Türkiye'nin süper güce dönüşmesi Turan birliğinden geçiyor
06 Ağustos 2024 - 10:46
Anar GASIMOV
Nahçivan
Dünya yeni bir formatın ve düzenin eşiğinde. Bu bakımdan açık ve gizli mücadele tüm coğrafyalarda zirvede. Dünyanın güç merkezleri ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Rusya konumlarını korumaya ve mümkünse güçlendirmeye yönelik adımlar atarken, bu sisteme karşı olduklarını ifade eden devletler de kendilerini güçlü bir şekilde gösteriyor. Ve bu devletler arasında Türkiye, yeni düzende Türk-İslam liderliğini iddia ediyor. Ancak burada yeni bir jeopolitik durum ortaya çıktı. Osmanlı'nın halefi Türkiye, bu büyük imparatorluğun kalıntıları üzerinde büyük bir güç olma yoluna mı girecek, yoksa yeni bir yol izleyerek Türk-Turan birliğini kurarak süper güç olma niyetini mi ortaya koyacak? Dünya siyasi zemini Türkiye'yi hangi yöne yönlendiriyor ve en ilginci bu siyasi gelişmelerin hangi noktasında Azerbaycan bir karar alıyor?Türk ve İslam coğrafyasının gerilemesi aslında aynı tarihsel döneme denk gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılması İslam dünyasına büyük trajediler getirmiş olup, bugün Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda yaşanan büyük trajedilerin nedeni Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşüyle ilgilidir. Türk-Turan coğrafyasında yaşanan büyük trajediler de 20. yüzyılın başlarında daha güçlü bir şekilde kendini göstermiştir. Özellikle Sovyet İmparatorluğu'nun kurulmasıyla birlikte 20. yüzyıl boyunca Türk dünyası tarihinin en zorlu sınavlarıyla karşı karşıya kaldı, baskılar yaşandı, insanlar ata topraklarından sürgün edildi. Ve bugün, dünyanın yeni bir düzene girdiği bir dönemde tarih, Türk dünyası üzerinde yeni bir güneşin doğmasına izin veriyor. Türk dünyası, yeni dünya düzeninde Türkiye'nin öncülüğünde küresel bir süper güç olma fırsatını yakaladı.
Türkiye'nin Türk dünyasındaki liderlik iddiası, bu ülkenin son yıllarda askeri sanayide gösterdiği yüksek gelişmeyle doğrudan ilgilidir. Özellikle yeni askeri doktrinde önemli rol oynayan insansız askeri teçhizatın üretimi, bu ülkenin dünyadaki gücünü ve prestijini önemli ölçüde artırdı. Sonuç olarak Türkiye, 20. yüzyılın başında kaybettiği itibar ve nüfuz alanını bugün yeniden kazanma niyetini gösteriyor. Yeni dünya düzeninde süper güç olma iddiasında olan Türkiye, selefi Osmanlı İmparatorluğu'ndan farklı olarak daha çok Türk dünyasına odaklanıyor. Dünya ülkelerinin Ortadoğu'ya daha fazla ilgi duyması ve bu bölge üzerindeki çıkar çatışmaları Türkiye'nin burada güçlenmesine engel oluyor. Özellikle bölgenin enerji kaynakları açısından zengin olması ABD, İngiltere, hatta Çin, Rusya ve Avrupa Birliği'nin bölgeyi kontrol altında tutmak için yoğun mücadele vermesine neden oluyor. Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'ta terör örgütleriyle Türkiye-Arap dünyası arasına set çekilme niyeti de bunu doğruluyor. Türkiye'nin Ortadoğu'da son dönemde nüfuzunu güçlendirdiği doğrudur. Ancak dünyanın yeni bir döneme hazırlandığını ve Çin'in, genel olarak Güneydoğu Asya'nın şimdiden dünyanın ekonomik kalkınmasının yeni merkezi haline geldiğini düşünürsek, Türkiye bunları da dikkate alarak üretimini daha çok bu yönde yoğunlaştırıyor. tarihsel koşullar. Bütün bunlar Türkiye'nin Türk dünyası ile yakınlaşması ve büyük bir Turan birliğinin yaratılması fikrini fikirden gerçeğe dönüştürüyor.
Türk-Turan birliğinin ortaya çıkışı ABD, İngiltere ve hatta Rusya gibi dünyanın süper güçlerinin çıkarlarını güvence altına alıyor. Çin'in giderek artan gücü ve bu ülkenin dünya üstünlüğü iddiasında bulunması, Orta Asya ülkelerine olan ilgisinin artmasına neden olmuştur. Zengin enerji kaynakları ve diğer doğal kaynaklar Çin'in dikkatini bu bölgeye çekmiştir. Çin'in büyümesinin önündeki en büyük engelin enerji ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında Çin, enerji kaynakları açısından zengin olan Orta Asya'da güç kazanarak bu sorunu aşmayı düşünebilir. Bu faktör aynı zamanda Çin'in bu bölgede güçlenmesinin önlenmesi gerektiğini, bunun da ancak bölge ülkelerinin tek çatı altında birleştirilmesiyle mümkün olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla yakın gelecekte Çin ile güçlü bir çatışma yaşaması beklenen ABD ve İngiltere'nin, hatta Rusya'nın bile Türk-Turan karşısında müttefik arayacaklarına şüphe yok.
Türk-Turan birliğinin kurulması elbette jeopolitik avantajların yanı sıra bu coğrafyada var olan devletler için de yeni fırsat ve olanaklar yaratabilir. Böylece büyük bir pazarın tek sistem altında yönetilmesi, Çin, Hindistan, Rusya ve Avrupa ülkelerini birbirine bağlayabilecek ticaret yollarının merkezinde alınacak karar, Türk coğrafyasını ve Turan birliğini dünyanın güç merkezi haline getirebilir. Bu birliğe katılabilecek ülkeler yer altı ve yerüstü kaynakları açısından zengin olup, özellikle Türkiye'nin bilim ve teknolojideki hızlı gelişimi bu ülkeleri kendi kendine yeterli hale getirmektedir. Bu faktör aynı zamanda süper güç olduğunu iddia eden bir birliğin en önemli avantajı olarak kabul ediliyor.
Evet, dünyanın yeni bir aşamanın eşiğinde olduğu bir dönemde Türk dünyasına fırsatların kapısı aralanıyor. Artık Türk-Turan birliğinin kurulmasından, Türk devletlerinin tek vücut hareket edecekleri bir ittifakın imzalanmasından bahsetmek mümkün. Bu tarihi dönemin eşiğinde Türk-Turan birliğinin tesis edilme sürecinin aslında Azerbaycan'ın güçlenip toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesinden sonra ortaya çıktığını kesin olarak söylemek mümkündür. Sonuçta Zengezur koridorunun açılmasıyla Türk-Turan birliğinin resmen ilan edilebileceğini söylemek mümkün.
PS. Türk-Turan birliği ideolojik olarak Azerbaycan'da oluşturulmuştu, merkezi ülkemizdi. Milli ideologlar Türk dünyasını birleştirmek istiyordu. Ancak 20. yüzyılın başında bu mümkün olmadı, Türk-Turan birliğine saldırıldı, Azerbaycan işgal edildi, tarihi topraklarında Ermenistan kuruldu, bu devlet Türk dünyasını ikiye böldü ve Türk dünyası büyük zararlara uğradı. çoğu bundan. İbn Haldun tarihin dönmeye devam ettiğini söylerdi. Bu kez bu eğilim Azerbaycan'da da kendini göstermiş, Türk-Turan birliğinin kurulması süreci tartışılmaya ve başta Türkiye olmak üzere diğer Türk devletlerinin yanı sıra ülkemizin güçlenmesiyle birlikte fiili çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ve dünyadaki jeopolitik durum, Türk halkının iradesinin bu kez daha güçlü olması, tarihi Türk-Turan birliği fikrinin, büyük ideolog İsmail Bey Gaspıral'in "Dilde, işte birlik, ve mümkün olduğunu düşündüm.
NAHÇIVAN
Yazının ilk yayınlandığı yer: https://525.az/news/265636-turkiyenin-super-guce-cevrilmesi-turan-birliyinden-kecir
FACEBOOK YORUMLAR