Türk Konseyi, Türkistan'ı Türk dünyasının manevi başkentlerinden biri ilan etti

Türk Konseyi, Türkistan'ı Türk dünyasının manevi başkentlerinden biri ilan etti
01 Nisan 2021 - 19:09

Kazakistan’ın Türkistan şehri, Türk Konseyi Liderleri Gayri Resmi Zirvesi’nde Türk Dünyasının manevi başkenti ilan edildi.

Türk Konseyi tarafından dün çevrim içi gerçekleştirilen Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı. Türk Konseyi Zirvesi sonuç bildirisi ile Türkistan’ın Türk dünyasının manevi başkentlerinden biri olarak ilan edildiği bildirildi. Ayrıca, Türk dünyasının diğer kadim şehirlerine de gelecekte benzer statünün verilebileceği konusunda mutabık kalındığı açıklandı.

Konuya ilişkin yayımlanan bildiride yer alan ifadeler şu şekilde:

“Türkistan şehri, Türk dünyasının manevi başkentlerinden biri olarak ilan edildi. Türk dünyasının diğer seçkin kadim şehirlerine gelecekte rotasyon usulü temelinde benzer statünün verilebileceği konusunda mutabık kalındı ve Sekretarya’ya Türkiye’de yapılacak 8. Türk Konseyi Zirvesi öncesinde Dışişleri Bakanları Konseyi’nde (DBK) kabul edilmek üzere üye ülkelerle birlikte bu konuda bir yönetmelik hazırlama talimatı verildi.

TÜRK KONSEYİNİN İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ TALİMAT VERİLDİ

Kazakistan Cumhuriyeti’nin Birinci Cumhurbaşkanı, Elbaşı ve Türk Konseyi’nin Onursal Başkanı Ekselansları Sayın Nursultan Nazarbayev’in Türk Konseyi’nin isminin değiştirilmesi girişimini desteklenerek, Dışişleri Bakanlarına ve Sekretarya’ya, 2021 sonbaharında Türkiye Cumhuriyeti’nde düzenlenmesi öngörülen 8. Zirvede alınabilecek bu karara temel teşkil edecek belgeleri hazırlama talimatı verildi. ‘Türk Dünyası Vizyonu-2040’ ve ‘Türk Konseyi 2020-2025 Stratejisi’ belgelerinin ilk taslaklarını hazırlamasından dolayı Sekreterya’yı takdir edilerek, üye devletlerin ilgili makamlarına, Türkiye’de yapılacak müteakip zirvede, ulusal uygulamalarına uygun olarak muhtemelen onaylanmak üzere Sekretarya ile birlikte çalışarak anılan belgeleri hazırlama talimatı verildi.”

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ayyıldız Huri Kaptan
01 Nisan 2021, 15:44

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum