Suriye yıllardır silahlı grupların bir parçası tarafından kontrol ediliyor. Aralık 2024'e kadar buna ulusal ordu da dahildi. Ancak Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle ordu eridi ve harita şimdi çok farklı görünüyor.
Eski cumhurbaşkanını iktidardan uzaklaştırmak için bir araya gelen Esad karşıtı grupların ittifakına Askeri Operasyonlar Komutanlığı (MOC) deniyor. Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki örgüt, bugün Suriye topraklarının yüzde 60'ından biraz fazlasını kontrol ediyor.
Kürtlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kuzeydoğudaki hakimiyetini korurken, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kuzeydeki mevzilerini koruyor ve daha küçük gruplar hala güneydeki Dera, Suveyde ve güneydoğudaki Tanf bölgesinde faaliyet gösteriyor.
HTŞ liderliğindeki geçici hükümet, tüm silahlı grupların Savunma Bakanlığı altında birleşik bir askeri güç olarak birleştirilmesi çağrısında bulundu. Doğal olarak, bazıları özerklikten, güçten veya silahlardan vazgeçmek istemiyor. Yine de, şimdilik, birçoğu en azından bir sürece dahil oluyor.
29 Ocak'ta Şam'da düzenlenen bir konferansta fraksiyonların çoğu temsil edildi. İki büyük istisna, Kürt liderliğindeki SDG ve Süveyde'de üslenen Dürzi liderliğindeki gruplardı. Etkinlik, HTŞ lideri Ahmed el-Şara'nın Suriye'nin geçici cumhurbaşkanı olarak atandığını doğruladı. Milisleri dize getirmenin kolay olmayacağını biliyor. Burada Al Majalla, Suriye'nin başlıca silahlı gruplarını inceliyor.
Suriye Milli Ordusu (SMO)
2017 yılında Türkiye'nin desteğiyle kurulan SMO, Esad rejimine muhalif çok sayıda fraksiyondan oluşuyor. Öncelikli hedefi, tüm Suriyeli muhalif grupları tek bir komuta altında birleştirmekti, dolayısıyla adı da buradan geliyordu. SMO savaşçıları Afrin, Resulayn ve Tel Abyad'da hem İslam Devleti (İD) cihatçılarıyla hem de SDG güçleriyle savaştı.
Kesin rakamları tespit etmek zor olsa da, SNA'nın yaklaşık 29.000 savaşçı saydığına inanılıyor. Tuğgeneral Hassan Hamada liderliğindeki Savunma Bakanlığı'nın örgütsel çerçevesi altında faaliyet göstermektedir ve üç ana kolordu halinde yapılandırılmıştır.
Tuğgeneral Moataz Raslan liderliğindeki Birinci Kolordu, Halep'in kuzeyi, Afrin, Resulayn, Tel Abyad, Cerablus ve El Bab'da yaklaşık 9.000 savaşçıya sahip. Fahim İsa liderliğindeki İkinci Kolordu, El Rai, Afrin, El Bab ve Resulayn'da yaklaşık 14.000 savaşçıya sahip. Azzam el-Garib liderliğindeki Üçüncü Kolordu, Halep vilayetinin kuzeyindeki Azez, El Bab ve Marea'da yaklaşık 6.000 savaşçıya sahip.
Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC)
Mayıs 2018'de Suriye'nin kuzeybatısındaki 11 muhalif grubun birleşmesiyle kurulan UKC, SMO'ya ismen bağlı. İdlib vilayetinde ve batı Halep kırsalında yaklaşık 25.000 savaşçının görev yaptığı örgütün başında Feylak El Şam'dan Albay Fadlallah El Hacı, Ceyş El Nasr'dan Binbaşı Muhammed Mansur ise Genelkurmay Başkanı olarak görev yapıyor. SMO gibi, ulusal bir orduya entegre olmaya hazır görünüyor.
Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ)
HTŞ, Ocak 2017'de Fetih El Şam, Nur El Din Zinki Hareketi (daha sonra çekildi), Ensar El Din Cephesi ve Liva El Hak dahil olmak üzere çeşitli grupların birleşmesiyle kuruldu. HTŞ ve müttefikleri, Suriye'nin kuzeybatısında kontrol sağladı ve Kurtuluş Hükümeti olarak bilinen sivil bir yönetim oluşturdu.
2020-24 arasındaki ateşkes döneminde HTŞ, 18 muharebe tugayı oluşturarak askeri yeteneklerini genişletti. Türkistan İslam Partisi, Ajnad al-Kavkaz, Ensar al-Tawhid, Jaysh al-Izza, Sukur el-Şam ve Ahrar el-Şam gibi gruplarla ittifak halinde olan HTŞ, Esad'ı başarıyla deviren operasyona öncülük etti.
HTŞ ve müttefikleri, Suriye'deki grupların en disiplinli olanları ve Savunma Bakanlığı'na dağılmaya en kararlı olanlar arasında görünüyor. Bazı HTŞ komutanlarına geçici hükümette görevler verildi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG)
Suriye Demokratik Güçleri, 2015 yılının sonlarında Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir sınır bölgesi olan Haseke vilayetinde bulunan Kamışlı şehrinde kuruldu. Bu alan, son on yıldır üs olarak hizmet vermiştir.
Kuruluşundan bu yana SDG, IŞİD'i yenilgiye uğratmak için birlikte çalışan ABD tarafından doğrudan desteklendi. Mart 2017'de ABD Savunma Bakanlığı, SDG'nin %40'ının Kürt ve %60'ının Arap olduğunu tahmin ediyordu. Diğer kaynaklar Arapların savaşma rakamlarını daha düşük olarak gösteriyor. SDG liderliğinin ağırlıklı olarak Kürt olduğu yaygın olarak kabul ediliyor.
Kaynak: , https://en.majalla.com/node/324177/politics/will-syrias-myriad-militias-unite-under-one-national-army
FACEBOOK YORUMLAR