TÜRK'ÜN UTKU DOLU AYI AĞUSTOS - Yazan: Emir Şıktaş

TÜRK'ÜN UTKU DOLU AYI AĞUSTOS - Yazan: Emir Şıktaş
26 Ağustos 2020 - 18:12
TÜRK’ÜN UTKU DOLU AYI AĞUSTOS
Emir Şıktaş
Selçuklu Türk ordusunun en önemli başarısı 26 Ağustos 1071'de Selçuklu Devleti Hakanı Sultan Alparslan Malazgirt savaşını kazanması ve Türklerin çoğunlukla yurt edinmiş olduğu Anadolu’nun kapılarını kapanmamak üzere Türk halkına açmasıdır.
1075 yılında Bizans’ın başkenti İstanbul’un hemen yakınında bulunan İznik’te Türkiye Selçuklu Devleti kurulur.
Türk Ordusunun kazandığı kurtuluş savaşının Yunana vurulan son darbesi,1922’de Başkomutanlık Meydan savaşı (Büyük Taarruz)  zaferi başarılmış ve  bu nedenle Ağustos ayına “Zafer Ayı” adı verilmiştir.
Türk  tarihinde sebep ve sonuçları bakımından en önemli iki zaferimiz 1071 Malazgirt ve 30 Ağustos Büyük Taarruz’dur.
-1071 yılında Sultan Alp Arslan'ın Mısır'a sefere çıkışını fırsat bilerek yeni bir savaş hazırlığı yapan Bizans ordusu, Anadolu'da yakın savaşa girmeyen Selçuklu öncü birlikleri tarafından meşgul edilir.  Durumu haber alan Alp Arslan ordusuyla birlikte Malazgirt kalesi yakınlara gelir. 
26 Ağustos 1071 tarihinde yapılan muharebede Türkler büyük bir zafer elde ederler. 
Bizanslıların yazdıklarına göre Oğuz, Peçenek ve diğer Türk asıllı paralı askerler karşılarında Selçuklular'ı görünce Bizans ordusunu terk ederek savaşın gidişatını belirlerler. Bu durum düşman ordusunu büyük bir yenilgiye götürür.
Bizans İmparatoru  Romen Diyojen esir alınarak Sultan Alp Arslan'ın karşısına çıkarılır. Yapılan anlaşmaya göre Bizans'tan savaş tazminatı yanı sıra yıllık 360 bin altının Türk tarafına ödenmesi sağlanır.
-26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan 98’nci yılını kutladığımız Başkomutanlık Meydan Muharebesi ise  26 ağustos günü düşmana ait önemli tepeler ele geçirilmesi ile başlar.
27 ağustos'tan itibaren düşman geri çekilmeye başlayınca Türk kuvvetleri üstünlüğü ele geçirirler. Yenilerek kaçmaya başlayan Yunanlılar Eskişehir cephesinde bulunan  birliklerinin, savunma cephesi oluşturmalarına fırsat vermemek için süvari birlikleri gerilere sarktırlar ve Dumlupınar yolunu tıkarlar.
Çember alınan Yunan  tümeni, bizzat Başkomutan tarafından yönetilen bir savaş sonunda  yenilerek teslim olur.
“Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!..” emrini verir Başkomutan, Gazi, Mareşal  Mustafa Kemal Atatürk.
30 Ağustos’ta Dumlupınar'da düşman kuvvetlerinin imhası ile sonuçlanan bu meydan savaşına İsmet paşa 31 ağustos'ta, "Başkumandan meydan savaşı" adını verir.
Başkomutanlık Meydan Muharebesinde yenilen Yunanlılarını, Türk orduları geldikleri gibi gittikleri İzmir’den Ege denize dökerler.
Yunan ordusunun toplam mevcudu 300 bin kadar olup, bunun 225.bin'inin Anadolu'da olduğu belirtilir.
30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Savaşının  kazanılması zaferi ile birlikte Kurtuluş savaşımız pekişmiş olur. Türk devletinin kuruluşu da şekillenmeye başlamıştır.
Devletimizin kurucusu, büyük komutan M. Kemal Atatürk'ü, komuta kademesindeki tüm komutanlarını, askerlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında  kanıyla, canıyla, malıyla emeği olan İstiklal savaşı gazisi amcamzademiz H. Ahmet Şıktaş ve H. Abbas Akıcı gazilerimiz başta olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyor, mekanları cennet olsun diyorum..

Fay. Kayn.; Özgür ansiklopedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum