Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: Kırım Tatarlarının haklı davalarında her zaman yanında olmaya devam edeceğiz

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: Kırım Tatarlarının haklı davalarında her zaman yanında olmaya devam edeceğiz
24 Şubat 2021 - 15:25

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu çerçevesinde gerçekleştirilen Kırım konulu etkinlikte bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada, “Kırım Tatarlarının haklı davalarında her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu çerçevesinde dün, “Geçici olarak işgal altındaki Kırım’da (Ukrayna) insan hakları ihlallerine karşı uluslararası tepki” isimli panel düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinliğe Ukrayna, Letonya, Litvanya, Polonya Dışişleri Bakanları, ABD Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi, Türkiye ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının Yardımcıları, BM üye ülkelerinin ve uluslararası örgütlerinin temsilcileri katıldı. 

AA’nın haberine göre, etkinlikte konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, uluslararası toplumun, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarını korumak için daha çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

“TÜRKİYE KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMIYOR VE TANIMAYACAKTIR”

Bakan Yardımcısı, “BM’nin öncelikli görevi, uluslararası barış ve istikrarı korumaktır. Maalesef, BM birçok küresel meselede bu görevini yerine getiremiyor. Kırım’ın yasa dışı ilhakı buna bir örnektir. Türkiye bu yasa dışı ilhakı tanımıyor ve tanımayacaktır.” diye konuştu.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kıran, “Bu, bizim için bir prensip meselesidir.” dedi.

Türkiye’nin Kırım Tatar halkının tarihi vatanlarında özgürce ve güvenli şekilde yaşama isteklerini desteklediğini belirten Kıran, “3 milyondan fazla Tatar asıllı vatandaşımız var. Bu nedenle Kırım Tatarlarının haklarını korumak bizim için son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“2014’TEKİ İŞGAL KIRIM TATARLARININ YENİDEN MAĞDURİYET YAŞAMALARINA NEDEN OLDU”

Kırım Tatarlarının tarih boyunca çok acı çektiğini ve anavatanlarından zorla sınır dışı edilmelerinin 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı, “Yıllarca süren mücadele ve ıstıraplardan sonra çoğu anavatanlarına dönebildi. Ancak, 2014 yılındaki yasadışı ilhak yeniden mağduriyet yaşamalarına neden oldu. Şu anda sahadaki insan hakları durumu kötüye gidiyor. Tatar liderler anavatanlarına giremiyor. Kırım Tatar Milli Meclisi yasaklandı. Haksız yargılama ve hukuksuz gözaltıların sayısı artıyor. Rusya mahkemeleri tarafından Kırım Tatar halkına yönelik verilen son mahkûmiyet kararları buna bir örnektir. Tatarlar eğitim ve din alanında da zorluklarla karşılaşıyor.” şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun, Kırım Tatarlarının haklarını korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Kıran, son zamanlarda Donbas’ta gerçekleştirilen tutukluların değişiminin, koordineli uluslararası çabaların sonuç alabileceğinin açık bir işareti olduğunu kaydetti.

“KIRIM TATARLARININ YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği üzere, Kırım Tatar halkının, Türkiye ve Ukrayna arasındaki tarihsel ve insani bağın önemli bir unsurunu teşkil ediyor” diye belirten Kıran, Kırım Tatarlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için Türkiye’nin Ukrayna ile iş birliği yaptığını vurguladı.

Kıran, “Ukrayna ile Kırım Tatar ailelerine ev yapılması konusunda mutabakata vardık. Ayrıca eğitim ve din alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler üzerinde de çalışıyoruz. Ancak bu zor zamanlarda uluslararası toplum bir bütün olarak Kırım Tatar halkıyla daha fazla dayanışma göstermelidir.” dedi.

“KIRIM PLATFORMUNU DESTEKLİYORUZ”

Bakan Yardımcısı, Kırım Tatar halkını desteklemek ve yasa dışı ilhakı reddetmenin hem hukuki hem de ahlaki bir sorumluluk olduğunu ayrıca Kırım konusunun uluslararası gündemin üst sıralarında tutulması gerekliliğini vurgularken, “Bu sebeple, Kırım Platformuna destek verdik. Bu platformun uluslararası desteğin artmasına yardımcı olacağını umuyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın, Türkiye için bir komşu, dost ve stratejik ortak olduğunun altını çizen Kıran, “Yakın dostluğumuz temelinde, Ukrayna’ya ve Tatarlar dahil Kırım’da yaşayan tüm halklara desteğimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.


https://qha.com.tr/haberler/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum