TÜRKİYE'NİN İLK UÇAN ARABASI HAVALANDI!

TÜRKİYE'NİN İLK UÇAN ARABASI HAVALANDI!
16 Eylül 2020 - 15:15

Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Türk mühendislerin tasarlayıp ürettiği 230 kilogram ağırlığındaki ön prototip, uçuş testlerinde 10 metre kadar yükseldi.

Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, uçuş testlerinde başarıyla havalandı. İlk olarak 11 Eylül 2020 tarihinde uçuş testleri başlayan Cezeri, 14 Eylül’ü 15 Eylül’e bağlayan gece güvenlik halatları ile yapılan test uçuşunda başarılı oldu. Halatlı uçuşta başarılı olan Cezeri daha sonra halatsız olarak havalandı. Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan Cezeri Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarıyla tamamladı.

YERDEN 10 METRE YÜKSELDİ

Baykar Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’nde 15 Eylül 2020 Salı günü güvenlik halatları olmadan gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda ise Cezeri Uçan Araba yerden 10 metre yükseldi. Adını sibernetik ve robotik ilminin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den alan Cezeri Uçan Araba, kavramsal tasarımla başlayan çalışmaların ardından 1 buçuk yıl içinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

“BUGÜNÜN DEĞİL YARININ YARIŞLARINA HAZIRLANIYORUZ”

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, ilerleyen zamanda projenin daha da geliştirileceğini belirterek, “Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototiplerini yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz. Ancak Cezeri Uçan Araba’nın yollara inmesi tahminen bir 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımızda bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimize her alanda özgüven ve motivasyon kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum