Talha FORTACI: HAYAL ET, ÇALIŞ VE GERÇEK OLSUN

İtiraf etmeliyim ki bu ön yargı, benim değerli şahsiyetlerin yaşam serüvenlerini öğrenip onlardan kendime dersler çıkarmamın ve yapıp ettiklerinden ilham alarak kendi hayatım için küçük dokunuşlar yapmamın bile önüne geçmiş olabilir.

Talha FORTACI: HAYAL ET, ÇALIŞ VE GERÇEK OLSUN
02 Aralık 2019 - 18:48 - Güncelleme: 02 Aralık 2019 - 19:04

HAYAL ET, ÇALIŞ VE GERÇEK OLSUN

Nedendir bilmem, belki lise dönemlerimde izlediğim, takdim ettiği suni örneklerle bizi “gaza” getirmeye çalışan kişisel gelişimcilere olan öfkemden, belki de bu örneklerin gerçek oluşlarına çok ihtimal vermediğimdendir herhalde. Mesleki kariyer anlamında çok başarılı olmuş ya da bir şekilde hatırı sayılır bir servete sahip olarak dünyada isim yapmış kimselerin biyografilerini okumaya karşı oldum olası ön yargılı olmuşumdur. İtiraf etmeliyim ki bu ön yargı, benim değerli şahsiyetlerin yaşam serüvenlerini öğrenip onlardan kendime dersler çıkarmamın ve yapıp ettiklerinden ilham alarak kendi hayatım için küçük dokunuşlar yapmamın bile önüne geçmiş olabilir.

Bu yaklaşımım Emine Şahin hanımın adeta köprüleri yıkarak kendisine yepyeni bir hayat inşa ettiği hikâyesini öğrenince değişti. Artık tırnaklarıyla kazıyarak bir yerlere gelmiş, hayallerini kimseye minnet etmeden kendi alın teriyle gerçekleştirmiş insanların özellikle gençlere güzel örnekler olarak sunulması gerektiğini düşünüyorum.  Kendisinden izin aldığım için burada ismini rahatça paylaşıyorum. Bir fizik öğretmeni olan Emine Şahin’in beni etkileyen bir hikâyesi var ve bu hikâyeyi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

İlerleyen dönemlerde ailemle birlikte Hollanda’ya gidip orada belli bir müddet kalma ihtimalim olduğundan dolayı bir süredir gerek sosyal medyadan, gerekse internetten Hollanda ile ilgili bilgiler topluyordum. Hollanda’da günlük hayatın nasıl aktığına dair orada yaşayan insanların tecrübelerine ulaşmaya çalışıyordum.  Emine hanımdan da kendisinin açmış olduğu “Beş Dakikada Hollanda” isimli Youtube kanalı vesilesiyle haberdar olmuş oldum. Hollanda’ya yaklaşık iki sene önce taşınmış olan Emine Hanım bu kanalında Hollanda’da günlük yaşama dair çok faydalı videolar paylaşıyordu. Hollanda’da ev nasıl tutulur, hangi marketten neler alınır, Hollanda içerisinde ulaşım nasıldır, Hollandaca nasıl öğrenilir, iş bulabilme imkânları nelerdir gibi günlük hayata dair tecrübelerini aktarıyordu. Bunu yaparken de herhangi bir maddi menfaat kaygısı gütmeden, sadece Hollanda’da yaşamak durumunda kalacak olan ya da bir şekilde Hollanda ile ilgili merakı olan kimselere sağlıklı bilgiler vermek amacıyla yapıyordu. Hakikaten Hollanda özelinde izlediğim videoların içerik anlamında en kalitelisi Emine hanımınkilerdi. Buna ilaveten gerek akıcı ve sade üslubu, gerekse işimize yarayacak nokta atışı bilgiler vermesi gerçekten etkileyiciydi.

Gelelim Emine Şahin hocanın hikâyesinde bana ilham veren ve bu mevzuyu kaleme alarak başkalarıyla da paylaşma hissi uyandıran meseleye. Kendisi, iki çocuk annesi bir fizik öğretmenidir. Bundan iki yıl evvel, kendisinin ifadesine göre çocuklarının daha iyi eğitim almalarını sağlamak adına, eşi ve çocuklarıyla birlikte Hollanda’ya taşınmak ve bundan sonraki hayatını da orada devam ettirmek tercihinde bulunmuş.  Öncelikle ifade etmek gerekir ki idealist bir öğretmenin çocukları için mesleğinden feragat etmesi ve ardından hiç bilmediği bir dünyaya adım atması hem büyük bir fedakârlık hem de büyük bir cesaret örneğidir. Bana göre sadece bu durum bile başlı başına bahse değer bir konudur. Kendisinin ve eşinin Türkiye’de hatırı sayılır bir mesleği olan ve belli standartların üstünde yaşam kalitesine sahip olan herkes atamaz bu adımı. Yıllarca okul sıralarında dirsek çürütüp bir gün yapmayı hayal ettiği mesleğinden vazgeçip tüm kazanımlarını geride bırakarak sil baştan yeni bir hayat kurmak takdir edilesi bir olaydır. Fakat Emine hocanın birçok kimseye örnek olabilecek ve hayatlarına dokunabilecek özellikleri bunlarla sınırlı değil. Kısaca onlardan da bahsetmek istiyorum. Kendisini merak eden ve tecrübelerinden faydalanmak isteyenler Youtube kanalını ve Instagram sayfasını da takip edebilirler. Örneğin Hollandaca öğrenmeye nasıl başladığı, dili öğrenme aşamalarını nasıl ilerlettiği ile ilgili videoları sadece Hollandaca değil, diğer dilleri öğrenme sürecinde olan kimseler için bile çok faydalı olacaktır.

 Emine hanım Hollanda’ya taşındıktan sonra hiç durmamış ilk iş Hollandaca’yı öğrenmeye başlamış. Bir taraftan çocuklarının eğitim süreçlerini sıkı bir şekilde takip eden bir anne, bir taraftan eşine her konuda destek olan bir eş, bir taraftan da hiç bilmediği bir dili öğrenmeye gayret eden bir öğrenci olmuş. Bunları yaparken hem Hollanda’da konuşulan dili daha rahat bir şekilde öğrenmek hem de oranın kültürüne, gelenek ve göreneklerine hâkim olmak için yarı zamanlı olarak bir işte çalışmaya da başlamış. İş dediysem öyle ofiste masa başında bir iş gelmesin aklınıza. Bildiğiniz temizlik işçisi olarak çalışmış ve bundan hiç de gocunmamış; hatta bununla alakalı çektiği videosunda gururla bahsediyor ilk parasını kazanışından.   İlk videolarından öğrendiğimize göre, bırakmak zorunda kaldığı ve çok sevdiği mesleği olan öğretmenliği Hollanda’da da yapmak gibi bir hayali varmış. Bu hayalin gerçek olması için atılması gereken tüm adımları öğrenen emine hanım öncelikle Türkiye’den almış olduğu diplomalarının Hollanda’da denkliğini almak için büyük bir gayret göstermiş ve diplomalarının denkliğini almış. Bu denkliklerin alınmasının ne kadar zor olduğunu kendi ağzından dinlemek en güzelidir. Bunun ardından en büyük engel olarak Hollandaca’yı öğrenmek kalsa da Emine Hanım onu da hallederek dili büyük ölçüde öğrenmiş ve sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımdan anladığımız kadarıyla Hollanda’da bir okulda yardımcı öğretmen olarak göreve başlamış. Bu sene yardımcı öğretmen olarak görev yapacağı okulda gelecek yıl asil olarak çalışmayı ve derslere girmeyi hedeflediğini ifade ediyor. Fizik gibi zor bir alanda öğretmenlik yapmak kendi anadilinde bile zorken, daha yeni öğrendiğiniz bir dil ile bu mesleği yapmaya cesaret etmek bence çok büyük bir adım. Emine hanım göstermiş olduğu tüm bu çabalar sayesinde önündeki engelleri bir bir aşarken eşinin ve çocuklarının da bu serüvende kendisine her zaman destek olmaları takdire şayan bir durum.

Emine Hanımın bu hikâyesi gerçekten hepimize örnek olacak nitelikte. Çoğumuzun hayalleri, hedefleri ve gerçekleştirmek istediği bir sürü planı var fakat bununla birlikte hayatın da insanın önüne neler çıkaracağını hiç birimiz bilmiyoruz. Hedeflediklerimiz ve planladıklarımız bir gün hiç beklemediğimiz şekilde değişebilir ya da imkânsız hale gelebilir; ama şartlar ne kadar değişirse değişsin, hayat bizi nereye sürüklerse sürüklesin, değişmeyecek ve asla dönüşmeyecek olan tek şey içimizdeki azim ve istektir. İnsan hakikaten istediğinde yapamayacağı, başaramayacağı çok az şey vardır. Hayalinizi gerçekten istiyor olmak ve gerçekleşmesi için elinizden gelen her şeyi yapmak o hayalin gerçekleşmemesi için önünüze çıkacak tüm engelleri ortadan kaldırmaya yetecektir.

 

Ar. Gör. Talha FORTACI

Erasmus Koordinatör Yardımcısı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

İslami İlimler Fakültesi

Yunus Emre Yerleşkesi   KARAMAN/MERKEZ

İletişim: (0338) 226 20 00 (5603)   0(506) 953 33 54

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Emine Şahin
    4 yıl önce

    Güzel yorumlarınız için herkese teşekkürler. Ayrıca yazıyı kaleme alan Talha beye de teşekkürler. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyor.

  • Yasemin Savas
    4 yıl önce

    Çok güzel bir yazı olmuş.

    Emine hocamızı çok iyi bir şekilde anlatmışssınız benim de Hollandaya geldigimde ihyiyacım olan tüm bilgileri bana hiç çekinmeden verdi bütün aklımdaki soruları cevapladı ve bu yetmezmiş gibi dil ögrenme konusunda motivasyon verip bir ögretmen bir abla gibi yanımda oldu o yüzden.Böyle ögretmenlerimiz oldugu için biz gençler çok şanslıyız.

  • Özgü Uysal
    4 yıl önce

    Gerçek bir azim öyküsü. Tebrikler Emine Hanım. Yolunuz açık olsun.

  • Vildan Yaman Yuruk
    4 yıl önce

    Emine hanımı takip ediyorum.

    Ideolum. Ben hollandaya geleli 3 ay oldu. Her zman onun videolarıyla notice oluyorum. Ben de biyoloji öğretmeniyim. Ve insallah emine hanım gibi adim adım başarmak istoyorum.