TARİHTE BUGÜN: SÜTÇÜ İMAM, MARAŞ'I İŞGAL EDEN FRANSIZLARA KARŞI İLK KURŞUNU ATTI!

TARİHTE BUGÜN: SÜTÇÜ İMAM, MARAŞ'I İŞGAL EDEN FRANSIZLARA KARŞI İLK KURŞUNU ATTI!
31 Ekim 2020 - 22:52

Maraş’ı işgal eden Fransızlara karşı 31 Ekim 1919’da Sütçü İmam ilk kurşunu atarak milli mücadelenin kıvılcımını ateşleyen isimlerden biri olarak tarihe geçti.

Kahramanmaraş’ta Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesi’nde 1872’de dünyaya gelen, Kireçcioğullarından Ömer Efendi ile Tiyekloğullarından Emine Hanım’ın evladı olan İmam, mahallesindeki Uzunoluk Camisi’nde de gönüllü olarak imamlık yaptı. Geçimini caminin altındaki küçük dükkanında süt satarak sağladığından İmam olan asıl adı “Sütçü İmam” lakabıyla anılır oldu.

TÜRK KADINLARINA EL UZATAN FRANSIZ VE ERMENİ ASKERLERİNE KURŞUN YAĞDIRDI!

Osmanlı İmparatorluğunun, Harb-i Umumi’nin (Birinci Dünya Savaşı) ardından 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi ile Maraş, Anadolu’nun birçok bölgesi gibi gibi işgal edilmişti.

Ermeni-Fransız Lejyon askerlerinin, 31 Ekim 1919’da Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan peçeli Türk kadınlarına el uzatmaları sonucunda ahali bu ahlaksızlıklarına karşı çıkarak Ermeni-Fransızlara saldırmaya çalıştı. Ermeni-Fransız askerler, olaya müdahale etmek isteyen Çakmakçı Sait’i yaralayınca Sütçü İmam tabancasıyla Ermeni-Fransız lejyonerlere kurşun atarak bir çatışma başlattı.

Daha sonra 27 Kasım 1919’da Maraş kalesindeki Türk Bayrağının indirilmesi üzerine, Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın “Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!” sözü üzerine Maraş halkı Fransızlara karşı ayaklanarak milli mücadeleyi fiilen başlattı. Kaleye saldıran Maraş halkı, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirip yeniden Türk bayrağını dikti. Takriben 72 gün boyunca şehrin her yanında çatışmalar çıkmış, Türk gücüne mukavemet edemeyen Fransızlar şehri 11 Şubat 1920’de boşaltmak zorunda kalmıştı.

Türk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Maraş’a 5 Nisan 1925’te İstiklal Madalyası ve 7 Şubat 1973’te Kahraman unvanı verilmişti.

SÜTÇÜ İMAM’IN VEFATI

Maraş’ın işgalinde, 31 Ekim 1919’da düşmana ilk kurşunu atarak Fransızların kovulmasından sonra savaşta gösterdiği fedakarlıklarına binaen belediyede odacılık görevine alınarak Maraş Kalesi’ndeki topun idaresi de kendisine bırakıldı.

Abdülmecit Efendi’nin halife olarak ilan edildiği 25 Kasım 1922’de, 101 pare top atmak için kaleye çıktığı esnada barutun ateş alması sonucu vücudunda yanıklar oluşan Sütçü İmam, kaldırıldığı Alman Eğitim Hastanesinde 25 Kasım 1922’de hayatını kaybetmiş, Çınarlı Camisi Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları