Türk Moğol Tarihi

Türk ve Moğol Tarihçileri Çalıştayı  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Yıldırım editörlüğünde “Türk Moğol Tarihi” adıyla yayınlandı.

Türk Moğol Tarihi
10 Aralık 2022 - 21:03 - Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 21:11
Türk Moğol Tarihi

Türk ve Moğol Tarihçileri Çalıştayı  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Yıldırım editörlüğünde “Türk Moğol Tarihi” adıyla yayınlandı.

Ötüken'den Anadolu'ya Türk Moğol Tarihinde Yeni Araştırmalar “Türk ve Moğol Tarihçileri Çalıştayı”, 20-21 Temmuz 2022 günleri Moğolistan’ın başkenti Ulaanbaatar’daki Moğolistan Devlet Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Bu toplantıyla bir çalıştay serisinin üçüncüsü gerçekleştirilmiş oldu. Bu serinin birincisi 2017’de İstanbul Üniversitesi ve Moğolistan Devlet Üniversitesi işbirliğinde ve TİKA’nın desteğiyle Ulaanbaatar’da, ikincisi 2018’de İstanbul Üniversitesi ve Moğolistan Devlet Üniversitesi işbirliğinde ve yine TİKA’nın desteğiyle İstanbul’da düzenlenmişti.
2017’de yapılan toplantının bildirileri Kürşat Yıldırım editörlüğünde “Türk Moğol Tarihi” (Yeditepe Yay., İstanbul, 2018) adıyla yayınlandı. 2018’deki toplantının bildirileri ise yayına hazırlanmaktadır.

Türk ve Moğol tarihçilerin bir araya geldikleri tek platform olan Türk-Moğol Tarihçileri Çalıştayları, Türk ve Moğol milletlerinin ortak tarihlerinin karşılıklı olarak konuşularak ve tartışılarak incelenmesi ve yazılması maksadıyla yapılmaktadır. Bu toplantılarla Türk ve Moğol tarihçiler birbirlerinin fikirlerini, metotlarını, bakış açılarını yakından tanıma imkanına kavuşmuştur.

Türklerin X. yüzyıla kadar merkezlerini kurdukları ve Hun, Xianbei, Juan-juan (Rou-ran), Gök-Türk, Uygur devletlerinin kurulduğu kutsal Ötüken’e ev sahipliği yapan, ilk büyük yazılı kitabelerimiz olan Orhun Yazıtları’nın dikildiği Moğolistan coğrafyası Türk tarihçilerinin en önemli inceleme alanlarından biridir. Türkiye’de bu coğrafyanın tarihine ve Moğollara dair derli toplu çalışma azdır. Ayrıca çok gelişmiş bir tarihçilik gelenekleri olan Moğol tarihçilerin yayınlarına ve görüşlerine erişmek imkânı çok kısıtlıdır. Bu bakımdan üçüncüsü düzenlenen bu toplantı ile hem Türk hem de Moğol tarihçiler ziyadesiyle bilgilenmişler, yeni bilgilere ve bakış açılarına erişmişlerdir.

Oturum aralarındaki tanışmalar, sohbetler, fikir alışverişleri, kartvizit takdimleri, ileride yapılacak çeşitli toplantılara-konferanslara yapılan davetler, yemeklerde oluşan samimi hava ve karşılıklı saygıya dayanan münasebetler herkeste daha fazla bir araya gelme isteği doğurmuştur.


Çalıştayın kapanış oturumunda Türk ve Moğol tarihçiler, artık bir gelenek haline gelen bu toplantı serisinin devam ettirilmesinin ehemmiyeti ile gelinen aşamanın ve elde edilen birikimin artırılması için Türk ve Moğol tarafından bütün kurumların üzerine düşeni yapmaları gerektiği üzerinde durmuşlardır. Toplantı serisinin dördüncüsünün İstanbul’da, İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılmasına karar verilmiştir. Elinizdeki eser ise üçüncüsünü yaptığımız çalıştayın bildirileridir.
Kürşat Yıldırım


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum