Türkiye'den sürpriz Zangezur kararı
Ermeni siyaset bilimci Ruben Safrastyan Zangezur Koridorunun açılmasının gecikmesiyle ilgili kararın Türkiye'de olduğunu iddia ettiği analizi. "Zengezur Koridoru'nun açılmaması İran faktöründen kaynaklanmıyor, sadece Türkiye'nin bu konuda henüz fazla bir adım atmıyor olması."
18 Ağustos 2024 - 10:22
Türkiye'den sürpriz Zangezur kararı: "Koridoru bu şekilde açacaklar"
"İran faktörü nedeniyle koridorun açılmaması gerektiği fikrine katılmıyorum. Gerçek ise daha karmaşıktır. Gelinen aşamada Ermenistan-Azerbaycan anlaşması Türkiye açısından önem taşıyor. Erdoğan da bundan bahsediyor. Zengezur koridoru meselesinin geleceğe ertelendiği bilgisi var. Çünkü bugün Türkiye'nin bu koridora ihtiyacı yok.
Bunun Türkiye açısından önemli olabilmesi için kendi topraklarından Kars'tan Nahçıvan'a kadar bir demiryolu inşa edilmesi gerekiyor. Türkiye koridor sorununu daha sonraya erteledi. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun son açıklaması demiryolu inşaatının 2028 yılında tamamlanması gerektiği yönünde. 15 yıldır bunu konuşuyorlar, şimdi çalışmalara başlıyorlar" dedi.
Safrastyan, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin Ankara'nın tutumu olan Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşmasına bağlı olduğunu kaydetti: "Ancak imzalansa bile Türkiye sınırı hemen açmayacak, tam tersine Ermenistan'a baskı yapacak. Zengezur koridoru sorununu çözmek için. "Türkiye bir koridor elde etmek için sınırların açılması konusunu kullanacak."
İddiasına göre koridor, İran ile Azerbaycan'ın büyük bölümünü Nahçıvan'a bağlayan operasyonel bir otoyol olduğundan Bakü için o kadar da önemli değil:
"Bu Türkiye için önemli çünkü Türkiye bununla sadece Azerbaycan ve Orta Asya ile ilişkiler sorununu değil, daha küresel bir sorunu da çözüyor. Kısaca "Pekin-Londra hattı" olarak adlandırılabilecek bu projeye Amerikalılar da ilgi gösteriyor. Çin ile Avrupa arasındaki kara bağlantısında sorun var. ABD için bu kara iletişiminin Rusya ve İran'dan değil, kendi kontrolünde olacak Güney Kafkasya'dan geçmesi çok önemli. Yani bu konu küresel ölçekte, özellikle ABD'nin çıkarınadır. Bu süreç tamamlanmamıştır, geliştirme aşamasındadır.
Safrastyan'a göre barış anlaşmasının imzalanması, Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki jeopolitik statüsünü tamamen meşrulaştıracak.
Aynı zamanda, 44 günlük savaştan önce Rusya'nın bölgedeki tek küresel güç olduğunu belirtti, ancak savaştan sonra durum Türkiye'nin lehine değişti: "Savaştan sonra Türkiye pozisyonunu güçlendirme fırsatı buldu İran'ın hoşlanmadığı bölgede ise İran daha aktif olmaya çalışıyor. Bunun ana yönü Türkiye'nin Zengezur koridorunda sınır dışı haklar elde etmesini engelleme arzusudur.
Ermeni siyaset bilimci, çeşitli jeopolitik güçlerin Güney Kafkasya'ya artan ilgilerinin koridorla ilgili olduğunu iddia etti.
Safrastyan, Ermenistan'ın Azerbaycan'dan farklı olarak şu anda iki jeopolitik kutup (Rusya ve Batı) arasındaki çelişkilerin merkezinde yer aldığını sözlerine ekledi: "Evet, Azerbaycan oyuna liderlik ediyor ve her iki kutuptan da yararlanıyor."
Kaynak: Turkustan.az
FACEBOOK YORUMLAR