Türk dünyasında ortak ders kitapları

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ortak ders kitapları için anlaşmaya vardı

Türk dünyasında ortak ders kitapları
26 Haziran 2022 - 12:00

Uluslararası Türk Akademisi’nin 5. Bilim Konseyi toplantısında, üye ülkeler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan “Ortak Türk Tarihi”, “Ortak Türk Edebiyatı” ve “Ortak Türk Coğrafyası” ders kitaplarının ortaokul müfredatına girmesine ilişkin protokol imzaladı.

Uluslararası Türk Akademisi’nin 5. Bilim Konseyi toplantısı, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı. Toplantıya; Kazakistan Eğitim Bakanı Ashat Aymaganbetov, Kazakistan Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Sayasat Nurbek, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Kırgızistan Eğitim Bakanı Almazbek Beyşenaliyev, Türkiye’nin Nur Sultan Eğitim Müşaviri Abdülmuttalib Çetin ve gözlemci ülkelerin Büyükelçileri katıldı.  

Toplantıda, Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlanan “Ortak Türk Tarihi”“Ortak Türk Edebiyatı” ve “Ortak Türk Coğrafyası” ders kitapları üye ülkelerin ortaokul müfredatına dahil edilmesi için protokol imzalandı. Üye ülkeler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın ortaokullarında söz konusu ortak ders kitaplarının programları ile metinleri eğitim bakanlarınca onaylandı. Ülkeler bu dersleri öğrenciler arasında yaygınlaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmesi hususunda mutabık kaldı.


Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/turkiye-azerbaycan-kazakistan-ve-kirgizistan-ortak-ders-kitaplari-icin-anlasmaya-vardi/418083/

“TARAFLAR ORTAK DERS KİTAPLARINI ONAYLADI”

Toplantının ardından Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, AA’ya yaptığı açıklamada, “Ortak tarih ders kitabıyla ilgili çalışmalar 2014’te başlamıştı. Her ülkenin milli eğitim müfredatı farklı. Bununla ilgili birçok kere toplantılar yapıldı. En son 16-18 Mayıs’ta İstanbul’da Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının himayelerinde bu ders kitaplarını müzakere ederek, tüm tarafların onayına sunduk” değerlendirmesini yaptı.

Ortak ders kitaplarının okul müfredatına konulmasının nadiren rastlanan bir durum olduğunu belirten Kıdırali, “Bunu, bizim Türk dünyası entegrasyonunun önemli başarılarından biri olarak söyleyebiliriz. Çünkü ülkelerin kendi değerleri, görüşleri vardır. Ortak ders kitapları bu açıdan zor. Ancak biz ortak noktada buluşarak kolay ve anlayışlı dille ortaokullara uygun olarak resimli ve haritalı ders kitapları hazırladık” ifadelerini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum