Türkiye, Kırgızistan ile Tacikistan'ın uzlaşması için devreye girdi

Türkiye, Kırgızistan ile Tacikistan'ın uzlaşması için devreye girdi
02 Mayıs 2021 - 20:19

Türkiye, Kırgızistan ordusu ve Tacikistan ordusu arasında Batken bölgesinde çıkan çatışma sonrası yükselen tansiyonun ardından uzlaşma için devreye girdi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüştü.

Kırgızistan ve Tacikistan arasında stratejik Fergana Vadisi üzerindeki sınır gerginliğin 29 Nisan itibarıyla çatışmaya dönüşmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Tacik ve Kırgız mevkidaşlarıyla telefonda ayrı ayrı görüştüğü bildirildi. Kırgızistan ile Tacikistan sınırında 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar sonrası ateşkes ilan edilirken, iki ülke Cumhurbaşkanının Mayıs ayında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geleceği açıklandı.

ÇAVUŞOĞLU: DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüşmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yerdi:

“Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile ayrı ayrı telefonda görüştük. İki kardeş ülke arasındaki sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini temenni ediyoruz. İhtiyaç duyulan desteği vermeye hazırız. Varılan ateşkes mutabakatından memnunuz.”

KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN SINIRINDAKİ ÇATIŞMALAR

Kırgızistan ordusu ve Tacikistan ordusu arasında Batken bölgesinde 29 Nisan 2021 tarihinde çatışma çıktı. Kırgızistan ve Tacikistan’ın stratejik Fergana Vadisi bölgesindeki sınıra askeri sevkiyat yaptığı öğrenildi. Batken’e bağlı Köktaş Köyü’ndeki su girişine Tacikistan’ın faaliyet yürütmesinin ardından iki ülke halkı arasında arbedeye yol açan durum sonradan iki ülke ordusunu karşı karşıya getirdi.

ÇATIŞMALARDA 16 KİŞİ ÖLDÜ, 165 KİŞİ YARALANDI

İki ülkeyi karşı karşıya getiren sebebin sınırdaki Golovnaya Barajı olduğu bildirilirken; çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Çatışmalar, Kırgızistan’ın Batken şehrinin Köktaş Köyü’nde meydana geldi. İki ülkenin güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği çatışmalarda, 16 kişinin öldüğü öğrenildi. Ölenlerin 13’ünün Kırgız vatandaşı olduğu kaydedildi. Ayrıca, Kırgız tarafında 134 yaralı bulunuyor. Kırgızistan’da olaylarda hayatını kaybedenler için 2 günlük yas ilan edildi.

https://qha.com.tr/haberler/
Ayyıldız Huri Kaptan
02 Mayıs 2021, 11:56


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum