Türk vatanı üzerinde sahnelenmiş oyunlar

Türk vatanı üzerinde sahnelenmiş oyunlar
19 Ocak 2021 - 17:01

Bir süre önce Türk dili alanında yankı yaratan 2 ciltlik "Ural Altay Asya Türkçesi Köken ve Karşılıklar Sözlüğü"nün ardından Prof. Dr. Ercan'ın yeni eseri, "Anadolu Köprüsü / Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyet'e Rumlar ile Türkler" Doğu kitabevi tarafından okurla buluşturuldu. Prof. Dr. Ercan, kaynakçalarıyla birlikte 766 sayfa olan bu kapsamlı çalışması hakkında şu bilgiyi veriyor:

"Konum olarak Anadolu; Asya ile Avrupa arasında bir köprüdür. Anadolular; Rumlar, Ermenler, Türkler hep birlikte, ilk çağlardan, eski (antik) döneme Anadolu uygarlıklarını günümüze taşıyan Anadolu Köprüsü'dür. Yüzyıllar boyunca oluşan bu uygarlık köprüsü, 19 ile 20. Yüzyılda, savaşlarla, değiştoşkuşlar (mübadele), millyetçi akımlarla yıkılmıştır. Kitap 1821 Mora'daki Yunan kalkışmasından, 1918-1923 Kurtuluş Savaşı dönemine dek yaşanan Osmanlı-Yunan ilişkileri, Anadolu'da Rum-Yunan-Ermen-Musevi-Türk etkileşimi, Ege Bölgesi ile Aydın-Nazilli'de karşılıklı yaşanan; sevgi, ak, üzüntü, kıyımları, Türkiye Cumhuriyet'nin kuruluşunu, değiştokuş sıkıntılarını, 1942 Varlık Vergisi dönemini, 1955 yılı 6-7 Eylül yağmalaması, Kıbrıs çekmesi ile son Rumların Anadolu'dan ayrılışına değin, geçen olaylarla birlikte duygu çatışmalarını işleyen, sürükleyici, belgesel bir romandır.

İki bölümlü kitabın 1. bölümü, Yunanistan'ın 1821'de kuruluşundan Osmanlı'nın 1918'deki çöküşüne kadar olan süreyi kapsar. bu dönem içinde Pelepones'te Türklerin düştüğü kötü durumları, acımısızca öldürülüşlerini anlatır. Balkan Savaşı sırasında Anadolu ile Trakya'da toplumun gördüğü sıkıntıları aktarır. Bu belgesel kitabın 2. bölümü, kökleri Anadolu uygarlıklarının derinliklerine inen, Anadolu uyruğu olan Rumlar, Ermeniler, Musevilerin Anadolu'dan, bunun yanı sıra Balkanlar'da kökleşmiş Türklerin ise Avrupa torpaklarından sökülerek atılmasının acı öyküsünü anlatır. 500 yıldır bir arada uyum içinde yaşayan Türk, Rum başta olmak üzere öteki Anadolu toplulukları arasına öç ile kin tohumları sindire sindire ekilmiştir. 1919'da Yunan'ın Anadolu'ya çıkışıyla bubirliktelikdarmadağın olmuştur.

Bu bölüm, Yunan'ın İzmir'e çıkışından, Mustafa Kemal önderliğinde İzmir'de denize dökülmesine kadar geçen olaylar üzerine kuruludur. Anadolu Türk ile Rumların savaş sırasında düzenlerin, güvenliklerinin bozulması, karşılıklı çatışmalar,kilise papazlarının yerli Rumları Türklere karşı örgütlemelerini ve kitabın kahramanlarının başına gelenleri okuyacak, Türkiye'nin hangi güç koşullar altında kurulduğunu şaşırarak göreceksiniz."

Doğu Kitabevi Tel:(0212) 527 29 26

Kaynak Yeniçağ: Türk vatanı üzerinde sahnelenmiş oyunlar


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum