Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul'da Yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul'da Yapıldı
19 Ekim 2022 - 12:14

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve TDT Dönem Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, 17 Ekim 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Toplantıya, TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zheenbek Kulubaev, Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vladimir Norov, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Güvenlik Politikası Devlet Sekreteri Péter Sztáray, TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ve Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan İshanguliyev katıldı. 
Katılımcılar, Türkiye'nin Bartın ilindeki kömür madeninde meydana gelen patlama sonucu meydana gelen can kayıplarından dolayı Türkiye’ye taziyelerini ileterek, yaralılara acil şifalar dilediler.
Bakanlar, 11 Kasım 2022 tarihinde Semerkant'ta düzenlenecek olan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıklarını ve gündemini ele alarak, TDT çalışma programındaki acil konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundular.
Bakanlar, yaklaşmakta olan Semerkant Zirvesi'nin TDT’nin çalışmalarının daha ileriye taşınmasında önemli bir kilometre taşı ve Türk Dünyasının birliğini güçlendirmeye yönelik bir başka tarihi adım olacağını vurguladılar.
Bakanlar ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2022-2026 Stratejisi, Nahçivan Anlaşması'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol Taslağı ve Zirve sırasında imzalanacak diğer önemli belgeler de dahil olmak üzere çok sayıda belgeyi gözden geçirdiler.
Genel Sekreter Baghdad Amreyev, yaklaşmakta olan Semerkant Zirvesi'nin gündemi hakkında bir rapor sunarak, Semerkant Zirvesinin, TDT Üye Devletleri arasındaki çok yönlü ilişkilerin pek çok önemli alanda daha da ilerletilmesine ve Türk entegrasyonunun derinleştirilmesine hizmet edecek yılın en büyük toplantısı olacağını belirtti.
Bakanlara, TDT Üye Devletlerinin önemli bir ortak finansal aracı olacak ve Teşkilatın ekonomik ve ticaret için belirlenen uzun vadeli hedeflerine katkıda bulunacak Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması'nın sonuçlandırılması hakkında bilgi aktardı. 
Genel Sekreter ayrıca, 30 Eylül 2022 tarihinde Bursa'da 4. Dünya Göçebe Oyunları marjında düzenlenen TDT Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar 6. Toplantısı'nın sonuçları ve TDT çatısı altında Teşkilatın spor gündeminden sorumlu olacak bağlı bir hükümetler arası kuruluş oluşturma girişimleri hakkında Bakanları bilgilendirdi.
Genel Sekreter Amreyev, yaklaşan Zirve gündeminin aşağıdaki önlemlerle ekonomik işbirliğini ilerletmeye odaklanacağını kaydetti:
a) Dijital ekonomide karşılıklı ticaret ve yatırımı kolaylaştıracak uygun koşulların yaratılması ve işbirliğinin hızlandırılması,
b) Trans-Hazar Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridoru'nu daha verimli, sürdürülebilir ve sorunsuz bir rota haline getirmek için elverişli koşulların oluşturulması ve idari prosedürlerin basitleştirilmesi,
c) “Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Sözleşmesi”nin imzalanması ve Taşımacılık Bağlantı Programının geliştirilmesi,
d) Sektörel yaklaşımla çok boyutlu bağlanabilirliğin teşvik edilmesi: turizm potansiyelinin arttırılması, enerji işbirliğinin yoğunlaştırılması, tarımsal işbirliğinin güçlendirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması.
e) Bölgesel işbirliğinde bilim, teknoloji ve yeniliğin rolünü güçlendirmek için etkili mekanizmaların geliştirilmesi.
Bakanlar ayrıca bölgedeki son siyasi gelişmelerin yansımaları hakkında görüş alışverişinde bulundular ve bu zorluklarla etkin bir şekilde mücadele etmek ve TDT Üye ve Gözlemci Devletlerinin yararına yeni fırsatlardan daha iyi yararlanmak için yakın işbirliğinin öneminin altını çizdiler.

haber 18 Ekim 2022 tarihinde https://www.turkkon.org/tr/haberler/turk-devletleri-teskilati-disisleri-bakanlari-toplantisi-istanbulda-duzenlendi_2648 sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum