Türk Konseyi Sekretaryası, "Özbekistan'ın Türk Konseyi Üye Ülkeleri ile İşbirliği" konferansı

Türk Konseyi Sekretaryası, "Özbekistan'ın Türk Konseyi Üye Ülkeleri ile İşbirliği" konulu Uluslararası Konferansa ev sahipliği yaptı.

Türk Konseyi Sekretaryası, "Özbekistan'ın Türk Konseyi Üye Ülkeleri ile İşbirliği" konferansı
07 Mayıs 2021 - 10:18 - Güncelleme: 07 Mayıs 2021 - 14:50

Uluslararası Konferans 30 Nisan 2021 tarihinde Taşkent Devlet Doğu Çalışmaları Üniversitesi, Türk Konseyi Sekretaryası ve Özbekistan Dışişleri Bakanlığı tarafından çevrimiçi formatta ortaklaşa düzenlendi.

Üye Devletler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Gözlemci Üye Macaristan’ın önde gelen düşünce kuruluşları, üniversiteler ve bilim kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra Türk Konseyi, TÜRKSOY, diplomatik misyonlardan 200'ün üzerinde katılımcı konferansta yer aldı.

Etkinlik kapsamında katılımcılar, Türk Konseyi içindeki çok yönlü işbirliğinin mevcut durumu ve kapsamını geliştirme perspektifleri ile bu süreçte Özbekistan'ın rolü hakkında görüşlerini paylaştılar.

Uzmanlar, Türk Konseyini cazip ve etkili bir bölgesel uluslararası organizasyon haline getiren ekonomi, ticaret, ulaştırma, altyapı, turizm ve inovasyon alanında Üye Devletler arasında uygulamalı etkileşimin geliştirilmesine artan ilgiyi ifade ettiler.

Katılımcılar ayrıca, üye ülkeler arasındaki tam dayanışma ve karşılıklı güvenin Türk Konseyi'ni diğer benzer kuruluşlardan ayıran önemli özellikler olduğuna işaret ettiler.

Özbekistan'ın Türk Konseyi’nin uluslararası varlığına ve dinamizmine yeni bir soluk getirdiğini, üyeliğinin Örgüt içinde heyecan yarattığını, siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlardaki tüm faaliyetlerine güçlü bir katma değer sağladığını kaydettiler. 

Konferansın açılış töreni sırasında katılımcılara hitap eden Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Üye Devletlerin, çeşitli alanlarda pragmatik işbirliğinin geliştirilmesi için gerekli en güçlü unsurlar olan ortak tarih, dil, kültür ve ortak değerlere dayalı güçlü bağlara sahip olduğunun altını çizdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Azimov, Türk devletleri arasındaki muazzam işbirliği potansiyelinin altını çizerek, Türk Konseyi bünyesinde karar alma sürecinde fikir birliğine dayalı yaklaşımı uygularken Üye Devletler arasında siyasi sorunlar olmamasının, Örgütü etkili bir bölgesel kapsamlı işbirliği mekanizması haline getirmeye katkıda bulunduğunu vurguladı.

Etkinliğin ardından katılımcılar, önümüzdeki yıllarda Türk Dünyası'nın ulaştırma ve iletişimde politik olarak daha uyumlu, ekonomik olarak bütünleşmiş ve birbirine bağlı olmasının yanı sıra Türk halklarının büyük kültürel mirası ve tarihi eserlerinin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasında daha yoğun çalışmalar gerçekleştireceği yönündeki umutlarını dile getirdiler.


Türk Keneşi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum