Tataristan'ın buruk Bağımsızlık Günü

Tataristan'ın buruk Bağımsızlık Günü
31 Ağustos 2022 - 10:14

30 Ağustos Tataristan’ın Bağımsızlık Günü. Bu yıl 32. yıl dönümü olan Bağımsızlık Günü, geçen sene Rusya’nın Tataristan Cumhurbaşkanlığını tanımayarak yerine federal bölge sitemini getirmesiyle buruk geçiyor.

30 Ağustos 1990 tarihinde Tataristan’ın bağımsızlık beyannamesi kabul edildikten sonra o gün Cumhuriyet Bayramı, Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaya başlandı. Rusya o günden bugüne Tataristan’ın bağımsızlığını baltalayacak hamlelerde bulunuyor. Tataristan Cumhuriyeti 2021 yılının aralık ayında Rusya tarafından Bölgesel Yönetim Kanunu ile Tataristan Cumhuriyeti’nin Cumhuriyet statüsünü kaldırarak federal bölge statüsü haline getirdi. Cumhurbaşkanı artık diğer federal yönetimler gibi bölge başkanı sıfatı ile konumlanacak.

2021’in kasım ayında Tataristan Devlet Şurası Rusya’nın Tataristan’ın hakkı olan Cumhurbaşkanlığı sıfatının kaldırılması hakkındaki kararı reddetse de Rusya ve Putin Hükümeti kararı umursamayarak Tataristan’ın “Cumhuriyet” sıfatını ellerinden aldı.

30 Ağustos Türkiye için Zafer, Tataristan için ise Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaya devam ediyor ve Tataristan’ın yeniden Bağımsızlığını alarak Cumhuriyet olarak bayrağını astığı gün yeniden bir Bağımsızlık Günü kutlaması yapacağı gün bekleniyor.

Koca Dincaslan
30 Ağustos 2022, 20:30
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum