Türkiye'de Tek Peygamber Kabri: Danyal Peygamber - Yazar: Sibel Mazrek

Türkiye'de Tek Peygamber Kabri: Danyal Peygamber - Yazar: Sibel Mazrek
01 Ocak 2021 - 01:34

Mersin’in Tarsus ilçesinde Makam Cami’sinde 2006 yılında yapılan kazı çalışmalarında “Bereket Peygamberi” olarak nitelendirilen Hz. Danyal Peygamber’in cesedinin bulunması üzerine 2014 yılından itibaren ziyaretçilere açılan Hz. Danyal Peygamber Kabri yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Turizmi açısından bir merkez haline gelen kabir ise Türkiye’nin tek peygamber kabri olarak biliniyor.

M.Ö. 605- 562 zamanında yaşadığı bilinen Danyal Peygamber, İsrailoğulları’nın Yahuda kabilesindendir. Daha çocuk yaşlarındayken İsrailoğulları ile beraber Babil’e gönderilen Danyal Peygamberden, Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve kehanetiyle kurtarmış olarak bahsedilmektedir.

Rivayete göre II. Babil Kralı Nebukasnesar rüyasında İsrailoğulları’ndan gelcek bir erkek çocuğun kendi tahtını elinden alacağını görür. Bunun üzerine İsrailoğulları’ndan doğan erkek çocuklarının öldürülmesini emreder. Bu nedenle Hz. Danyal dünyaya gelince ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Büyüyünceye kadar mağarada yaşayan Danyal Peygamber daha sonra kavmi arasına karışır.

Bir kıtlık yılının hakim olduğu yılda Mersin’in Tarsus ilçesine gelen Danyal Peygamber’in buraya gelmesiyle bolluk, bereket de geldiği ve bu nedenle Babil’e geri gönderilmediği söylenmektedir.

Babil’e dönmeyen Danyal Peygamber ölünce kabri Tarsus’ta bulunun Makam Camii olarak bilinen yere defnedildi.

Hz. Ömer zamanında Tarsus’un fethiyle beraber Danyal Peygamber’ in mezarı açtırılmış ve burada büyük bir lahit içerisinde altın ipekle işlenmiş kumaşa sarılı uzun boylu bir ölü beden bulunur. Bununla birlikte genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer Danyal Peygamber’in bedeninin Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek amacıyla daha derin bir yere defnedilmesini emrederek üzerinden de Berdan Nehri’nden gelen ufak bir çayın suyunu kabrin üzerinden geçecek şekilde akıtıp hiç kimsenin kabre el sürmeyeceği şeklinde emniyete alınmasını sağlar.

Diğer bir rivayete göre, ilerleyen yıllarda kazı çalışmalarıyla açılmaya çalışılan Danyal Peygamber’in kabri bir türlü açılamamıştır. Bunun bir sebebi ise kabre kazma vuran herkesin baygınlık geçirmesidir.

Camide yapılan son çalışmalarda çok derinlerde caminin arka ve alt kısmında suyun giriş yerinde gayet kalın mazgal demirler ortaya çıkmıştır. Hz. Danyal Peygamber’in naaşı, bu mazgallardan geçen suyun çok aşağısında bulunmaktadır.

Söz konusu alanda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan seramik buluntular ise ağırlıklı olarak Geç Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sırsız ve sırlı parçalardan oluşmaktadır. Diğer buluntular içerisinde seramik buluntulara oranla daha az sayıda olsa da cam buluntular da önemli yer almaktadır. Bununla birlikte 4 tanesi İslami, 99 tanesi de Bizans Dönemi olmak üzere toplam 103 adet bronz sikke ile bronz bir haç da buluntular arasında yer almaktadır.

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları