Türkiye'nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan'dan tam isabet! Bilim ve

Türkiye'nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan'dan tam isabet! Bilim ve
14 Nisan 2021 - 16:29

Türk Savunma Sanayisinin Göktuğ Projesi kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)-SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’nin, havadan gerçekleştirilen ilk atışlı testinde hedefini başarıyla vurduğu bildirildi. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi olan Bozdoğan’ın 2022’de TSK envanterine girmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bozdoğan’ın havadan havaya atış yaptığı ilk testi duyurarak, “Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı” dedi.

TÜBİTAK, SAGE’nin genç mühendis ve teknisyenlerince geliştirilen Göktuğ Projesi kapsamında, Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM), dün ilk uçuşlu atışlı testi esnasında hedefini başarıyla vurdu. Savunma sanayi ve askeri havacılık haber platformu Savunma Sanayi ST’den bugün yayımlanan bilgilere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 401’inci Test Filo’ya ait bir F-16 Fighting Falcon savaş uçağından ateşlenen Bozdoğan Hava Hava Füzesi, TUSAŞ ŞİMŞEK Hedef Uçağı’nı başarıyla imha etti.

Bozdoğan Füzesi’nin ilk atışlı testi, daha önce yerdeki gerçek bir F-16 savaş uçağı kanadı üzerinden icra edilmişti. Bozdoğan’ın ardından, Gökdoğan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM)’nin de uçuşlu atışlı testlerinin kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

SİHA’LARDA KULLANILACAK

Öncelikli olarak F-16 uçaklarına entegrasyonu planlanan Bozdoğan ve Gökdoğan, muharip uçak, büyük gövdeli uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı kullanılabilmesi hedefleniyor. Bozdoğan ve Gökdoğan’ın Akıncı, Aksungur gibi SİHA’ların mühimmatları arasına da girmesi planlanırken, milli muharip uçağın da önemli silahlarından biri olması planlanıyor.

ERDOĞAN: TÜRKİYE SAYILI ÜLKELERDEN OLMAYI BAŞARDI

Füzenin geliştirilme sürecini takip eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bozdoğan’ın havadan havaya atış yaptığı ilk testi, sosyal medya hesabından paylaşarak“Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın paylaştığı videoda, Bozdoğan’ın ateşlenmesi ve “Şimşek” isimli hava hedefini tam isabetle vurması yer aldı.

GÖKTUĞ PROJESİ

AIM-9 ve AIM-120 Füzelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması; yüksek irtifa hava savunmasını bu füzeler aracılığıyla F-16 savaş uçaklarından gerçekleştiren Türkiye’yi, milli havadan havaya füzelerini geliştirmek zorunda bıraktı. Bu kapsamda 2013 yılında Göktuğ Projesini başlatan TÜBİTAK-SAGE, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için önemli bir adım attı. Göktuğ Projesi, Bozdoğan Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) ve Gökdoğan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) olmak üzere iki ayrılmaktadır.

BOZDOĞAN GÖRÜŞ İÇİ HAVA HAVA FÜZESİ (WVRAAM)

Bozdoğan, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan Bozdoğan, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıda. Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirildi. TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan Bozdoğan’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etti.

GÖKTUĞ-Hava-Hava-Füzesi

GÖKDOĞAN GÖRÜŞ ÖTESİ HAVA HAVA FÜZESİ (BVRAAM)

Gökdoğan, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan Gökdoğan; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahip. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir. Bozdoğan Görüş İçi Hava Hava Füzesi ile paralel olarak geliştirilen Gökdoğan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’nin, 2021 yılında envantere alınması planlanmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
14 Nisan 2021, 16:04


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum