Türk Dünyasını Birbirine Bağlayan Ticaret Yolu 'Orta Koridor'

Çin ile Türkiye'yi birleştirecek Orta Koridor'da çalışmalar hızlanıyor

Türk Dünyasını Birbirine Bağlayan Ticaret Yolu 'Orta Koridor'
07 Eylül 2024 - 11:11
Yazan: Francesco De Palo
 
Doğu-Batı ticareti, Avrasya kara parçasının her iki yakasındaki ticari güçleri birleştirmek için en stratejik olan Trans-Hazar uluslararası ulaşım koridoru sayesinde yeni bir vektöre güvenebilecektir.
Çin kamyonları Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan'a giden gemilere bindi. Bu, Çin ve Kazakistan cumhurbaşkanları tarafından jeopolitik ve altyapı gibi iki stratejik alanı birbirine bağlamak amacıyla tasarlanan, Pan-Asya ticaretine yönelik Orta Koridor'un haklı bir parçası olan projedir. Bu nedenle Xi Jinping ve Kassym-Jomart Tokayev , Astana'dan Zhengzhou, Urumçi ve Horgos'u Kazakistan'a ve dolayısıyla Hazar Denizi'ni geçmek için Kuryk limanına bağlayan, artık sadece ideal olmayan yeni bir ilişkiler aşamasını başlatıyor. Hedef Türkiye (İtalya ve AB de ilgileniyor).
Doğu-Batı ticareti
Dolayısıyla Doğu-Batı ticareti, Avrasya kıtasal kütlesinin her iki yakasındaki ticari güçleri birleştirmek için en stratejik olan Trans-Hazar uluslararası ulaşım koridoru sayesinde yeni bir vektöre güvenebilecektir. Süreleri kısaltmak için bulunan pratik çözüm, ara denetimleri ve gecikmeleri önlememize olanak tanıyan ve transit ülkelere birden fazla ülke için uluslararası gümrük kuponu veren TIR karnesinde bulunuyor. Sistem, çeşitli ülkelerden gümrükleri, ulaştırma bakanlıklarını, yerel otoriteleri ve sanayi ortaklarını kapsıyor ve Çinli kamyon taşımacılığı şirketleri, Orta Asya, Kafkaslar ve Avrupa'ya sürekli olarak yeni rotalar açıyor. Gümrük prosedürlerini önemli ölçüde basitleştirmek amacıyla, Gürcistan demiryollarıyla benzer bir entegrasyon, Kazak tarafı tarafından da inceleniyor.
Ayrıca, Çin-Kazakistan Ticaret ve Lojistik Şirketi ortak girişiminin bir parçası olarak oluşturulan ve tüm konteyner trenlerinin %40'ını yönetme avantajına sahip olan Xi'an şehri limanındaki kargo terminali de ikincil olmayan bir rol oynuyor. Kazakistan'a doğru yola çıktı.
Proje
Orta Koridor olarak adlandırılan Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotası (Titr) projesi, Orta Asya, Hazar Denizi ve Kafkaslar üzerinden Türkiye'ye alternatif bir rota sunmayı amaçlıyor. Bugüne kadar kargo hacmi 2,3 milyon tona eşitken, planlanan modernizasyon aşamalarının ardından altı yıl içinde 11 milyon tona ulaşacak. Bu nedenle AB, 33 altyapı projesini kırmızıyla daire içine alan geniş bir program planı dahilinde girişime 10 milyar avro yatırım yapmayı hedefliyor: Avrupa listesinin başında Kazakistan ve Özbekistan'ı kapsayan altyapı müdahaleleri yer alıyor.
Kazakistan'ın Sırbistan'ı Merkezi Koridor'daki fırsatları keşfetmeye teşvik etme kararının da gösterdiği gibi, beklentiler geniş kapsamlıdır. Başbakan Yardımcısı Serik Zhumangarin bugün Sırbistan-Kazak hükümetlerarası ticari ve ekonomik işbirliği komisyonunun Belgrad'daki üçüncü toplantısı vesilesiyle şunları söyledi: "Kazakistan ve Çin'den Sırbistan'a ve ötesine yük taşımacılığı için transit geçiş geliştirmekle ilgileniyoruz. Avrupa ülkeleri. Bu amaçlar doğrultusunda Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahının olanaklarını değerlendirmeyi öneriyoruz” dedi.
Senaryolar
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) , her yıl düzenlenen Astana Finans Günleri mali konferansında konuşan Genel Müdürü Hüseyin Özhan'ın sözleriyle, Orta Koridor'un jeopolitik bir yenilik olmaya aday olduğu fikrini de destekledi . Hedefin, yaklaşık 17,5 milyar avroya ihtiyaç duyulan, Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Çin'den Avrupa'ya uzanan ara koridorun tamamı boyunca sürdürülebilir altyapı inşa etmek olduğunu belirtti.

Kaynak: 06/09/2024, https://formiche.net/2024/09/middle-corridor-cina-turchia-kazakistan/#content

Formiche
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum