TÜRK ŞİRKETİ ETİ BAKIR, KIRGIZİSTAN'DAKİ İLK MADEN TESİSİNİN TEMELİNİ ATTI

TÜRK ŞİRKETİ ETİ BAKIR, KIRGIZİSTAN'DAKİ İLK MADEN TESİSİNİN TEMELİNİ ATTI
02 Ekim 2020 - 11:06

Türk şirketlerinin Kırgızistan Cumhuriyetine yaptığı yatırımlara bir yenisi daha eklendi. Eti Bakır şirketi 180 milyon dolar yatırım yaparak Kırgızistan’a altın madeni kuracak. Yıllık 1 milyon ton altın cevheri işleme kapasitesine sahip olacak maden tesisinin temeli 28 Eylül’de törenle atıldı. Tereksay şehrinde yapılan törene, Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov ve Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat katıldı.

ETİ BAKIR KIRGIZİSTAN’DA ALTIN MADENİ AÇIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, 2015 yılından buyana Kırgızistan’da fizibilite çalışmaları yapan Eti Bakır, ilk yatırımı için Tereksay bölgesini seçti.  180 milyon dolar yatırım yapılarak kurulacak olan maden tesisinin temel atma törenine Kırgızistan’ın üst düzey yöneticileri katıldı. Yıllık 1 milyon ton altın cevheri üretim kapasitesine sahip olması beklenen maden işleme tesisi, 2021 sonunda faaliyete geçecek.

Kırgızistan Altın Madeni

ETİ BAKIR, KIRGIZİSTAN EKONOMİSİNE 65 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLAYACAK

Eti Bakır tarafından kurulacak tesisin Kırgızistan’ın en büyük 5 maden tesisi arasında yer alacağı ve inşaa sürecinde 1000, işletme aşamasında da yaklaşık 650 kişiye istihdam sağlayacağı açıklandı. Altın işleme tesisi Kırgızistan ekonomisine yılda 65 milyon dolarlık katkı sağlayacak.

Eti Bakır Tereksay LLC Genel Müdürü Veli Gökdere, Kırgızistan’da fizibilite çalışmalarını 5 yıldır sürdürdüklerini ve başka yatırımlara da devam edeceklerini söyledi:

“Cengiz Holding olarak Avrupa, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri’nde pek çok enerji, inşaat, alt yapı ve ulaşım projelerini hayata geçirdik. Üstlendiğimiz projeler ile dünyanın önde gelen firmaları arasında yer aldık. Bünyemiz içinde bulunan Eti Bakır ile de maden alanında Kırgızistan’a ilk adımımızı 2015 yılında attık. Bugün ön çalışmalarını tamamladığımız yatırımı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dost ve kardeş ülke Kırgızistan’ın maden yataklarının geliştirilmesi, işletilmesi ve bunun sonucu olarak da Kırgız halkının refahının yükseltilmesi bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor.

TÜRK MADEN İŞLETMECİLİĞİNDE “SIFIR ATIK” PRENSİBİ

Eti Bakır olarak Türkiye’nin cevherden katot bakır üreten tek izabe tesisine sahibiz. Türkiye’deki bakır işletmeciliği faaliyetlerimizi “Sıfır Atık” prensibi ile yürütüyoruz. Yetişmiş insan gücümüz, bilgi birikimimiz, sahip olduğumuz teknoloji ve tecrübemiz ile sadece Türkiye’nin değil bölgenin en güçlü şirketleri arasında yer alıyoruz. Yaptığımız bu yatırım ile sahip olduğumuz tecrübeyi, Kırgızistan’ın kalkınmasında kullanmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün temelini attığımız tesisin yatırım tutarı 180 milyon doların üstünde. Sahip olduğumuz deneyimi Kırgızistan’a aktaracağımız gibi yatırımlarımız da devam edecek.”

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum