TARİHTE BUGÜN 27 Aralık - Günün Portresi: Mehmet Akif Ersoy - Yazan: Fazlı Koksal

TARİHTE BUGÜN 27 Aralık - Günün Portresi: Mehmet Akif Ersoy - Yazan: Fazlı Koksal
27 Aralık 2020 - 23:04

Günün Portresi

Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğdu. Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, annesi Emine Cemile Hanım’dır.
Fatih'deki Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Babasından da Arapça dersler almaya başladı. 1882 yılında ilköğretimini tamamlayarak Fatih Merkez Rüştiyesi'ne başladı. Ayrıca Fatih Camii'nde Esad Dede'nin Fars Edebiyatı derslerine katılıyordu. Mülkiye’nin idadi bölümünü bitirdikten sonra yüksek bölümüne başladıysa da, evlerinin yanması ve babasının vefatı yüzünden Mülkiye’ye devam edemeyip Baytar Mektebi'ne geçti. Şiirle ilgisi bu dönemde başlayan Mehmet Akif, ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya başladı.
22 Aralık 1893 tarihinde birincilik ile mezun olmasından sonra Orman ve Ma'adin ve Ziraat Nezaretine “Baytar Müfettiş Muavini” olarak tayin edildi. 1895 yılında ilk eseri olan 7 beyitlik gazeli "Kur'an'a Hitab", Servet-i Fünun Gazetesi'nde yayınlandı. 4 yıl boyunca Rumeli, Anadolu ve Arabistan'da görev yaptı. Bu yerlerdeki gözlemleri Mehmet Akif'in düşünce hayatını çok etkiledi.
1 Eylül 1898'de 25 yaşında iken İsmet Hanım ile evlendi. Aynı yıllarda Maarif Dergisi'nde ve Resimli Gazete'de şiirleri ile Arapça, Farsça ve Fransızca'dan yaptığı çeviriler yayınlandı. 1906 yılında Halkalı Ziraat Mektebi'ne Kitabet-i Resmiye Muallimi ve 1907'de Çiftlik Makinist Okulu'na Türkçe öğretmeni olarak atandı. Ardından bir yıl sonra II. Meşrutiyet'in ilan edildiği dönem İstanbul'da Umur-i Baytariye Dairesi Müdür Muavinliği'ne getirildi. 1908-1910 yılları arasında "Sırat'ı Müstakim" dergisinde yazdığı dönem en ünlü şiirleri "Küfe" ve "Seyfi Baba" yayınlandı.
Daha sonra Darülfünun Edebiyat müderrisliğine tayin edilen Mehmet Akif, uzun süre bu kadroda kaldı. 1913'te İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne girdi. I. Dünya Savaşı sırasında, Teşkilat-ı Mahsusa aracılığıyla Almanya'daki Müslüman tutsakların durumunu incelemek üzere Berlin'e gönderildi. Bu gezisinden sonra da çeşitli vesilelerle Arabistan ve Lübnan'a gitmesi ona batı ile doğuyu kıyaslama imkânı verdi. İstanbul'a döndükten sonra Darül-Hikmet-i İslamiye'nin başkâtipliğine atandı. Milli Mücadeleye destek verdi. Balıkesir'deki vaazları nedeniyle  İstanbul'daki görevinden alındı. Ankara Hükümeti'nin kurulmasından sonra Burdur Milletvekili olarak meclise girdi.
Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin talebi üzerine İstiklal Marşı için açılan güfte yarışmasına katılan Mehmet Akif Ersoy yazdığı İstiklal Marşı, 724 şiir arasından birinci oldu. 18 Mart 1921'de İstiklal Marşı olarak kabul edilen şiir, 1924 yılında Osman Zeki Üngör tarafından bestelenerek "Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Marşı" olarak ilan edildi. Mehmet Akif Ersoy, üzerine giyecek paltosu bile olmamasına rağmen yarışmadan kazandığı 500 lirayı kabul etmeyerek Türk Ordusu'na armağan etti.
Sakarya Zaferi'nden sonra İstanbul'a geldi ancak İslami uyanışçı düşünürlerden olan Mehmet Akif Ersoy, Cumhuriyet'in laik düzeninin oturması sebebiyle Mısır'a gitti. 1936 yılına kadar Mısır'da Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Siroz'a yakalanınca 1936 yılında Türkiye’ye  döndü ve 27 Aralık 1936'da İstanbul'da vefat etti. Mezarı Edirnekapı Şehitliği'nde bulunmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy'un en önemli eseri olan "Safahat", 7 kitaptan oluşmaktadır. Şlk bölüm kitabın adıyla aynıdır: “Safahat”. Sonra sırasıyla; "Süleymaniye Kürsüsünde", "Halkın Sesleri", "Fatih Kürsüsünde", "Hatıralar", "Asım" ve "Gölgeler". Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine "İstiklal Marşı"nı koymayarak bu eserini Türk Milleti'ne armağan etmişti.
"Kur'an'dan Ayet ve Hadisler" ve "Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri" adlı çalışmaları da ölümünden sonra yayımlanmıştır.
Akif deyince en üzüldüğüm konu nedir biliyor musunuz?
Ağzına "Türk Milleti" kelimesini alamayanlar, Türkiye’yi etnik bir federasyona çevirmek isteyenler Mehmet Akif’i sahiplenmeye kalkıyorlar…
Oysa "Türk"ün hasıydı Akif... Şu veya bu etnik gruptan olması önemli değildi... Kendisini Türk hisseden, Türk olarak yaşayan ve Türklüğü ile onur duyan bir KOCA TÜRK'dü ...
"Sana yok Irkıma yok izmihlal" diyen Akif'e "Arnavut" diyenler, O'na sığınarak etnik ırkçılıklarına kılıf arayanlardır. AB-D patentli Türkiye’yi bölme projelerinin taşeronlarıdır...
Bakın Akif "Ordunun Duası" şiirinde ne diyor; "Türk eriyiz silsilemiz kahraman"
O Akif ki; “Türk’e hiçbir kavmin horoz olmasına tahammül edemem!” diyecek kadar Türkçü idi...
Akif hakkında en yakın arkadaşı Hasan Basri Çantay şöyle der; “…. Akif, Türk olarak yazdı, Türk olarak düşündü, Türk olarak yaşadı ve nihayet Türk olarak öldü.” (Akifname s.225)
O'nun dindarlığından kendilerine pay çıkarmak isteyenler, Akif'in kesip attığı tırnak olamazlar..
Onlar, "Ne mutlu Türküm" diyenleri ırkçılıkla suçlarlar. Ama Türk'e hizmet etmiş kişilerin kökenlerini araştırarak Irkçılığın hasını yaparlar.
Onlar bilmelidir ki, Akif'i sahiplenmek için;
Dürüst olmak gerek,
Özü sözü bir olmak gerek,
Gerektiğinde, maddi çıkarları elinin tersi ile itmek gerek...
Akif gibi, Türklüğü kabullenmek gerek..
Ve Kurani anlamda “Müslüman” olmak gerek...
Sözün kısası; Ağzına "Türk Milleti" ifadesini dahi almayanlar/alamayanlar, Akif'i sahiplenemez... Akif; Türk Milletinin bir Ulu Çınar'ıdır...

27 Aralık Gününün Önemli Olayları

1902 – Çocuk hikâyeciliğinin usta ismi Kemalettin Tuğcu doğdu
1907 - Paris'te 2. Jön Türk Kongresi yapıldı. Sonuç bildirgesinde Sultan Abdülhamit yönetimi eleştirildi.
1907 – Şair Asaf Halet Çambel doğdu.
1918 - Mustafa Kemal, dünkü Sabah ve Söz gazetelerinde yayımlanan kurulması düşünülen yeni Hükümet'te, Bahriye Nazırı olacağı yolundaki haberi yalanladı. "Bu konuda benim rızam alınmış değildir" dedi.
1919 - Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Kurulu, başlarında Mustafa Kemal olduğu halde Ankara'ya geldi. Kurul, 3 bin atlı, 700 yayadan oluşan seymen alayı, dervişler, esnaf, okullar ve diğer halk toplulukları tarafından çoşkun sevgi gösterileriyle karşılandı.
1920- Ankara Dışişleri Bakanlığı, Sovyet Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Van ve Siirt illerinden Ermenilere toprak verilemeyeceğini, böyle bir durumun Türk Misak-ı Millisi'ne ve komünist ilkelere, ayrıca Türk-Sovyet ortak çıkarlarına ay kın olduğunu bildirdi.
1921 - Hindistan Milli Kongresi, Ahmetabad'da Gandi'nin başkanlığında yaptığı toplantıda Mustafa Kemal'i Sakarya Zaferi'nden ötürü kutladı.
1921 - Fransızlar çekildi ve Türk birlikleri sevgi gösterileri içinde Tarsus'u teslim aldı .
1936 – İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Âkif Ersoy vefat etti
1946 - Demokratlar Meclis'e döndüler, fakat geçen dokuz gün içinde siyasal gerginlik gittikçe arttığından, İnönü, Bayar ve Peker'le ayn ayrı görüştü.Demokratlar için güvenlik sağlanacağını garantiledi. İnönü'nün partiler üstü tutumu CHP'nin içindeki Peker grubu için bir yenilgi,DP için de bir zafer olarak görüldü.
1947 - Asker, yazar ve siyasetçi Osman Pamukoğlu doğdu
1947 - Ankara 'da solcu  profesörler aleyhinde öğrenci gösterileri oldu.
1949 - Türk-Amerikan Kültürel Antlaşması Ankara'da imzalandı.
1928 - İstanbul Belediyesi, eski harflerle yazılı tabelalarını değiştirmeyen dükkân sahiplerini cezalandırdı.
1934 - Türk opera tarihinin iki önemli eserinin (Taş Bebek ve Bay Önder) prömiyeri Ankara Halkevi'nde yapıldı.
1936 - Şair Nâzım Hikmet gözaltına alındı.
1939 - Erzincan Depremi: Türkiye'nin Erzincan ilinde Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde bir deprem oldu; 32.962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı.
1944 - Çapakçur bölgesinin adı Bingöl olarak değiştirildi.
1945 - 28 devletin üzerinde anlaştığı ilkeler doğrultusunda Dünya Bankası kuruldu.
1949 - Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri arasında Kültür Antlaşması imzalandı.
1953 – Eski Başbakanlardan Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Şükrü Saracoğlu vefat etti
1975 – Galata Mevlevihanesi Divan Edebiyatı Müzesi olarak hizmete verildi.
1977 - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanlığına Abdullah Baştürk seçildi.
1977 - Sultanahmet'teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi yakıldı, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi bir yıl süreyle kapatıldı.
1987 - Ankara Kültür Merkezi, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 68. yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı.
1999 - Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, başörtüsünün yükseköğretim kurumlarında serbest sayılan kıyafet kapsamında düşünülemeyeceğine karar verdi.
2004 – KKTC Başbakanı Talat “KKTC’nin bağımsızlığı, Turan ülküsü kadar hayaldir” dedi.

2008 - İsrail, Gazze kenti civarına hava saldırısı düzenledi: 230 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı.

https://evelzamanizinde.blogspot.com/

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum