Türk Dünyasında ortak haber ajansı neden yok?

Türk Dünyasında Sputnik neden yok?

Türk Dünyasında ortak haber ajansı neden yok?
10 Kasım 2020 - 11:39
Türk Dünyasında Sputnik türü bir basın kuruluşu yoktur. Kazakistan medyası TRT ve AA dışında bildiği Türkiye medyası da yoktur. Azerbaycan hadiselerinin iç yüzünü Kazak medyası kendisi bilmiyordu ki halka aktarsın.

DW(deutsche welle) ve BBC (British Broadcasting Corporation) gibi batı basını da tarafsız görünebilir fakat Ermenistan fake (uydurma) haberlerini yayınlayabilmektedir. Çatışmaların başladı ilk günlerde Ermenistan kaynaklı “Ermenistan S300 hava savunma sistemi bir Azerbaycan uçağını vurdu” haberinin doğru olmadığını daha sonra öğrendik. Ama bu batı basınında doğrulanmadı. Gence’de sivillere yapılan saldırılar dahi dünyaya Azerbaycan ordusunun Karabağ’da yaptığı saldırılar olarak aktarılmakta.

Azerbaycanlı gençler twitter ve diğer iletişim kanallarını daha etkin kullanmakta. Uydurma haberlerin altına hemen yorum yapmaktadırlar. Rusça telegram kanalları da fark edilmeyecek uydurma haberler yapmaktadır. Gazetecilerin en büyük eksikliği ise doğru haber kaynağına ulaşamamak, doğruyu araştırmamaktır.

Bir diğer husus da ifadelerin ve kavramların yanlış kullanılması da kazanımların nasıl heba edilebileceğini gösterir. Barış olması için savaş olması gerekir. Azerbaycan’ın yaptığı Rusya’nın da ifade ettiği gibi çatışmalar Azerbaycan topraklarındadır. Bir bakıma “iç güvenlik harekatı”dır. Türkistan coğrafyasında yaşayanlar batı tarafından “savaşçı” olarak tanınmakta ve tanıtılmaktadır.

Azerbaycan ne zaman ateşkes ya da barış yaptıysa devamında Şuşa gibi bir şehrini kaybetti. Barış veya ateşkes müzakerelerinde masada kim var o önemlidir. Azerbaycan’ın “Türkiye kurulacak masada yer almalıdır” demesi bundandır.

Azerbaycan ve Türk Dünyası güçlü bir şekilde Azerbaycan’ı desteklemesini Kazakistan’dan bekliyor. Kazakistan ise ekonomik, siyasi ve askeri anlaşmalarla Ermenistan’la ve Rusya ile işbirliği yapıyor. Bu durumda Kazakistan’ı bu kurumlarda Azerbaycan’ın temsilcisi olarak görmek, konuştuklarından daha çok yaptıklarını anlamak gerekir. Unutulmamalıdır ki Kazakistan koruyarak destek verdi.

Azerbaycan’ın iç güvenlik harekâtı ve ülkesinde bulunan yabancı unsurların ülkesini terk etmesini talep etmesi Türkçe konuşan ülkeler, özerk bölgeler ve toplulukların zamanında olmasa da tam desteğini aldığı söylenebilir.

Rus Basını

Rus basını hem Azerbaycan hem de Ermeni tarafından haber vermekte. Aliyev ve Peşinyan’dan haberler vermekte. Röportajlar yapmakta. Ama özellikle tartışma programlarında yetkin Ermeniler ve karşısında konuya hâkim olmayan Azerbaycanlılara yer vererek sanki Azerbaycan’ın haksız olduğunu ispat için uğraşmakta. Hatta bir anda konu Türkiye’ye ve Türkiye’nin Irak ve Suriye’de terörle mücadele konularına getirilmektedir. En son olarak da Osmanlı yayılmacı politikalarına konu bağlanmaktadır. Hatta toplantılara FETÖcü olarak bilinen katılımcılar dahi çağrılmaktadır.

Ayrıca bilinmesi gereken Rus basınının sahiplerinden birçoğu Ermeni asıllıdır. Başbakan ve Dışişleri Bakanı da Ermeni asıllı olduğunu inkâr etmemektedir.

Sputnik Azerbajcan ve Sputnik Armenia’ya bakılsa bile Rus basının nasıl bir algı oluşturduğu görülür. Sputnik Armenia “asker annesini aradı” gibi daha çok duygu ifade eden haberler yayımlarken, Sputnik Azerbajcan kuru haberlere yer verir.

Rusya, bloggerleri çok iyi kullanmaktadır. Bloggerlar her zaman doğruyu yazmazlar. Maalesef gazeteciler bu günlerde haber ve analiz yapmaktan daha çok yazılan yalan haberlerin doğrusunu kamuoyuna aktarmakla meşguldür.
Kaynak:https://orhaajans.com/turk-dunyasinda-sputnik-neden-yok/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum