Türk Konseyi, "Uluslararası Türk Dili Günü İstişare Toplantısına" katıldı.

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 10 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen “Uluslararası Türk Dili Günü” istişare toplantısına katıldı.

Türk Konseyi, "Uluslararası Türk Dili Günü İstişare Toplantısına" katıldı.
14 Şubat 2021 - 12:16 - Güncelleme: 14 Şubat 2021 - 12:43
Türk Konseyi  Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 10 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen “Uluslararası Türk Dili Günü”  istişare toplantısına katıldı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr.Öcal Oğuz moderatörlüğünde düzenlenen online toplantıya Üye Ülkelerin Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları temsilcileri, UNESCO Ulusal Komisyon Yetkilileri, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı temsilcileri ile akademisyen ve araştırmacılar katıldı. 
Toplantının açılış oturumunda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun faaliyetleri hakkında bir sunum yapan Öcal Oğuz, Türk Devletleri, UNESCO ulusal komisyonları ve Türk Konseyi, TÜRKSOY, Türk Akademisi, TÜRKPA ve Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi uluslararası kuruluşlarla birlikte UNESCO düzeyinde "Uluslararası Türk Dili Günü" ilan edilmesi için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. 
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, dilin öneminin altını çizerek, ortak dilimizin halklarımız arasında birliği sağladığını ve geçmişimizle geleceğimiz arasında köklü bağlar kurduğunu belirtti.
Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev konuşmasında, Türk Konseyinin "Türk Dili Günü" ilanını uluslararası düzeyde desteklediğini ve bu konuda her türlü yardıma hazır olduğunu ifade etti.
S.Raev, Türk Konseyi’nin Kırgızistan’daki 6. Zirvesi ve Azerbaycan’daki 7. Zirvesi’nin bildirilerine atıfta bulunarak, bu bildirilerde "Uluslararası Türk Dili Günü" ilan edilmesine yönelik olarak Üye Devletlerle görüşmelerin yoğunlaştırılması talimatının yer aldığını bildirdi.
Genel Sekreter Yardımcısı ayrıca, UNESCO'da kullanılan diller arasında Türk dilinin de yer almasını sağlamak için Türk dili konuşan topluluklar için bir yol haritası çizilmesinin önemini vurguladı.
Toplantıda katılımcılar, "Uluslararası Türk Dili Günü" nün ilanı için yapılan çalışmalar, süreç ve izlenecek prosedürler hakkında detaylı değerlendirmelerde bulundular.
Kaynak:
Türk Keneşi
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum