Truva: Mit ve gerçeklik

Türklerin bölgeye 600 yıl önce yerleştikleri bilinmektedir. Bununla birlikte, bu bölgeden Neolitik dönem başlamış, Bronz Çağı da daha sonra Yunanistan ile kültür alanında birleşmiş bir bütün olan Anadolu ile açılmıştır.

Truva: Mit ve gerçeklik
27 Eylül 2019 - 11:06 - Güncelleme: 27 Eylül 2019 - 21:06

Yazıda geçen ifadeler sitemize ait değildir.

Haberin orjinaline dokunulmamıştır

Spyros Moskov tarafından yazıyor 

Bugünlerde Stuttgart Tren İstasyonu'ndan çıkan ve yakındaki Baden-Wurttemberg Devlet Bankası forumunun önünde duran muhteşem bir Truva Atı'nın gölgesine girmeden herkes. Braunschweig Belediyesi tarafından inşaatı için yarım milyon marka harcandı ve ardından Guinness Kitabında bir yere başvurdu. Model 13 m uzunluğa ve 15 m yüksekliğe sahip, 45 ton ağırlığında ve çelik çerçevesi 500 m 2 ile kaplanmış. Karaçam ağacı Truva Atı'nın efsanevi efsanesinin istediği gibi içi boş göbeği 30 kişiyi tutar. Aldatıcı giriş, ziyaretçiyi 17 Mart'ta forumda başlattığı harika Troy sergisine tanıtıyor ve Braunschweig ve Bonn'a transfer edilmeden üç ay önce sürecek. Seksen elli sergi Stuttgart’a taşındı. 550'si 12 müze kökenli olup, çoğu yurtdışında ilk kez ortaya çıkmıştır. Buna karşılık, Atina, Mycenae, Argos ve Tyrinth arkeoloji müzeleri, organizatörlerin arkeolojik bulguları ödünç alma taleplerine cevap vermedi.

Serginin belirtilen tutkusu, Truva'yı yüzyıllar boyunca edebiyatın ve sanatçıların hayal gücünü merkezleyen bir rüya olarak ve en son arkeolojik kazıların kanıtladığı gibi bir gerçeklik olarak sunmak. Aslında, Stuttgart'taki Truva, Yunan efsanesinin kucaklarından kopan ve Doğu dünyasından başka bir cazibe tarafından büyülenen "parçalandı". Elli yıl boyunca arkeolojik kazı, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Hissarlik tepesinde, Çanakkale Boğazı girişinde, 1988'de Tübing Üniversitesi'nde kazıya başlaması için izin verilen Manastır Korfmann'a kadar taşınmaz kaldı. Şehrin Greko-Romen evresini devraldı.

Paris ve Helen'in kader buluşması.
Paris ve Helen'in kader buluşması.

Gelişen devlet

Korfmann'ın ekibi, akropolisin güneyine 400 metre derinliğe kadar uzanan ve müstahkem hendek, kapı ve duvarlara sahip olan bütün bir devleti aydınlattı. Birkaç yıl içinde, kentin asıl alanının 200.000 metrekarenin üzerinde olduğu ortaya çıktı, Truva artık sıkışık bir yerleşim değil, zengin bir kalede avlularıyla birlikte yaşayan yöneticiler için gelişen bir alışveriş merkezi ve karargahtı. Truva atlarının zenginlikleri, Altın Güzel Sanatlar tarafından, Konstantinopolis Arkeoloji Müzesi'nden Stuttgart'a gelen küpeler olarak gösterilemez. Lamine altının aksine, metal alaşımları bileşenlerinin orijini ve dolayısıyla ticaret gelişimi hakkında daha fazla bilgi sağlar. Bir bronz silah işareti, daha sonra Orta Asya’da bulunan teneke giriş anlamına gelir.

Truva atlarının dili

Hangi dilleri Truva Akropolü'nün yemyeşil konaklarında ve aşağı şehrin boğazlarında konuşurlar? Homer, Pylos'un kil tabletleri tarafından ortak Mycenaean isimleri olarak onaylanan birçok Trojan Yunanca ismini verir, ilk bakışta Yunan dilsel alanını ifade eder. Ancak 1995 yılında kentin kalıntıları aniden konuşmaya başladı ve duyulan şey, Hitit dilinin bir çeşitlemesiydi. Arkeologlar, Lubik'te Hitit devletinin dağılmasından sonra, M.Ö. 12. yüzyıla kadar uzanan çift yazıtlı kavisli bir bronz mühür buldular. Dışarıdan bir yazının adı, içeriden bir kadının adı. Bu bulgu tek başına Truva atlarının Hitit versiyonundan bahsettiğini kanıtlamazken, Bununla birlikte, ilgili bilimlerin bulguları teyit görünüyor. 1996'da iki oryantalist, Alman Frank Starke ve İngiliz John David Hawkins, birbirlerinden bağımsız olarak farklı metinler temelinde çalışsalar da aynı sonuca vardılar: Hitit devleti belgelerine yaklaşık 20 kez yanıt veren Vilusa ve Homer's Sun, biri ve aynı şeydir, yani Truva, şiirsel bir hayal gücü icadı değil, Batı Anadolu'nun küçük bir krallığıdır.

Stuttgart şimdi, güçlü iç temelleri olmayan ve Gücü korumak için M.Ö. 1290 ve 1272 yılları arasında Hitit kralı Muvatali II ile köle anlaşması imzalayan Vilusa hükümdarı olan Alakandus Antlaşması'nı sergiliyor. Alakshadu, savaş durumunda Hititler tarafındaki kuvvetler ve birliklerle savaşma sözü verdi. İngiliz Hettitolog Trevor Bryce ve Alman arkeolog Wolf-Dietrich Niemeier tarafından yapılan son araştırmalar, Hitit kralı ve Achaean mevkidaşı (13. Achaemenid) arasındaki ardışık sürtünmeyi de özetlemektedir. , Truva Savaşı'nın tarihi geçmişi de dahil olmak üzere.

Truva atları Truva atını duvarların içinde taşır. 17. yüzyıl resim
Truva atları Truva atını duvarların içinde taşır. 17. yüzyıl resim

Vilusa ile özdeşleştirme

Truva'nın Vilousa ile tanımlanması, Yirmi yıl önce olduğu gibi Homeric çalışmaları için hiç de açık değil, aynı zamanda klasik edebiyat alanında da zincirleme bir tepki verdi. Hepsi Trojan Savaşı tarihinin savunucularının muzaffer olduğunu gösteriyor ve önde gelen temsilcilerinden biri olan Basel Üniversitesi Klasik Filoloji profesörü Joachim Latacz'ın basın toplantısına katılan yaklaşık 200 gazeteci arasında olması tesadüf değil. Fırsat geldiğinde, yerini aldı ve birkaç gün önce, Korfmann'ın Homer çalışmaları için kazılarının sonuçlarının bir değerlendirmesi olan yeni kitabı Homer ve Troy'un serbest bırakıldığını duyurdu.

Bay Korfmann'ın vardığı sonuçlar

Ancak, Truva'daki kazıların başkanı, kültür tarihi ile ilgili bulgu ve sonuçlardan yararlanmaktadır. "Türkiye," Profesör Korfmann bize, "aslında eski Anadolu olduğu için Batı medeniyetinin beşiği olarak görülme hakkına sahiptir. Bu sorunlara müdahale etmemeliyiz, Türklerin bölgeye 600 yıl önce yerleştikleri bilinmektedir. Bununla birlikte, bu bölgeden Neolitik dönem başlamış, Bronz Çağı da daha sonra Yunanistan ile kültür alanında birleşmiş bir bütün olan Anadolu ile açılmıştır. Ankara'nın kuzeyinde, Amaseia'dan Strabo'yu hatırlayın, Ağustos'taki gravürler Ankara'da bir kayaya kazınmış. Roma İmparatorluğu, Kafkasya'ya kadar ulaştı. Anadolu'yu, Slav ülkeleri de etkileyen Bizans'lı bir Hıristiyan binyıl, Osmanlı İmparatorluğu'nun Güneydoğu Avrupa'ya ulaşması ile takip etti. Anadolu her zaman Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Avrupa kültürünün Yunan kökenli olduğu için Yunanistan'ın Avrupa'ya ait olduğunu düşünürsek, Anadolu aynı argümanlarla Avrupa'ya aittir. ”

tovima.gr (24/03/2001)

Kaynak:https://cognoscoteam.gr/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum