TÜRK SEVDALISI YAZAR: AZİMA AĞALAROVA

TÜRK SEVDALISI YAZAR: AZİMA AĞALAROVA
05 Ocak 2020 - 23:15

Zerdaplı Türk sevdalısı bir kız dünyanın birçok ülkesini gezer. Gezdikçe dünyası zenginleşir. Hep bir arayış içindedir; İyiyi, güzeli ve doğruyu bulmayı toplum adına istemektedir. Bu nedenle  gezdiği yerlerde gördüğü olayları derinlemesine inceler.  Toplumsal olaylar ilgisini çekmektedir; ama Türk toplumlarını incelemek ve yazmaktan özel bir zevk almaktadır. Çünkü bir Türk sevdalısıdır. Türkleri mutlu görünce yüreği şişer, mutsuz görünce de kahrolur içinden. “Neden?” diye sorar yüksek sesle. Bu sesi, tüm romanlarında açıkça duymak mümkündür.

Azima Ağalarova’nın romanlarını okurken kendinizi Türk dünyasının içinde bulursunuz. Entelektüel kültürle Türk kültürünü kaynaştırmaktadır tüm romanlarında. Kahramanları duygusal olmakla beraber hepsi vatanseverdir. Vatan ve bayrak mesajları da olmazsa olmaz objelerdir. Aşk ve macerayı iç içe işlemektedir. Kurgularındaki bilinmezlik sonunda mutlu bir şekilde bitmektedir. Azima Hanım, önümüzdeki yıllarda adından çok söz ettireceğe benziyor.

Kendi sözleriyle: AZİMA AĞALAROVA

Haspolad Kızı, Zerdab-Azerbaycan

    aglayan-duvar-250x370     18.03.1959’da Azerbaycan’ın Zerdab şehrinde aydın bir ailede doğdum. Azerbaycan’ın ilk aydınlarından olan aynı zamanda ilk Türkçe gazeteyi (Ekinci) yayımlayan Hasan Bey Zerdabi’nin hemşerisiyim. İlk ve orta öğrenimimi Zerdab’ta bitirdim. 1975 yılında Bakü’deki yabancı Diller Üniversitesi’nin İngilizce-Fransızca Bölümünde okudum ve 1981 yılında mezun oldum. Daha sonra İçişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladım. Bu arada hukuk eğitimi aldım. Meslek olarak hukukçu, tercüman ve savaş hemşiresiyim.

 1993’ten beri Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşıyorum. Çeşitli yerlerde tercümanlık yaptım. 2013’ten beri roman yazıyorum. Gecelerde Gizli Kaldım, Bakü’den Kahire’ye ve Stockholm’e Uzanan Yol, Yıpranmış Hayaller Peşinde, Teyyare Kanadında Uçan Ruh, Ağlayan Duvar eserlerine imza attım. Bakü’den Kahire’ye ve Stockholm’e Uzanan Yol, 2015 yılında İsveç Krallığında İngilizce olarak basıldı ve altı Avrupa ülkesinde satıldı. Aynı zamanda, bu eser İsveç Umea Üniversitesi’nde doçent olan Saadet Karimi tarafından İsveç diline çevrildi ve en kısa sürede İsveç’te yayınlanacak. “Cennette Azap” adlı eserim Ocak 2020 yılında Temren Yayınevi tarafından basılacak. Şu anda “Bir Kadının Anatomisi” adlı roman üzerinde çalışıyorum. Beş dil biliyorum ve dünyanın 45 ülkesini gezdim. Romanlarımı yazarken olayın geçtiği ülkelere giderek yazmayı tercih ediyorum. Türk sevdalısıyım, bir oğlum, üç torunum var.

Kaynak: http://www.igdirhaber.com/kultur/turk-sevdalisi-yazar-azima-agalarova/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum