Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Taşkent'te bir araya geldi

Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Taşkent'te bir araya geldi
02 Ağustos 2022 - 19:46

Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Üçlü Dışişleri Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bir araya geldi. Toplantıda, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru olmak üzere üç ülkenin ortak gündeminde yer alan korunların işbirliğinin artırılması konuları ele alındı. Toplantının sonunda Türk dünyasını refahını yükseltecek ve ilişkileri artıracak “Taşkent Bildirisi” imzalandı.

Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Üçlü Dışişleri Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı bugün Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş,  Türkiye Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu başta olmak üzere Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Bakanı  Reşad Nebiyev,  Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Vladimir Norov,  Özbekistan Ulaştırma Bakanı İlham Mahkamov ve Dış Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı Laziz Kudretov katıldı. Toplantıda, Türkiye, Özbekistan ve Azerbaycan dışişleri, ticaret ve ulaştırma bakanlarının, bu üçlü mekanizmayla Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere üç ülkenin ortak gündeminde yer alan konularda eş güdüm ve iş birliğinin artırılmasıyla ilgili meseleler ele alındı.

TAŞKENT BİLDİRİSİ İMZALANDI

Toplantı çerçevesinde bakanlar tarafından Türk dünyasının refahını artıracak ve ilişkileri güçlendirecek Taşkent Bildirisi imzalandı. Toplantının açılışında konuşan Özbekistan Dışişleri Bakanı Norov, karşılıklı ilişkilerin gelişmesine önemli fayda sağlayacak bu toplantıların, dünyadaki ve bölgedeki gelişmeleri göz önünde bulundurmak suretiyle durumu değerlendirmek ve tartışmak amacıyla önemli bir platform oluşturacağını söyledi. Ayrıca Norov, toplantının Türkiye ve Azerbaycan’nın destekleriyle yapıldığını dile getirdi.

Ülkelerin birçok uluslararası konuda ortak duruş sergilediğini ve aynı amaç için çaba sarf ettiklerini kaydeden Narov, “Bu da barışçıl, sürdürülebilir ve dinamik Türk dünyasının oluşturulmasıdır.”  ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Norov, Özbekistan’ın Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun transit potansiyelinin aktif olarak kullanılmasına çok önem verdiğine dikkat çekti.

“UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ VE AFGANİSTAN’DAKİ KRİZ DOĞRUDAN BÖLGELERİMİZİ ETKİLİYOR”

Toplantıda konuşma yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 27 Haziran’da Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan Ulaştırma ve Dışişleri Bakanları toplantısı yapıldığını hatırlatarak, “Şimdi ise Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan olarak bir araya geldik. Bu toplantıları yapmakta geciktiğimizi da söylemek isterim. Türk dünyasının refahını artıracak pratik adımlara bu toplantılarla öncülük etmeliyiz. Bu şekilde buluşmamız dahi tek başına hem haklarımıza hem de tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj vermektedir. Dünyada ve bölgemizde belirsizlikler artıyor. Ukrayna’daki savaş ve Afganistan’daki kriz doğrudan bölgelerimizi etkiliyor. Büyük ölçüde bizleri etkileyen bu bölgesel gelişmelerin yanında büyük yüzden arasındaki siyasi ve askeri rekabet yeni bir soğuk savaş etkisi oluşturdu. Bölgemizin bir tarafı Rusya ve batıya diğer tarafı Çin’e komşu. Salgının sosyo ekonomik etkileri halen devam ediyor. Çatışmalarının, ekonomik krizlerin tetiklediği göç baskısını yönetmek küresel bir sınama. İklim, enerji ve gıda krizlerinin etkileri her bölgede hissediliyor. Bu kriz ortamı, getirdiği risklerin yanında fırsatlar da sunuyor. Derinleşen büyük güç rekabetine karşı Avrasya ve tarihi ipek yolu yeniden merkezi bir ticaret güzergahı halini alıyor. Dünyanın en büyük ticaret hacmi Asya ile Avrupa arasında. Bu ticaret akışının tam kalbinde yer alan ülkelerimizin bu zenginliği yönetmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Özbek mevkidaşı Narov'la görüştü

“BARIŞ YOLUNDA BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ ÖNEM ARZ EDİYOR”

Ukrayna’daki savaşın dünyada krizlere yol açtığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Savaş sürdürülebilir ve güvenli ulaştırma hatlarının önemini bizlere tekrar hatırlatıyor. Enerjide güzergah ve kaynak çeşitlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Savaş enerji ve gıda güvenliği konusunda küresel sistemin kırılganlığını da ortaya çıkardı. Birçok azgelişmiş ülke savaş nedeniyle açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Türkiye olarak adil bir çözüm için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu çabalar neticesinde Ukrayna tahılının dünya piyasalarını güvenli bir şekilde ihracına yönelik belge 22 Temmuz’da İstanbul’da Türkiye ve BM kolaylaştırıcılığında imzalandı. İstanbul’da müşterek koordinasyon merkezi faaliyete geçti. Anlaşmanın imzalandı gün buğday fiyatlarında yüzde beşlik bir düşüş yaşandı. Dün yola çıkan gemi de, Türkiye’ye ulaşmış olacak bir boğazından geçerek istikametine doğru seyretmeye devam edecek. Diplomasiyi öne çıkan bu adımızın özellikle Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada olumlu bir yankı oluşturduğunu görüyoruz. Hepimizin bu zor dönemde sağduyulu öne çıkaran politikalar izlemesi, uluslararası alandaki gücümüze güç katıyor. Sizlerin de, özellikle Azerbaycan ve Özbekistan’ın da dengeli politikaları öne çıktı ve herkes tarafından da takdir ediliyor. Barış yolunda birlikte çalışmamız önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

ZENGEZUR KORİDORU ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise “Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, diğer tarafından da Zengezur koridorunun açılması bu ülkeler için Avrupa ve Asya arasında ulaştırma, ticaret ve iletişim açısından önemli bir fırsattır” ifadesinde bulundu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
qha muhabir
02 Ağustos 2022, 18:25

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum