TATARİSTAN'DA KAZAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ'NDE DUA OKUYAN AYRAT ŞAKİROV'A CEZA!

TATARİSTAN'DA KAZAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ'NDE DUA OKUYAN AYRAT ŞAKİROV'A CEZA!
17 Ağustos 2020 - 18:32 - Güncelleme: 17 Ağustos 2020 - 18:35

Tataristan’da, 1552 Kazan Şehitlerini Anma Günü’nün yıl dönümü olan 15 Ekim’de, dua okuduğu için yargılanan Ayrat Şakirov kamuda 40 saat zorunlu hizmet cezasına çarptırıldı. Rusya Federasyonu’nun baskılarına maruz kalan Ayrat Şakirov konuya ilişkin Azatlık Radyosu’na verdiği demeçte, “Hayır pişman değilim. Yolumuz doğru, bu yolda çalışmaya devam edeceğiz. Hiçbir yaptırım veya yargı süreci bizi durdurmamalı. Doğru yoldayız” ifadelerini kullandı.

“TATARLAR NEFES ALAMAZ HALE GETİRİLMEKTEDİR”

Ayrat Şakirov’un, 11 Ağustos 2020’de gerçekleşen duruşmada, 40 saat kamuda zorunlu olarak çalışma cezası aldığı ve sözde “nefret ve düşmanlığı körükleme” suçuyla yargılandığı ifade edildi. Özgür İdil Ural Hareketi aktivisti Roza Kurban konuya tepki göstererek, “Şehitlere dua okumanın yasak olduğu Tataristan’da Tatarlar nefes alamaz duruma getirilmektedir. Söz konusu cezayı şiddetle kınıyor ve kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

15 EKİM: KAZAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ

Kazan şehrinin 1552’de Ruslarca işgal edilmesi ve Kazan Hanlığı’nın yıkılmasına ithafen 15 Ekim tarihi “Kazan Şehitlerini Anma Günü” olarak kaydediliyor.

Ulu Orda devletinin dağılmasından sonra kurulan ve bir buçuk asırdan fazla hüküm süren Kazan Hanlığı, varlığını sürdürdüğü dönem boyunca Rus akınları karşısında Türk-İslam topraklarının savunulmasında büyük rol oynamıştı.

Kazan Hanlığı’nın yıkılmasından sonra da özellikle 19. yüzyıldan sonra Kazan Tatarları eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve bilimde büyük aydınlar yetiştirmişti.

“TÜRK DÜNYASININ İLK BÜYÜK KAYBI”

15 Ekim 1522’de Kazan’ın işgali ve Türk dünyasındaki önemine ilişkin Kazan Tatarı tarihçi -yazar Roza Kurban şu ifadeleri kullanıyor:

“1552 yılında Kazan Hanlığı Korkunç İvan tarafından işgal edildikten sonra, Kazan Tatarları Rus esaretinin altına girer ve yüzyıllar boyu sürecek olan ve halen devam eden bağımsızlık mücadelesine başlar. Kazan Hanlığının çöküşü, Türk Dünyasının ilk büyük kaybı ve mağlubiyeti olarak tarihe geçmiştir. Kazan Hanlığı, Türk Dünyasını Çarlık Rusya’dan koruyan kale özelliğini de taşımıştır. Kazan Hanlığı’nın çöküşü Rusya için aynı zamanda Türk Dünyasına kapıların açılması anlamına gelmiştir. Ruslar artık rahatça tüm Türk Dünyasını işgal edebilecektir. Ve öyle de olmuştur: 1556 yılında Kazan Hanlığı’nın son başkenti Çalım, aynı yıl Astrahan Hanlığı, 1557’de Başkortostan, 1598’de Sibirya Hanlığı, 1606’da Nogay Ordası, 1783 yılında Kırım Hanlığı, 1865’te Taşkent, 1868’de Buhara Hanlığı ve diğerleri Ruslar tarafından işgal edilmiştir.”

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum