Türk Konseyi Genel Sekreteri Özbekistan Dışişleri Bakanı ile görüştü

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, 8 Şubat 2021 tarihinde Taşkent'te Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Özbekistan Dışişleri Bakanı ile görüştü
09 Şubat 2021 - 10:48 - Güncelleme: 09 Şubat 2021 - 10:53
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, 8 Şubat 2021 tarihinde Taşkent'te Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi.

Görüşmede Taraflar, Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne katılımının Türk Dünyası’nın birliğini güçlendiren tarihi bir olay olduğunu ve karşılıklı yarar sağlayan ortaklık için önemli bir fırsat penceresi sunduğunu belirterek, Özbekistan'ın Teşkilata katılmasından bu yana geçen kısa sürede Türk Konseyi'nin, tüm dünyayı etkisi altına alan salgının olumsuz etkilerine rağmen önemli başarılar elde ettiğini kaydettiler.
Bakan Kamilov, kardeş ülkeleri ve stratejik ortakları bir araya getiren Türk Konseyi'nin Özbekistan'ın dış politikasında özel bir yer tuttuğunu vurguladı.
Genel Sekreter ve Bakan, siyasi, ticari, ekonomik konuların yanı sıra, ulaştırma ve lojistik, turizm, gençlik ve spor, kültürel ve insani alanlarda çok yönlü işbirliğinin güncel başlıklarını ele aldılar.
Toplantıda, Devlet Başkanları Zirveleri, Turizmden Sorumlu Bakanlar Altıncı Toplantısı, Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Beşinci Toplantısı ve 2021 yılında Özbekistan'da düzenlenecek Genç Girişimciler Forumu da dahil olmak üzere yaklaşan önemli etkinliklerin gündemiyle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Görüşmede, çeşitli yatırım projelerinin uygulanmasını kolaylaştırmayı amaçlayan Türk Konseyi Ortak Yatırım Fonunun kurulması için Sekretaryanın çabaları dahil olmak üzere, ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliğinin kurumsal temellerine özel bir vurgu yapıldı.
Türk Konseyi Üye Devletleri arasında gelecekteki işbirliği stratejisine değinen B.Amreyev ve A.Kamilov, Türk halklarının ekonomik refahının iyileştirilmesine ve tüm Türk Dünyasının daha fazla entegrasyonuna katkıda bulunan önemli girişimlerin ve somut projelerin daha fazla uygulanmasının öneminin altını çizdiler.
Genel Sekreter, Özbekistan ve diğer üye ülkelerin mallarının dış pazarlara erişimi için elverişli koşulların yaratılmasına yönelik Türk Konseyinin ulaştırma alanındaki faaliyetleri ve son gelişmeleri Bakan ile paylaştı.
B.Amreyev özellikle, Üye Devletler arasında Trans-Hazar Uluslararası Doğu Batı Orta Ulaştırma Koridoru (Trans-Hazar Koridoru) boyunca ulaşım bağlantılarını güçlendirme çabalarına, temel ürünlerin teslimatını kolaylaştırmak için “yeşil koridor” ve sınır geçiş noktalarında “yeşil şerit” sisteminin oluşturulmasına, Türk Konseyi Üye Ülkeleri arasında “E-Tır” ve “E-İzin” pilot projelerinin başlatılmasıyla Yük Taşıma Sisteminin dijitalleştirilmesi konularına değindi.
Amreyev, Özbekistan’ın tarihi Hiva kentinin Türk Dünyası Kültür Başkenti statüsünün 2021 yılında da devam etmesini önererek, Sekretaryanın Hiva'nın kültürel ve tarihi potansiyelinin tanıtılmasına, planlanan etkinliklere Türk Konseyi Üye ve Gözlemci Devletlerin kültür, edebiyat ve sanat temsilcilerinin katılımının sağlanmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.
Büyük Türk şairi ve düşünürü, abide şahsiyet Ali Şir Nevai’nin doğumunun 580. yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle, Genel Sekreter, Türk Konseyi Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülünün başlatılmasını ve bu ödülün “Türk Dünyasının Birliğine Katkı” başlığıyla takdim edilmesini önerdi.
Genel Sekreter ve Bakan ayrıca Teşkilatın mevcut gündeminde yer alan çok çeşitli konuların yanı sıra uluslararası ve bölgesel konular hakkında da görüş alışverişinde bulundular.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum