Türk Konseyi Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası başlıklı Uluslararası Konferans düzenledi

Türk Konseyi Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası başlıklı Uluslararası Konferans düzenledi
01 Ekim 2021 - 10:23 - Güncelleme: 01 Ekim 2021 - 19:02

Türk Konseyi Sekretaryası, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri ve Taşkent Doğu Araştırmaları Üniversitesi ile ortaklaşa olarak, “Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası ve üçüncü binyıl Türkolojisinin gelişimindeki yeri” konulu uluslararası konferansı 29-30 Eylül 2021 tarihlerinde İstanbul’da hibrit formatta düzenledi. 
İki gün süren etkinliğe, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Özbekistan, Tacikistan, İran, Rusya, Ukrayna ve ABD'den 16 üniversite ve kuruluşu temsil eden 30'un üzerinde konuşmacı ve 40 uzman katıldı.
Konferansın açılış töreni, İstanbul’un en eski yükseköğretim kurumu olan ve yaklaşık 600 yıl önce kurulan İstanbul Üniversitesi'nin tarihi binasında gerçekleştirildi. Sonraki oturumlar Türk Konseyi Sekretaryasında devam etti ve Konferans Marmara Üniversitesi'nde sona erdi.
Konferansın katılımcıları, Kaşgarlı Mahmud'un eşsiz eseri Dîvânu Lugâti't-Türk'ün, Türk halklarının ilk özgün bilimsel yazılı eserlerinden biri olduğunu ve Türk dilinin tüm modern lehçelerinin tarihi ile doğrudan ilgili olduğunu vurguladılar.
Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin Türk Konseyi Üye Devletlerinin yüksek öğretim kurumları ve araştırma merkezlerinin Türk Dünyası mirasının dünya çapında tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına hizmet edeceğini belirtti. Türk Konseyi'nin bu tür girişimleri tam olarak desteklediğini ve bu konferansın Türk halklarının kültürel ve insani bağlarını genişleteceğini kaydetti.
Konferans kapsamında, Taşkent Doğu Araştırmaları Devlet Üniversitesi Filoloji Profesörü Kasimjon Sadikov'un denetiminde Türk Konseyi Sekretaryası himayesinde Türkiye'de yayınlanan Özbekçe Dîvânu Lugâti't-Türk'ün tanıtımı gerçekleştirildi.
Konferansın katılımcıları, bu tür etkinliklerin düzenlenmeye devam edilmesi ve gelecek nesillere aktarmak üzere, Türk mirasının derinlemesine incelenmesi, yaygınlaştırılması ve korunması çalışmalarının sürdürülmesi konusunda anlaştılar.

Kaynak:https://www.turkkon.org/tr/haberler/turk-konseyi-kasgarli-mahmudun-bilimsel-mirasi-baslikli-uluslararasi-konferans-duzenledi_2348


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum