Türkiye, Hanau saldırısının yıl dönümünde Avrupa'ya çağrı yaptı: Irkçılığa sessiz kalmayın

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Hanau şehrindeki ırkçı saldırının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayımladı. Tüm Avrupa ülkelerine ırkçı tehdide karşı sessiz kalmama çağrısının yapıldığı açıklamada, “Avrupa’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığını besleyen aşırı sağcı ve popülist siyasi söylemlerden uzak durulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, Hanau saldırısının yıl dönümünde Avrupa'ya çağrı yaptı: Irkçılığa sessiz kalmayın
19 Şubat 2021 - 18:12

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 tarihinde ırkçı saldırgan Alman Tobias Rathjen tarafından bir terör saldırısı düzenlenmişti. Irkçı saldırgan, tamamı göçmen kökenli 9 kişinin bulunduğu iki ayrı nargile kafe ve bir büfeyi hedef almıştı. Irkçı saldırgan 4’ü Türk 9 kişiyi katletti. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bugün Almanya’nın Hanau şehrindeki ırkçı saldırının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklamadabulundu. Bakanlığın açıklamasında “Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Hanau şehrindeki ırkçı saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı ve diğer kurbanları rahmetle anıyoruz. Kederli ailelerin acılarını paylaşıyoruz.” denildi.

TÜRKİYE MAĞDURLARLA DAYANIŞMASINI GÖSTERECEK

Türkiye’nin, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı mağdurlarıyla dayanışmasını göstermek amacıyla Hanau’da düzenlenecek anma törenine Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın katılacağı bildirilerek, kurbanların aileleri ve vatandaşlarla da bir araya gelineceği belirtildi.

“ZAMANI ÇOKTAN GELDİ”

Açıklamada, “Hanau’daki hain saldırı ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının çok daha ciddi ve etkin bir şekilde ele alınmasının ve bu konuda uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinin zamanının çoktan geldiğini göstermiştir.” ifadelerine yer verildi.
Bu saldırının tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulmasını, soruşturmanın süratli ve adil bir şekilde sonuçlandırılmasının beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Aynı zamanda, bu saldırıdan ders alarak, toplumsal barış ve huzuru tehdit eden ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı hiçbir müsamaha gösterilmemesi büyük önem taşımaktadır.” 
denildi.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Bakanlığın açıklamasının devamında kaydedilenler şöyle:

“Bu vesileyle, Avrupa’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığını besleyen aşırı sağcı ve popülist siyasi söylemlerden uzak durulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Tüm Avrupa ülkelerini bu tehdit karşısında sessiz kalmayarak, barış ve bir arada yaşama ilkelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Türkiye, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının her türüyle mücadelede ikili ve uluslararası alanda gerekli işbirliğini göstermeye devam edecektir.”

HANAU’DAKİ IRKÇI SALDIRI

Tobias R. isimli saldırgan 19 Şubat’ta Hanau’da nargile kafelere düzenlediği silahlı saldırıda aralarında Türkiye kökenlilerin de bulunduğu 9 kişiyi öldürmüş, ardından ailesiyle birlikte yaşadığı eve giderek kendisini ve annesini vurdu. Başsavcılık saldırganın suçu derin ırkçı duygularla işlediğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

IRKÇI SALDIRININ KURBANLARI

Saldırılarda Türkiye kökenli Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Ferhat Unvar, Fatih Saraçoğlu ile Vili Viorel Păun (Romanyalı), Kaloyan Velkov (Bulgar), Hamza Kurtović (Bosnalı), Said Nesar Hashemi (Afganistanlı) ve Mercedes Kierpacz (Polonyalı) hayatlarını kaybetmişti.

MERKEL: IRKÇILIK ZEHİRDİR, TOPLUMUMUZDA VAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel ırkçı katliama dair “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır” açıklamasında bulundu.
Almanya Başbakanı saldırının birinci yıl dönümünde kurbanları anmak için yayınladığı video mesajda “Irkçılık zehirdir, nefret zehirdir” sözlerini yineledi.

https://qha.com.tr/haberler/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum