Taner KOTLE: Kosova'da Türkçe Eğitiminin Kurucu Öğretmenlerinden Necat Matrancı 101 Yaşında

Taner KOTLE: Kosova'da Türkçe Eğitiminin Kurucu Öğretmenlerinden Necat Matrancı 101 Yaşında
09 Eylül 2022 - 09:13 - Güncelleme: 09 Eylül 2022 - 17:31

Kosova’da Türkçe Eğitiminin Kurucu Öğretmenlerinden Necat Matrancı 101 Yaşında


Necat Matrancı çocukluk ve gençik dönemi aile fotoğrafı

Necat Matrancı  06.Ağustos.1921 yılında Prizren’de doğdu. Annesi ev hanımı Naciye Şahsuvar Karahasan,  Babası Jandarma Çavuşu Recep Şaip beydir.                                                                                                         
Babasının askeri görevi nedeninden dolayın Prizren’de başladığı eğitim hayatına o zaman ki Yugoslavya’nın farklı  şehirlerinde  Gradsko,Gevgeli Kalkandelen(Makedonya) gibi yerlerde devam etti.                                               
Babası Jandarma çavuşu Recep beyin tekrar Prizren’e tayini çıkmasından sonra eğitim hayatına Prizren Kosova’da sürdürdü.
                                             


Jandarma Çavuşu Recep Şaip ve Ailesi eşi Naciye Hanım oğlu Necat Kızı Müvvedet Annesi Gülşah hanım
                                                                                                             
 Kosova’da o dönemde Türkçe eğitim olmadığından dolayı Arnavutça/Sırpça olmak üzere farklı dillerde eğitimine devam etti. Anadilinin Türkçe kimliğinin Türk olduğunu asla unutmadı!             
                                                
Kosova’da Mamuşa ,Zerza köylerinde Arnavutça öğretmeni olarak derslere girmiş, ayrıca Rahovça Belediyesinde okul müdürlüğü görevlerinde bulumuştur.
                                                                                                     
II.Dünya savaşının sona ermesinden sonra Kosovalı Türkler’de o zaman ki Yugoslavya’nın faşizme karşı yürüttüğü savaşta anti faşist cephede yer almış ve belli bir dönemde olsa da göç, asimilasyon duraklamıştır. Bu doğrultuda Kosova’da Türk varlığının korunması için Makedonya Türklerinden 6 yıl sonra anadilde eğitim almalarına yönelik 1951 yılında resmi olarak haklara sahip odular.           
                        
Necat Matrancı’da o dönemde  Prizren Belediyesinde Tecüman olarak çalışmış ve mesleğinede Türkçe öğretmeni olarak  devam etmiştir.  Genç yaşında Cevahir Kaçanik-Matrancıyla evlenerek hayatını kurmuş Suzan,Mualla,Nermin,Ayfer,Berna,Hamiyyet ve birde erkek çocuğu Burhan dünyaya gelmiştir. Bir bakımada kalabalık geleneksel bir Türk ailesini oluşturarar o zaman ki Türk nüfusunada katkı sunmuştur.                    


Necat Matrancı ve Türk Öğrencileri Prizren Kosova

 Suhareka kasabasında da belli bir süre Danışman Pedagog olarak çalışmış,  tekrar tayininin Prizren’e çıkmasıyla belediyedek eğitim şubesinde memurluk görevini sürdürür.                 
                                       
1951’de Kosova’da Türkçe Eğitim hakkının tanınmasından sonra Necat öğretmen 1951/52 yılları Yugoslavya Devlet Türk Real Lisesinde ders vermeye başlar.                            
                                                                  
Bununlada yetinmez Türk diline olan tutkusundan 1963 yılında Prizren’de Yüksek Pedagoloji okulunda Türk Dili ve Edebiyatı  bölümüne kaydını  yaparak mezun olur.



Necat Matrancı ve Ailesi

Kosova Türklerinin şimdiye kadar yetiştirmiş olduğu ender öğretmenlerinden Necat Matrancı anadili Türkçe olmak üzere Sırpça/Hırvatça,Makedonca,Almanca,Fransızca dillerinide kendi anadili gibi bilirdi. Çocuk yaştan IÇ ve II.dünya savaşları dönemini yaşadığından dolayı kendi merakından dolayı yabancı dillere alışmış ve eğitim hayatına atıldıktan sonrada profesyonel olarak Almanca,Fransızca dillerini geliştirmiştir.1984 yılında emekliye ayrılmasına rağmen özel olarak tecümanlık işine devam etmiştir. Kosova’da yerel Türk kadrolarının yetişmesinde doktor,mühendis,öğretmen,memur,polis,profesör, gazeteci ,yazar büyük katkılar sağlamış toplumun hatrı sayılır sevilen bir lideri misali olarak hala günümüzde bile rahmetle anılmaktadır. Kosova’da NATO müdahlesinden sora Prizren’e giren Alman Barış Gücü Komutanına bizzat tercümanlık yapmış ancak yaşlılığından dolayı bu görevini fazla sürdürememiştir. Necat Matrancı 25.Ocak.2010 yılında Prizren’de vefat etmiştir. Ömrünü Kosova’da Türkçe’ye Türklüğe vakf etmiştir öğretmenlerimizdendi. Rahmet ve minnetle yad ediyoruz.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum