Taner KOTLE Yazdı: Ankara'a Bozkırına bir Kosovalı Türk'ü daha emanet ettik!

Taner KOTLE Yazdı: Ankara'a Bozkırına bir Kosovalı Türk'ü daha emanet ettik!
06 Aralık 2022 - 11:47
Ankara’a Bozkırına bir Kosovalı Türk’ü daha emanet ettik!
Secaattin-Koka.jpg

Çağdaş Kosova Türk Edebiyatının oluşmasında Şecaettin Koka ağabeyin gençlik yıllarından başlayıp yakın tarihimize kadar büyük hizmetleri geçmiştir.                                                                                                             
Şecaettin Koka 06 Mart 1945 yılında Prizren şehrinde doğdu. Orta okul ve lise eğitimini Prizren’de tamamladı. Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üsküp’te (Makedonya) 1967 yılında “Birlik” gazetesinde gazeteciliğe başladı, Kosova’da kurulan ”Tan” gazetesinin yayın hayatına geçmesiyle Üsküp’ten, Priştine’ye  geçerek o gazetede uzun süre Prizren muhabirliğini yaptı.                
Bir tarftan gazetecilikle uğraşırken, diğer taraftan Kosova Türk Edebiyatının oluşumuna 1970 kuşağı gençleri  olarak ilk romanı olan” Karadüzen” adlı kitabını Tan yayınlarınca basılan 1978 yılında okurlarıyla buluşturdu. İkinci öykü kitabı olan ’’ Sıradan Adamlar’’ adlı kitabınıda Üsküp Birlik yayınlarınca 1983 yılında okurlarıya buluşturdu. ’’ Sait Demo ’’ adlı Dram eseriyle de Çağdaş  Kosova/Makedonya Türk Edebiyatın da bir ilk olarak Üsküp ve Prizren Radyolarında yayınlanarak tarihe geçti.                                          
Üçüncü kıtabı olan ’’Gönül Sancısı’’ adlı kitabınıda Prizren Yeni Dönem yayınlarınca 2000 yıllanda okurlarıyla buluşturdu. 2006 yılında Meriç ötesi ve 2007 yılında Umudun Beni Terk Ettiği Günler, Kansunsuz Topraklar 2012 adlı kitaplarınıda göç etmek zorunda kaldığı anavatanı Ankara Türkiye’de okurlarıyla buluşturdu.                                                                                                                                                                 
Göç etsede her daim Kosova Türkleriyle yatıp kalktı
Bedensel nereye gidersen git                                                                                                                
Kalbin neredeyse orada varsın                                                                                                                           
Hayallerin nereye giderse gitsin                                                                                                             
Gönlün neredeyse orada varsın                                                                                                                                       Şecaettin KOKA


318087483_3339393859668546_7455085321048400858_n.jpg

Göç etmek zordu kalmıştı 1999 Kosova savaşında evi Sırp Paramiliterlerince kullanılamaz hale getirilmişti. Savaşın sona ermesinden sonra tekrar Prizren’e dönsede  severek bakıp oyalandığı evinin terasında güvercinleri dahi öldürülmüştü, artık burada kalamayacağını anlamıştı. Evini satıp tamamiyle Ankara’ya yerleti.  Şecaettin ağabeyle ilk karşılaşmam Türk Dünyasıyla ilgili bir toplantıda 2005 yılında Ankara’da o zaman ki  Tunalı Hilmi caddesinde yer alan Ahmet Yesevi Vakfında oldu. Toplantı bitiminde hemen yanına yaklaşarak kendimi tanıttım, gözleri dolmuş Prizren’den birini görmek onu heycanlandırmıştı. Bizim oraları sordu değişen birleş yok ağabey durumlar gün ve gün bizm için ağırlaşıyor dedim! İyi ki anavatana göç etmişsiniz dedim! Fazla vaktim yok dedi malum Ankara tekrar birgün görüşürüz genç dedi ve gitti.Uzun zaman sonra tekrar Prizren merkezinde Şecaettin ağabeyi tekrar tesadüfen karşılaştım. Yine kendmi tanıttım hatta en son Ankara’da görüştüğümüzü anımsattım ona. Prizren’de Bülbülderesi mahallesinde ev aldığını artık Prizren hasretinin sona erdiğini  anlattı bana , bende ona birkaç kitabını aldığımı ve okuduğumu söyledim. En kısa zamanda evinde kitaplarını imzalatmaya gidecektim virüs olayları patlak verdi sonra da kendisinin rahatsız olduğunu öğrendim, nasip değilmiş kitaplarını imzalatamadım. Yinede onu tanımak güzeldi.  26 Eylül 2022 de Ankara’a Bozkırına emanet ettik Seco ağabeyi, Prizrenimizde Seco diye anılırdı rahmetli,  Allah gani gani rahmet eylesin.  O her daim kitaplarıyla anılacak ve aramızda olacaktır.             
318511043_588754759627835_1129751163158440610_n.jpg                

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum