Türk Dili milli birliğin ilk şartıdır

Mammadkhan Azizkhanli
Eski savcı, emektar
Azerbaycan Devletinin Devlet Dili Azerbaycan Milli Konseyi'nin Azerbaycan'ın Devlet Bağımsızlığına İlişkin 28 Mayıs 1918 tarihli Bildirgesi'nde, Türk dilinin Azerbaycan Devleti tarafından devlet dili olarak kabul edilmesine ilişkin 27 Haziran 1918 tarihli kararında yer almaktadır. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Geçici Hükümeti, Anayasa'da "Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti'nin 30 Ağustos 1991 tarihli "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bağımsızlığı Hakkında" Bildirgesi ile Azerbaycan Cumhuriyeti devlet bağımsızlığını yeniden tesis edecektir. Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti'nin 18 Ekim 1991 tarih ve 22 Aralık 1992 tarih ve 413 sayılı Kanunu "Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Dili Kanununda yansıtılan ilke ve esaslara uygun olarak Ülkede çoğunluğu oluşturan, ülke topraklarının büyük bir kısmını kendi ulusal toprağı olan ve tarihsel olarak bu alanda ortak iletişim aracı olarak var olan Türk milletinin dili Azerbaycan, Türk dili olmalıdır.
Ülke toprakları, ülkede yaşayan ve ulusal toprakları ülke topraklarına dahil olan milletlerin birliği tarafından oluşturulmuşsa, bu milletlerin dilleri devlet dili I, II, statüsüne sahip olabilir. vb. çünkü Azerbaycan Cumhuriyeti toprakları, yukarıda sıralanan belgelerde Türk milletinin iradesini yansıtacak şekilde Türk milli topraklarında oluşturulmuş ve daha sonra restore edilmiştir ve şimdi aynı şekilde anılmalıdır.
Bütünün (makalenin) başlığında da belirtildiği gibi dil, milli birliğin ilk şartıdır. Yani dil, düşünce ve eylem birliği olmadan hiçbir birlik sağlanamaz. Dil birliğinin sağlanmasının gerçeklikten kaynaklanan olgusal ve bilimsel temelleri vardır. Kapsamlı, anlamlı ve mantıklı bir edebi dilin yanı sıra dil birliğini oluşturmak için amatörlük ve öz-etkinlik kuralı yeterli değildir. Bu nedenle bu yönde:
Özel Devlet Programı kabul edilmeli; Devlet Türk Dili Komisyonu'nda amatörlerin yanı sıra Özel Devlet Programını oluşturan profesyonel dil uzmanlarından da bir Çalışma Grubu oluşturulmalıdır. Devlet Türk Dili Komisyonu Çalışma Grubunun çalışmalarını düzenlemek için Devlet Bütçesinden gerekli miktarda para ayrılması gerekmektedir. DTDKİQ üyeleri mevcut kelime dağarcığımızdan Türkçe Dil Bankamızı oluşturmalıdır. Türk Dil Bankamızı daha da zenginleştirmek amacıyla Devlet Türk Dili Komisyonu Çalışma Grubu üyeleri, ülkemizin tüm bölgelerinde, cumhuriyet toprakları dışında da dahil olmak üzere, eski ve lehçe sözcükler dahil tüm kelimeleri toplamak üzere çalışma yapmakla görevlendirilmelidir. örnekler bölge sayısına eşit alt gruplara ayrılmıştır. Çalışma grubunun çalışmalarını kolaylaştırmak, ona yardımcı olmak için Azerbaycan halkına ve soydaşlarımıza hitap edilmeli, onların sunduğu söz örnekleri kayıt altına alınmalıdır. Söz varlığımızın toplanmasının tamamlanması değerlendirildikten sonra, Devlet Türk Dili Komisyonu Çalışma Grubu, ortak kararla yeni, zenginleştirilmiş Azerbaycan Türkçesi Dil Bankamızın oluşturulduğunu duyurmalıdır. Devlet Türk Dili Komisyonu Çalışma Grubu, tüm Türk boylarına, onların eyaletlerine, yerel idari ve kompakt yaşam birimlerine başvurarak, cumhuriyetimiz dışındaki tüm Türk boylarında aynı çalışmayı organize etmelidir. Ancak tüm Türk boylarından derlenen kelime dağarcığımızın toplanması tamamlandıktan ve arıtıldıktan sonra, Türk Boyları Devlet Dil Komisyonları Çalışma Grubu, Türk Boyları'nı içerecek yeni, daha dolgun, zenginleştirilmiş bir tüm Türk dili oluşturmak için ortak bir karar alacaktır. Bütün Türk boylarının söz varlığı ve Turan Devleti'nin devlet dili işlevini yerine getirebilecektir. -Türk Dil Bankamızın kurulduğunu duyurmalıdır .
9. Türk milletinin birleşik eğitim, öğretim ve öğretimini başlatmak için Türk Dil Bankası temelinde ders kitapları basılmalı, basın, bilgi medyası ve devlet dili bu temele dayandırılmalıdır. Bu çalışmanın Türk devletleri tarafından ortaklaşa finanse edilmesi gerekmektedir.
10. Turan Devleti'nin edebi devlet dilinin oluşturulması için, tüm Türk bölgelerindeki orta, orta ihtisas ve yüksek okullarda, devlet bütçesinden finanse edilen kolektiflerde ve Türk dilini kullanan derneklerde eğitim, öğretim ve öğretim çalışmaları başlatılmalıdır. Banka .
11. Birinci Türk Araştırmaları katılımcıları adına tüm Türk devletlerinin başkanlarına, parlamentolarına, hükümetlerine, Türk devletlerinin parlamento ve diğer koordinasyon organlarına, bilimler akademilerine, yerel idari ve kompakt yaşam birimlerine bildirim gönderilmelidir. Türk boylarının, Türk Devletleri Teşkilatı'nın ve onların - Evrensel Türk Dili hareketine aktif katılımları talep edilmelidir.
12. Organizasyon görevleri Birinci Türk Araştırmaları katılımcıları arasından seçilecek Organizasyon Grubuna verilmelidir.
Kaynak: turkustan.az, 29 Ekim 2024
FACEBOOK YORUMLAR