Taş (Paleotik) Devri

Taş (Paleotik) Devri
27 Ocak 2021 - 16:22

Taş (Paleotik) Devri

İnsanlığın ilk ortaya çıkışından tahmini MÖ 10.000 li yıllara, Neolitik Devre kadar geçen süreci kapsayan, insanlık tarihi kültür evreleri arasında en uzun olan dönemidir.

Bu devirde insan toplulukları avcı ve toplayıcı olup çay taşı, çakmak taşı, hayvan kemikleri ve ağaç gibi doğadan temin ettikleri malzemelerle hayatları idam etmeye çalışmışlardır.

Bu devir Alt, Orta ve Üst başlığıyla üçe ayrılmaktadır.

Alt taş devri;

İnsanlığın ilk çıkışı ve taş yont işlemine kadar geçen süredir.

Orta Taş Devri ( Mezolitik Dönem):

İnsan topluluklarının, taşları yontarak bıçak, keski, mızrak gibi materyaller yaparak kendilerini yabani hayvanlara karşı korudukları ve avlandıkları dönemdir. Bu dönemde vahşi hayvanlardan da saklanabilecek mağaralarda ikamet etmişlerdir.

Yeni Taş Devir ( Cilalı Taş Devri – Neolitik Dönem):

Yaşanan son buzul çağının sona ermesi ile beraber ılıman ve daha yaşanabilir bir hale gelen dünya coğrafyasına dağılan insan topluluklarının yaşama alışkanlıkları da değişmiştir.

Doğaya doğrudan müdahale edebilecek hale gelen insan, tüketebileceği bitki türlerini yetiştirmeyi ve bazı hayvan türlerini evcilleştirerek sürüler oluşturmayı başarmıştır.   

Tarım ve hayvancılık ana başlıklarında topluluklar kendilerine yaşam haritaları seçmişlerdi. Tarıma dayalı topluluklar yerleşik hayata geçerken, hayvancılık yapan topluluklar göçebe veya yarı göçebe bir yaşamı tercih etmiştir.

Biliyor musun?
– Dünya toplamda dört defa buzul devri geçirmiştir. Ve en son görünen buzul çağı İnsanlık tarihinin ilk dönemi olan Taş devrinde gerçekleşmiştir.

– Hayvan evcilleştirme ve tarıma geçiş Taş devrinin son evresi olan Neolitik dönemde adlandırılan Yeni Taş devrinde gerçekleşmiştir.

– Taş devri geçişleri ve özellikleri, insan topluluklarının yerleşimlerine göre değişik gösterebilmiştir. Yani dağınık olan insan toplulukları aynı an ve zamanda aynı devir geçişkenlikleri göstermemiştir. 

– İlkel dönem insanlık yaşam evrelerinin tanımlanması Danimarkalı prehistoryacı (ilkel çağ tarihçisi) ve arkeolog Christian J. Thomsen tarafından yapılmış ve kabul görmüştür.

– Yapılan araştırmalar, insan topluluklarının bu dönemde Afrika’nın doğusundan dünyanın çeşitli yerlerine dağıldığını göstermiştir.

–  İnsan topluluklarının kültürlerinin farklılaşıp evrilmesi, tarım veya hayvancılık tercihleri üzerine gelişim göstermiştir.

– Bu dönemde mağaralarda yaşayan insanlar, mağara duvarlarına resimler yaparak ilk sanat eserini ortaya çıkarmanın yanı sıra geçmiş yaşamlara dair bir çok kanıtı da günümüze aktarmışlardır.

Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu
www.bilgipedia.org


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum