel iş birliğinin manzarasını yeniden tanımlıyor. İki ülke arasında stratejik anlaşmaların imzalandığı Roma'daki görüşmeler sırasında, pragmatizmin ve ortak bakış açılarının dikte ettiği bir anlayış güçlü bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu ittifakın etkilerini ve İtalya'nın yeni Avrupa senaryosunda oynayabileceği rolü anlamak için Formiche.net , İtalyan Havacılık, Savunma ve Güvenlik Şirketleri Federasyonu (Aiad) Başkanı Giuseppe Cossiga ile bir röportaj yaptı .
Sayın Cumhurbaşkanım, İtalya ile Türkiye arasında iki gündür devam eden ikili görüşmelerde birçok konuya değinildi, ancak Savunma Sanayi dosyası merkezde yer alıyor. Bu alanda Roma ile Ankara arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
İtalya ve Türkiye arasında savunma sanayi alanında uzun yıllardır devam eden sağlam ve konsolide bir ilişki bulunmaktadır. Ülkelerimiz geçmişte de yoğun işbirliği yaptı ve bu işbirliğini giderek daha da artırarak sürdürüyor. Baykar gibi Türk sanayicileri hızla büyüyor ve Piaggio gibi İtalyan şirketlerini satın almanın yanı sıra mühimmat tedarik zincirine de yatırım yapıyor. Bu bağlamda Türkiye, NATO ve Akdeniz'de önemli bir aktör olup İtalya için doğal ve stratejik bir ortaktır. Ayrıca Ankara, diğer daha katı Avrupa ortaklarının aksine İtalya'ya daha açık bir gözle bakıyor. Dolayısıyla endüstriyel işbirliği iklimi çok elverişlidir, ancak ciddiyet ve tutarlılık gerektirir: Türkiye ile, Arap aktörlerle olduğundan daha fazla, anlaşmalarda verilen söze saygı gösterilmesi esastır.
NATO üyesi olmasına rağmen Türkiye'nin diğer Avrupa müttefikleriyle yaşadığı sürtüşmeler biliniyor. İtalya-Türkiye arasındaki bu yeni anlaşmaya diğer Avrupa ortaklarından nasıl bir tepki beklenebilir?
Herhangi bir sürpriz beklemememiz gerektiğini düşünüyorum. Fransa ve Almanya, İtalya'nın önemli endüstriyel ortakları olmalarına rağmen Türkiye'ye karşı çoğu zaman kapalı veya düşmanca tutumlar benimsemişlerdir. Örneğin Almanya yakın zamanda Türkiye'ye 40 adet Eurofighter satışını veto etti, Fransa ise örneğin Doğu Akdeniz'de Ankara ile ciddi çatışmalar yaşadı. Biz ise aslında bize karşı çok açık olan Türkiye tarafından farklı algılanıyoruz.
Peki İtalya'nın bu hamlesi nasıl okunmalı?
Bu senaryoda İtalya sadece pragmatik davranıyor ve başkalarının gözden kaçırdığı stratejik bir fırsatı değerlendiriyor. Avrupalı ​​ortakların bu tür vicdansız veya korumacı davranışlar sergilemesi yeni bir şey değil: Şimdi akılcı bir hamle yapan, konumunu güçlendiren İtalya. Özellikle İtalya gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler için Türkiye ile güçlü ilişkiler kurmak büyük önem taşıyor. Türkiye gibi bir oyuncuyu sadece iç politika veya imaj kaygısıyla görmezden gelmek dar görüşlülük olur. 
Leonardo ve Baykar, askeri insansız hava araçları üretimine yönelik ortak girişim kurulmasına yol açacak anlaşmaya vardı. İnsansız hava araçları, Avrupa'nın diğer birçok oyuncunun gerisinde kaldığı bir sektör ve yeni ortak girişim, kıta endüstriyel manzarasında benzersiz olacak. Bu İtalya'ya ne gibi faydalar sağlıyor? Şimdi hangi senaryolar ortaya çıkıyor?
Avrupa, insansız hava araçlarından küçük FPV keşif İHA'larına, uzaktan kumandalı büyük uçaklara kadar tüm İHA sektöründe çok geride kalıyor. Bu boşluk sadece sıfırdan teknoloji geliştirerek değil, aynı zamanda akıllı ittifaklarla da doldurulabilir ve Leonardo ile Baykar arasındaki anlaşma tam da bu mantıktan doğmuştur.
Hangi anlamda?
Baykar, Ukrayna'da kullanılanlar gibi savaş uçakları alanında tanınmış bir lider iken, Leonardo ise sensörler ve elektronik sistemler alanında mükemmelliği temsil ediyor. Ortak girişim bu iki beceriyi bir araya getiriyor ve anlaşma, yeni endüstriyel ve ticari senaryolar açmanın yanı sıra Baykar'ın Piaggio aracılığıyla kısmen dışlandığı Avrupa pazarına girmesine de olanak sağlıyor.
Peki ya İtalya?
İtalya ise geleceğin savunması için kilit bir sektörde önemli bir konuma gelirken, stratejik değeri büyük anlaşmaları da pekiştiriyor. Türkiye'de de mevcut olan T129 versiyonu Mangusta helikopterini düşünelim. Bu, İtalyan sanayisinin Türkiye'ye taarruz helikopteri üretme imkânı verdiğini gösteriyor. İtalya-Türkiye ilişkilerinin arkasında bir tarih ve bir gelecek var.

Not: Yazı ilk olarak 29 Nisan 2025 tarihindehttps://formiche.net/2025/04/tra-italia-e-turchia-unalleanza-industriale-nel-segno-della-pragmaticita-intervista-a-cossiga-aiad/#content sitesinde yayınlanmıştır. Söyleşide geçen ifadeler Tarihistan'ın görüşlerini yansıtmabilir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum